Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017


ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 6/2/2017


 Τρία αγκάθια του 2017: ασφαλιστικό, χρονοδιάγραμμα πληρωμών, σχέδιο σύμβασης

Πικρή γεύση άφησε η τελευταία χρονιά στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς δέσμη μέτρων αποδεκάτισαν το ελάχιστο εισόδημα με το οποίο αμείβονται οι ιατροί από τη σύμβαση. Εκτός αυτού, ήλθε το ασφαλιστικό να αποτελειώσει τις δεδουλευμένες αμοιβές των συμβεβλημένων. Εντός του 2016, πληρώθηκαν οι 8 από τους 12 μήνες του έτους. Στους 4 απλήρωτους μήνες με πλαφόν 200 επισκέψεων, το ασφαλιστικό κόστος είναι περίπου 2500 €, υπολογίζοντας εισφορές 31% επί του εισοδήματος.
Καθώς τα σημειώματα ΕΦΚΑ αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης αποζημίωσης, τόσο του ληξιπρόθεσμου μήνα Σεπτεμβρίου 2016 , όσο και του 10% των ετών 2012-2016. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων προ του 2012(ΟΠΑΔ κλπ), δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στο σύνολό τους. Εκδόθηκαν Νοέμβριο του 2016, άρον άρον κατόπιν σύστασης από τον ΕΟΠΥΥ, τα τιμολόγια για το 10% των επισκέψεων που εκκρεμούν από το 2012, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει η αντίστοιχη εξόφληση. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κατά την προσφιλή της συνήθεια, προέβη σε ανακοίνωση πανηγυρικού χαρακτήρα για πληρωμές οφειλομένων προς τους ιατρούς, νεότερες και παλαιότερες. 
Ας έχει λοιπόν υπ’ όψιν της ότι οι πληρωμές γίνονται όταν πιστώνονται χρήματα στους λογαριασμούς και όχι όταν «οριστικοποιούνται» και «ενταλματοποιούνται». 
Οι δικές μας υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί εργαζομένων κλπ ΔΕΝ πληρώνονται με «οριστικοποιήσεις»! Την επόμενη φορά που θα πανηγυρίσει για πληρωμές, ας φροντίσει να έχει ήδη πληρώσει, και όχι να εμπαίζει χιλιάδες επιστήμονες οικογενειάρχες. Οι συμβεβλημένοι ιατροί επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος τους και αναμένουν αποδοχή συνάντησης, τόσο από το προεδρείο του ΕΟΠΥΥ, όσο και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις έχει παγώσει εδώ και 8 μήνες με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Οι πληρωμές ανακοινώνονται στα ΜΜΕ, χωρίς αντίκτυπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι συμβεβλημένοι ιατροί έχουν φθάσει στα όρια τους και δεν καλύπτονται με ανακοινώσεις, αλλά με πράξεις. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οφείλει να δείξει συνέπεια απέναντι στους συνεργαζόμενους ιατρούς, ώστε να διασφαλίσει την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικό μανίκι για την καρδιακή ανεπάρκεια

  • Iatronet
Το μανίκι, που είναι φτιαγμένο από υλικό που μιμείται τον καρδιακό μυ, αγκαλιάζει το εξωτερικό της καρδιάς και το σφίγγει, μιμούμενο τη δράση του καρδιακού μυός.
Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ρομποτικό μανίκι που μπορεί να βοηθήσει την άντληση σε καρδιές με ανεπάρκεια.`
Το μανίκι, που είναι φτιαγμένο από υλικό που μιμείται τον καρδιακό μυ, αγκαλιάζει το εξωτερικό της καρδιάς και το σφίγγει, μιμούμενο τη δράση του καρδιακού μυός.
Η έρευνα, σε αρχικό στάδιο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, και δείχνει ότι η έννοια λειτουργεί στις καρδιές των χοίρων.
Επιστήμονες του Harvard και του Boston Children's Hospital δήλωσαν ότι ερευνητές εμπνεύστηκαν το μαλακό μανίκι από τις δράσεις και τη δομή του πραγματικού καρδιακού μυός.
Η συσκευή, με βάση τη σιλικόνη, σκληραίνει και χαλαρώνει όταν φουσκώσει με πεπιεσμένο αέρα.
Τοποθετώντας τη γύρω από 6 καρδιές χοίρων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να συγχρονίσουν το μανίκι με το σχήμα και τις κινήσεις κάθε καρδιάς.
Η έρευνα έδειξε ότι το ρομποτικό μανίκι βοήθησε στην ενίσχυση της ποσότητας αίματος που αντλείται.
Όταν οι καρδιές σταμάτησαν να χτυπούν, τα μανίκια βοήθησαν στην αποκατάσταση της ροής του αίματος.
Επι του παρόντος. μηχανικές συσκευές τοποθετούνται στην καρδιά. για να βοηθήσουν την άντληση. Ωστόσο. επειδή είναι σε άμεση επαφή με τον καρδιακό ιστό. ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει σε αυτές-οδηγώντας σε κίνδυνο επικίνδυνων θρόμβων.
Ερευνητές σημειώνουν ότι το μανίκι θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου, αγκαλιάζοντας το εξωτερικό της καρδιάς αντί να είναι ενσωματωμένο μέσα της.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα είναι ακόμα στα αρχικά στάδια και πιο μακροχρόνιες μελέτες σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν μπορέσει η μέθοδος να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς.