News
Ο ελληνικός καφές θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την μακροζωία
9/4/2013
Το κλειδί για την μακροζωία θα μπορούσε να είναι απλούστερο από ό, τι νομίζαμε - ίσως ακόμη και στο φλυτζάνι του πρωινού καφέ μας. Ένα φλιτζάνι βραστού ελληνικού καφέ για να είμαστε ακριβείς, θα μπορούσε να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να αυξήσει την επιβίωση .
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε online στις 18 Μαρτίου 2013, στο περιοδικό Vascular Medicine μελετήθηκαν οι κάτοικοι της Ικαρίας, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο. Μόνο το 0,1 τοις εκατό των Ευρωπαίων ζουν περισσότερο από 90 χρόνια - αλλά στο νησί της Ικαρίας ο αριθμός αυτός είναι 1 τοις εκατό.
Οι ερευνητές μελέτησαν 142 Ικαριώτες (71 γυναίκες και 71 άνδρες), οι οποίοι ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών και είχε ζήσει στο νησί όλη τους τη ζωή. Πραγματοποίησαν την ανάλυσή τους με τη χρήση των δεδομένων ελέγχου υγείας (για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση) και ερωτηματολογίων για να εκτιμήσουν τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, την κατανάλωση καφέ, την υγεία, και εξέτασαν την ενδοθηλιακή λειτουργία τους.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση καφέ επειδή προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, και αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ενδοθηλιακή λειτουργία. Ερεύνησαν όλα τα είδη του καφέ που καταναλώνονται από τους συμμετέχοντες. Παραδόξως πάνω από 87 τοις εκατό από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη έπιναν βραστό, ελληνικό καφέ κάθε μέρα.
Η ενδοθηλιακή λειτουργία αξιολογήθηκε με μέτρηση με υπερήχους του flow-mediated dilation (FMD). Το 40% των εξεταζόμενων είχε «χαμηλή, < 200 ml/ημέρα», το 48% «μέτρια, 200-450 ml/ημέρα» και το 13% «υψηλή, >450 ml/ημέρα » καθημερινή κατανάλωση καφέ. Υπήρξε μια γραμμική αύξηση του FMD σύμφωνα με την κατανάλωση καφέ («χαμηλής»: 4,33 ± 2,51% έναντι «μέτριας»: 5,39 ± 3,09% ;έναντι «υψηλής» κατανάλωσης : 6,47 ± 2,72%; P = 0,032).
Οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία σε σύγκριση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ.
Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.
Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι ο ελληνικός καφές, ο οποίος είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να συγκεντρώνει τα περισσότερα οφέλη σε σύγκριση με άλλα ροφήματα καφέ. Επίσης τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εντοπιστούν οι ακριβείς θετικές επιδράσεις του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία.
Πηγή
Πηγή
Gerasimos Siasos, Evangelos Oikonomou, Christina Chrysohoou, Dimitris Tousoulis
Vascular Medicine, March 2013, doi: 10.1177/1358863X13480258
E CARDIO.GR
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου