Αρρυθμία της καρδιάς: Πόσο επικίνδυνη είναι;
Σε ποιες αιτίες μπορούν να οφείλονται οι αρρυθμίες και πότε πρέπει να συμβουλευτούμε καρδιολόγο;
Ορισμός της αρρυθμίας είναι οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Οι αρρυθμίες μπορεί να είναι ανώδυνες, όπως μπορεί να είναι και πιο σοβαρές.
Αρρυθμίες που εμφανίζονται σε καρδιακή πάθηση, όπως στην στεφανιαία νόσο, είναι πάντα πιο σοβαρές και πιο επικίνδυνες από αυτές που εμφανίζονται σε υγιή άτομα.
Στα υγιή άτομα, η κλινική σημασία της αρρυθμίας είναι μηδαμινή και αποδίδεται σε άγχος, κόπωση, από υπερβολική εργασία, κάπνισμα, λήψη καφέ ή οινοπνευματώδη ποτών. Μερικές φορές η εμφάνιση αυτών των αρρυθμιών συνδυάζεται με εξωκαρδιακά αίτια όπως π.χ. υπερθυρεοειδισμό, έλκος στομάχου, χολοκυστοπάθεια, κολίτιδα.
Η διάγνωση του τύπου της αρρυθμίας από την οποία πάσχει το άτομο γίνεται μέσω holder ρυθμού και είναι πάντα φρόνιμο να συμβουλευτεί τον καρδιολόγο για την διάγνωση της αρρυθμίας από την οποία πάσχει.
Οι αθώες αρρυθμίες συνήθως είναι ασυμπτωματικές, όμως μπορεί να συνοδεύονται όπως και στις πιο σοβαρές, από αίσθημα παλμών, ζάλη, αδυναμία.
Οι σοβαρότερες αρρυθμίες που οφείλονται σε κάποια πάθηση της καρδιάς, έχουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα ζάλης, αίσθημα παλμών και αδιαθεσίας που μπορεί να συνοδεύονται από υπόταση και να καταλήξουν και σε επεισόδια απώλειας συνειδήσεως.
Είναι σοφό όταν διαπιστώσουμε ότι η καρδιά μας χτυπάει άρρυθμα, να συμβουλευτούμε τον καρδιολόγο μας.
atronet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου