Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

μηχανικη αποφορτιση αριστερας κοιλιας

-
-
- Η μηχανική αποφόρτιση οδηγεί σε αναγέννηση μυοκυττάρων στην ανεπαρκούσα αριστερή κοιλία
Έχει διαπιστωθεί ότι η αδυναμία διαίρεσης των καρδιακών μυοκυττάρων σε βασικό επίπεδο σχετίζεται, μεταξύ άλλων, και με μια διαδικασία οξειδωτικής βλάβης του DNA τους, η οποία ενεργοποιείται μετά τη γέννηση (DNA damage response – DDR). Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύεται online στο JACC, φαίνεται ότι η διαδικασία αυτή έχει ενδεχομένως παθοφυσιολογική σημασία στην καρδιακή ανεπάρκεια, ως συνέπεια της υπερφόρτισης της αριστερής κοιλίας, και ότι η αναστροφή της μπορεί να οδηγήσει σε επανακινητοποίηση μηχανισμών αναγέννησης των καρδιακών μυοκυττάρων. Αυτό μπορεί να αποτελεί έναν πιθανό μηχανισμό εξήγησης της ανάστροφης αναδιαμόρφωσης που παρατηρείται σε μια σημαντική μειονότητα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, όταν αποφορτιστεί η αριστερή τους κοιλία.
Οι ερευνητές από το Texas μελέτησαν καρδιές ασθενών με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια πριν και μετά την εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας (LVAD). Διαπίστωσαν ότι μετά την LVAD το περιεχόμενο των μυοκυττάρων σε μιτοχόνδρια (παράμετρος μεταβολικής επιβάρυνσης) μειώθηκε κατά 60%, ενώ και το μέγεθός τους μειώθηκε κατά 45%. Εκτός όμως από τα εμφανή σημεία άμβλυνσης της μεταβολικής εξάντλησης των μυοκυττάρων, διαπιστώθηκε αναστολή της διαδικασίας DDR, καθώς και αυξημένη μιτωτική δραστηριότητα (σημαντική αύξηση των θετικών για φωσφορυλιωμένη ιστόνη Η3, καθώς και Aurora B-θετικών καρδιομυοκυττάρων). Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις συσχετίζονταν θετικά με τη διάρκεια εφαρμογής της LVAD.
Στο συνοδευτικό editorial ο M. Yacoub σημειώνει ότι τα καρδιακά μυοκύτταρα είναι γνωστό ότι διατηρούν έναν ελάχιστο ρυθμό κυτταρικής αναπαραγωγής στον ενήλικα (περίπου 1% στην ηλικία των 20, που πέφτει στο 0,3% ως τα 70 έτη), γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε με κάποιο τρόπο αυτόν το ρυθμό. Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει συσχέτιση μεταξύ μηχανικής αποφόρτισης και διέγερσης του πολλαπλασιασμού των καρδιακών μυοκυττάρων και επιπλέον διασυνδέει αυτήν την παρατήρηση με τη μιτοχονδριακή λειτουργία και το οξειδωτικό στρες.     
Παραπομπές
Canseco DC, Kimura W, Garg S, et al. Human Ventricular Unloading Induces Cardiomyocyte Proliferation. J Am Coll Cardiol. 2015 Jan 16. doi: 10.1016/j.jacc.2014.12.027. [Epub ahead of print]
Yacoub MH. Bridge to Recovery and Myocardial Cell Division: A Paradigm Shift? J Am Coll Cardiol. 2015 Jan 16. pii: S0735-1097(15)00024-8. doi: 10.1016/j.jacc.2014.12.034. [Epub ahead of print]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου