Αγγειοπλαστική ή μπαλλονάκι στη στεφανιαία νόσο
Τι είναι αγγειοπλαστική;
Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών αποκαλούμενη και μερικές φορές μπαλονάκι ή PTCA ή PCI, είναι μια θεραπευτική πράξη που εκτελείται από καρδιολόγους προκειμένου να ανοιχτεί η αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία και να αποκατασταθεί η ροή αίματος στο μυοκάρδιο.Εφαρμόζεται στη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και η αρχή της στηρίζεται στη διάταση της στενωμένης αρτηρίας με ειδικό μπαλόνι και τοποθέτηση εν συνεχεία ειδικού μεταλλικού σκελετού σαν νάρθηκας (stent) για να κρατάει τη στεφανιαία αρτηρία ανοικτή.
Η αγγειοπλαστική δίνει λύση ανακούφισης από τα συμπτώματα στους πάσχοντες από στηθάγχη προσπάθειας που διαθέτουν κατάλληλο αριθμό και ανατομία των στεφανιαίων Βλαβών τους. Επίσης είναι μέθοδος εκλογής για την διάνοιξη της υπεύθυνης ΒλάΒης στο αγγείο που προκάλεσε ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο.
Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διεργασία στη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης των στεφανιαίων αρτηριών (by-pass). Είναι λιγότερο αιματηρή τoυ bypass, λιγότερο ακριβή, πιο σύντομη ενώ ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την επόμενη ημέρα.
Πως διενεργείται ή αγγειοπλαστική;
|
Ο ασθενής στο εργαστήριο καθετηριασμών |
Απλή αγγειοπλαστική με μπαλλονι |
Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent |
Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της αγγειοπλαστικής και θα σας ζητήσει να υπογράψετε συγκατάθεση για να επιβεβαιώσει ότι κατανοείτε τη διαδικασία και συμφωνείτε να υποβληθείτε σε αυτήν.
Αρχικά, θα χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό στην κορυφή της βουβωνικής περιοχής ώστε αυτή να αναισθητοποιηθεί και να μη πονάει. Αφού προηγηθεί στεφανιογραφία και εκτίμηση των στεφανιαίων στενώσεων, το άκρο ειδικού καθετήρα αγγειοπλαστικής τοποθετείται στην αρχή της στενωμένης αρτηρίας. Ο καθετήρας οδηγείται από την μηριαία αρτηρία με τον ίδιο τρόπο που οδηγούνται οι καθετήρες της στεφανιογραφίας. Οδηγό σύρμα τοποθετείται μέσα στην στένωση. Πάνω από το σύρμα διέρχεται καθετήρας που στην άκρη του φέρει επίμηκες μπαλόνι το οποίο τοποθετείται μέσα στην στένωση. Εν συνεχεία το μπαλόνι διατείνεται με εμφύσηση αέρα. Μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί η διάταση του αεροθαλάμου περισσότερο από μία φορά. Εάν η διάνοιξη της αρτηρίας δεν είναι ικανοποιητική συρμάτινος νάρθηκας (τα γνωστά stent) τοποθετείται στην στένωση. Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, ο καθετήρας θα αποσυρεται και ο ιατρός θα εφαρμόσει πίεση στο σημείο εισόδου του καθετήρα στο δέρμα για την πρόληψη πιθανής αιμορραγίας.
|
Τοποθέτηση Stent
στην στενωμένη στεφανιαία αρτηρία (πριν, κατά και μετά την διατασή του)
|
Στεφανιαία αρτηρία πριν την
αγγειοπλαστική. Το βέλος δείχνει το σημείο στένωσης της αρτηρίας
|
Η ίδια στεφανιαία αρτηρία μετά την αγγειοπλαστική. Το
βέλος δείχνει το σημείο διάνοιξης της στενωμένης αρτηρίας
|
Μετά την αγγειοπλαστική τι γίνετε;
Θα πρέπει να παραμείνετε σε κατάκλιση για ορισμένο χρόνο μετά τη θεραπεία. Αυτό ποικίλλει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο παρόλο που συνήθως η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ 4 και 8 ωρών. Θα υπάρχει μικρή εκχύμωση πέριξ του σημείου της παρακέντησης (σημείο εισόδου του καθετήρα) και μπορεί να αισθάνεστε ήπιο άλγος καθώς η δράση του αναισθητικού εξασθενεί. Ζητήστε από τη νοσηλεύτρια να σας χορηγήσει αναλγητικά δισκία στην περίπτωση αυτή. Σε πολλές περιπτώσεις, θα σας ζητηθεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε οι νοσηλεύτριες να μπορούν να παρακολουθούν το σημείο της παρακέντησης. Ο ιατρός πιθανότατα θα συζητήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας μαζί σας πριν λάβετε εξιτήριο από το νοσοκομείο.Ποιοι ασθενείς θα κάμουν αγγειοπλαστική;
Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών εκτελείται σε μη επείγουσα βάση για τη θεραπεία των χρονίων στεφανιαίων στενώσεων και σε επείγουσα βάση για τη θεραπεία του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.Οι άρρωστοι με στηθάγχη ή πιστοποιημένη ισχαιμία στην δοκιμασία κόπωσης ή το σπινθηρογράφημα είναι υποψήφιοι για αγγειοπλαστική. Τέτοιοι άρρωστοι είναι όσοι έχουν οξύ έμφραγμα με μετεμφραγματική στηθάγχη, παλαιό έμφραγμα μυοκαρδίου και θετική δοκιμασία κόπωσης, σοβαρή σταθερή στηθάγχη, ασταθή στηθάγχη που δεν απαντά στην φαρμακευτική αγωγή, στενώσεις σε αορτοστεφανιαία μοσχεύματα.
Σήμερα με την διεύρυνση των ενδείξεων της αγγειοπλαστικής λίγοι είναι οι άρρωστοι που οδηγούνται στο χειρουργείο για αορτοστεφανιαία παράκαμψη.
Ποιες οι επιπλοκές;
- Οξεία επαναστένωση της αρτηρίας λόγω δημιουργίας θρόμβου τις πρώτες μέρες
- Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου
- Ρήξη της στεφανιαίας αρτηρίας
- Θρομβοεμβολικά επεισόδια
- Σπάνια θάνατος.
Τι είναι επαναστένωση;
Το κύριο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι σε 20%-30% των ασθενών τους επόμενους 6-8 μήνες μπορεί η αρτηρία να ξανακλείσει, λόγω υπερβολικής αντίδρασης επούλωσης, μια κατάσταση αποκαλούμενη επαναστένωση. Τα νέα stents που κυκλοφορούν με απελευθέρωση διαφόρων ουσιών μειώνουν δραματικά το ποσοστό τη επαναστένωσης.Σε ένα σοβαρό ποσοστό 20-30% των ασθενών παρουσιάζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο επαναστένωση της αρτηρίας Χρειάζεται νέα αγγειοπλαστική. Σήμερα με την τοποθέτηση των αγγειακών ναρθήκων ή stents το πρόβλημα έχει μειωθεί κατά πολύ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου