Καλοκαίρι και καρδιοπάθειες: Λίγη προσοχή και... ξενοιάστε!
Στις υψηλές θερμοκρασίες η καρδιά μπορεί να... υπολειτουργήσει. Δείτε όσα πρέπει να προσέχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες για να μην ανεβάσουμε επικίνδυνα θερμοκρασία.
Δημοσίευση: 23 Ιουλίου 2014
Αυτό επηρεάζει αρνητικά το θερμορυθμιστικό σύστημα, δυσκολεύει την αποβολή θερμότητας και εμποδίζει την ψύξη του σώματος με αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας.
Επίσης, τα άτομα που έχουν κάποια καρδιοπάθεια συχνά παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά και β-αναστολείς (φάρμακα που προκαλούν βραδυκαρδία), τα οποία περιορίζουν ακόμα περισσότερο το θερμορυθμιστικό σύστημα στο να προχωρήσει σε αγγειοδιαστολή και ταχυκαρδία για να αποβάλλει την περίσσεια της θερμότητας και να ψύξει το σώμα.
Η αφυδάτωση τέλος, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης υγρών ή της λήψης διουρητικών, είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του θερμορυθμιστικού συστήματος με συνέπεια τελικά την εμφάνιση θερμοπληξίας, μια πραγματικά επείγουσα και απειλητική για την ζωή κατάσταση.
Η θερμοπληξία είναι μια μορφή υπερθερμίας, κατά την οποία αυξάνεται υπερβολικά η θερμοκρασία του σώματος και συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμέτους, κόπωση, αίσθημα αδυναμίας και καταβολής, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες και ζάλη. Άλλα συμπτώματα και σημεία της θερμοπληξίας είναι η απουσία ιδρώτα, η οποία συνυπάρχει συνήθως με ξηροδερμία και ερυθρότητα, η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή και οι διαταραχές της συμπεριφοράς. Ενίοτε, μπορεί το άτομο με να παρουσιάσει παραισθήσεις, αποπροσανατολισμό, έντονο εκνευρισμό και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και σπασμούς. Βαριές περιπτώσεις θερμοπληξίας μπορεί να οδηγήσουν σε κώμα.
Ετσι λοιπόν τα άτομα με σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι πρέπει να ακολουθούν μερικούς βασικούς κανόνες κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού:
- Όταν κάνει πολύ ζέστη, κυρίως προς το μεσημέρι, καλό είναι να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και οι βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχουν ψυκτικά συστήματα.
- Αν υπάρχει δυνατότητα, καλό είναι, όταν η ζέστη είναι αφόρητη να γίνεται χρήση κάποιου ανεμιστήρα ή κλιματιστικού.
- Αποφυγή οποιασδήποτε κουραστικής και έντονης δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους. Η κολύμβηση, το περπάτημα ή η σωματική άσκηση πρέπει να περιορίζονται στις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, οπότε η επίδραση του ήλιου δεν είναι πολύ έντονη.
- Τα ρούχα πρέπει να είναι ελαφρά και δροσερά
- Για την πρόληψη της αφυδάτωσης είναι απαραίτητη η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, κυρίως νερού. Η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται γιατί επιτείνουν την αφυδάτωση.
- Σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιων από των σημείων ή των συμπτωμάτων της θερμοπληξίας άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου