Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή για ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής 

13/8/2013

Σύμφωνα με Φιλανδούς ερευνητές και σε αρμονία με τις συστάσεις , η αντιπηκτική αγωγή φαίνεται ότι είναι ευεργετική μετά την ανάταξη οξείας κολπικής μαρμαρυγής (AF).
Για την ακρίβεια η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι έξι φορές μεγαλύτερος μετά την ανάταξη οξείας κολπικής μαρμαρυγής παρά μετά από 6 μήνες χρονίας κολπικής μαρμαρυγής χωρίς αντιπηκτική αγωγή.
Οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν αντιπηκτική αγωγή κατά τη διάρκεια και μετά την ανάταξη ασθενών με οξεία κολπική μαρμαρυγή και παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.
Για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία οι ερευνητές μελέτησαν μητρώα δεδομένων ανατάξεων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που διήρκεσε λιγότερο από 48 ώρες.
Συνολικά έγιναν 5,116 επιτυχείς ανατάξεις σε 2,481 ασθενείς, κανένας εκ των οποίων δεν έλαβε ηπαρίνη ή από του στόματος αντιπηκτική αγωγή πριν, στη διάρκεια ή μετά την ανάταξη. Εντός 30 ημερών, έγιναν 38 σαφή θρομβοεμβολικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων 31 εγκεφαλικών. Τέσσερις άλλοι ασθενείς είχαν παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, κατά μέσω όρο 2 μέρες μετά την ανάταξη.
Γενικά λένε οι ερευνητές, ότι αυτά τα συμβάντα ήταν αρκετά σπάνια (με κίνδυνο εμφάνισης μικρότερο από 1%) και στην ίδια περίπου συχνότητα με τυχαιοποιημένο δείγμα ασθενών που υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένη ή μη ανάταξη, υπό αντιπηκτική αγωγή.
Αλλά η μεγαλύτερη ηλικία , το γυναικείο φύλο η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης αύξαναν τον κίνδυνο και εάν συνυπήρχαν πολλοί προδιαθεσικοί παράγοντες ο κίνδυνος γινόταν απαράδεκτο υψηλότερος (κατά περίπου 10%)
σε σύγκριση με την χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής πριν και μετά την ανάταξη.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματά τους, υποστηρίζουν την τρέχουσα σύσταση να λαμβάνουν αυτοί οι ασθενείς αποτελεσματικά αντιπηκτική αγωγή πριν και κατά τη διάρκεια της ανάταξης και στη συνέχεια μακροχρόνια από του στόματος αντιπηκτικά.
Ο Dr. Airaksinen πρόσθεσε, "Οι εμβολικές επιπλοκές συμβαίνουν συνήθως δύο με τρεις μέρες μετά την ανάταξη και ο υπεύθυνος για την ανάταξη ιατρός να μη γνωρίζει τη βλάβη που προκλήθηκε. Η επαρκής αντιπηκτική αγωγή πρίν και κατά τη διάρκεια της ανάταξης είναι απαραίτητη για τη πρόληψη αυτών των καταστροφικών επιπλοκών."
Σε άρθρο του (editorial) ο Dr. Gerhard Hindricks σημειώνει ότι επειδή οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν χορήγηση αντιπηκτικών, μια τυχαιοποιημένη μελέτη θα ήταν ανήθικη. Έτσι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι η αναδρομική ανάλυση λεπτομερών αρχείων. Με δεδομένους αυτούς και άλλους περιορισμούς ο Dr. Hindricks του Πανεπιστήμιου της Λειψίας καταλήγει ότι η μελέτη "αποδεικνύει αποτελεσματικά την ανάγκη επαρκούς αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, ακόμα και εάν θεωρείται ότι η κολπική μαρμαρυγή έχει ξεκινήσει πριν από λιγότερες από 48 ώρες."
Η μονογραφή θα δημοσιευθεί σε προσεχές τεύχος του Journal of the American College of Cardiology.
Prevention of thromboembolism after cardioversion of recent-onset atrial fibrillation: brief is not always safe
ONLINE FIRST July 2013
Nikolaos Dagres, MD; Jelena Kornej, MD; Gerhard Hindricks, MD
J Am Coll Cardiol. 2013;():. doi:10.1016/j.jacc.2013.06.019
- See more at: http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=701#sthash.BNXS40sZ.dpuf

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου