Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές



Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ( AED ) είναι μια συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης ,τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητα του. Επειδή είναι ιδιαίτερα μικρά σε μέγεθος και πολύ εύκολα και απλά στην χρήση τους έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία όπως ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, γήπεδα, χώροι συναυλιών, πλοία όλων των τύπων (κρουαζιερόπλοια, yachts, ιστιοπλοϊκά, εμπορικά) χώροι αθλοπαιδιών, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, γυμναστήρια, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα ναυαγοσώστες με αποκλειστικό στόχο να μεγαλώσει ο αριθμός ευκαιριών για να σωτηρία των ατόμων που έχουν υποστεί ανακοπή καρδιάς. Η Ξαφνική ανακοπή καρδιάς είναι γνωστή και ως κοιλιακή μαρμαρυγή (ventricular fibrillation VT) και είναι μια δυσλειτουργία της καρδιάς η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του ασθενούς.
Δυστυχώς μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας και χωρίς προειδοποίηση. Ενώ πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα τα οποία έχουν καρδιακά προβλήματα ή έχουν κάνει εγχειρήσεις bypass , μπαλονάκι, stent, αγγειοπλαστική, κ.α. καθώς επίσης και άτομα με ύποπτο κληρονομικό παρελθόν.
Μπορεί να τον χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πολίτης έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (δηλ. χρήση του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και τεχνητής αναπνοής) και από ηλικίες 12 και πάνω. Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια.
Ναι. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίοι οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές επειδή κάθε δευτερόλεπτο που περνάει είναι κρίσιμο για τον ασθενή που έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς. Επίσης σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ο χρήστης του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή να παραδίνει ταυτόχρονα και τεχνητή αναπνοή ( CPR ). Σχεδόν όλα τα αεροπλάνα πλέον είναι εξοπλισμένα με αυτομάτους εξωτερικούς απινιδωτές (όπως η AEGEAN AIRLINES και οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ στα υπερατλαντικά ταξίδια της).
Καθημερινά πολλοί συνάνθρωποι μας χάνουν την ζωή τους από ξαφνική ανακοπή καρδιάς σε πολλούς δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους, και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αυτήν την στιγμή είναι να υπάρχει ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής έτοιμος προς χρήση.
ΜΑΝΤΖΑΛΑΡΔΑς ΕΥΑΓΓΕΛΟς
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ


αρρυθμιες!!!!

Αρρυθμία της καρδιάς: Πόσο επικίνδυνη είναι;
Γράφει η Βασιλική Γαλανούλη, Καρδιολόγος.

Ορισμός της αρρυθμίας είναι οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Οι αρρυθμίες μπορεί να είναι ανώδυνες, όπως μπορεί να είναι και πιο σοβαρές.

Αρρυθμίες που εμφανίζονται σε καρδιακή πάθηση, όπως στην στεφανιαία νόσο, είναι πάντα πιο σοβαρές και πιο επικίνδυνες από αυτές που εμφανίζονται σε υγιή άτομα.

Στα υγιή άτομα, η κλινική σημασία της αρρυθμίας είναι μηδαμινή και αποδίδεται σε άγχος, κόπωση, από υπερβολική εργασία, κάπνισμα, λήψη καφέ ή οινοπνευματώδη ποτών. Μερικές φορές η εμφάνιση αυτών των αρρυθμιών συνδυάζεται με εξωκαρδιακά αίτια όπως π.χ. υπερθυρεοειδισμό, έλκος στομάχου, χολοκυστοπάθεια, κολίτιδα.

Η διάγνωση του τύπου της αρρυθμίας από την οποία πάσχει το άτομο γίνεται μέσω holder ρυθμού και είναι πάντα φρόνιμο να συμβουλευτεί τον καρδιολόγο για την διάγνωση της αρρυθμίας από την οποία πάσχει.

Οι αθώες αρρυθμίες συνήθως είναι ασυμπτωματικές, όμως μπορεί να συνοδεύονται όπως και στις πιο σοβαρές, από αίσθημα παλμών, ζάλη, αδυναμία.

Οι σοβαρότερες αρρυθμίες που οφείλονται σε κάποια πάθηση της καρδιάς, έχουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα ζάλης, αίσθημα παλμών και αδιαθεσίας που μπορεί να συνοδεύονται από υπόταση και να καταλήξουν και σε επεισόδια απώλειας συνειδήσεως.

Είναι σοφό όταν διαπιστώσουμε ότι η καρδιά μας χτυπάει άρρυθμα, να συμβουλευτούμε τον καρδιολόγο μας.
iatronet

Ο απινιδωτής στη ζωή μας

Ο απινιδωτής στη ζωή μας

‘Οταν η καρδιά σταματήσει, ο απινιδωτής την επαναφέρει σε λειτουργία, σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται περί το 90% των περιπτώσεων.

Δημοσίευση: 8 Μαρτίου 2012
Κρεμαστινός ΔημήτριοςΓράφει: Κρεμαστινός Δημήτριος
Καθηγητής Καρδιολογίας


Πριν μερικές μέρες χάθηκαν δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες. Ο Βασίλης Τσιβιλίκας και ο Lucio Dalla. Τα ΜΜΕ όπως ήταν φυσικό έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα. Όμως οι απώλειες επωνύμων, πέραν από την κοινωνική τους διάσταση, αποτελούν ερέθισμα για ιατρικές συζητήσεις και προβληματισμούς, όπως π.χ.
εάν θα μπορούσαν οι άνθρωποι αυτοί σήμερα να ζούσαν εάν είχαν στο σώμα τους ένα εμφυτευμένο απινιδωτή.
Ο απινιδωτής είναι μια μικρή συσκευή βάρους λίγων γραμμαρίων που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα. ‘Οταν η καρδιά σταματήσει, ο απινιδωτής την επαναφέρει σε λειτουργία, σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται περί το 90% των περιπτώσεων.
Ο απινιδωτής προκαλεί ένα ηλεκτροσόκ, που ο άρρωστος το αντιλαμβάνεται σαν ένα ισχυρό τράνταγμα στο στήθος του και συνήθως δυσανασχετεί, επειδή δεν συνειδητοποιεί ότι αυτό το τράνταγμα τον επανέφερε στη ζωή.
Είναι αλήθεια πως 2 στα 10 εμφράγματα χάνονται προτού φθάσουν στο νοσοκομείο. Για την Αττική, αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 2.000 ζωών ετησίως. Με την εγκατάστασή του, το έμφραγμα δημιουργεί συνήθως συνθήκες ηλεκτρικού βραχυκυκλώματος που εκδηλώνεται με κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή η οποία οδηγεί στο σταμάτημα της καρδιάς.
Ο απινιδωτής ‘σπάει’ αυτό το βραχυκύκλωμα και επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία.
Σήμερα ο απινιδωτής εμφυτεύεται μόνο σε αρρώστους με σοβαρές καρδιοπάθειες, που έχουν μεγάλη πιθανότητα αιφνιδίου θανάτου. Δεν εμφυτεύεται προληπτικά ούτε στους αρρώστους με στεφανιαία νόσο, καίτοι είναι γνωστό ότι οι μισοί από όσους χάνονται από έμφραγμα δεν είχαν πάει ποτέ σε γιατρό και φυσικά δεν έπαιρναν ποτέ φάρμακα.
Δυστυχώς, η τιμή των απινιδωτών και η παγκόσμια οικονομία δεν επιτρέπουν σήμερα την ευρεία χρήση τους.
Εντούτοις είναι βέβαιο ότι στο μέλλον οι ενδείξεις εμφύτευσης απινιδωτών θα διευρυνθούν. Όμως μέχρι τότε προσοχή, πρόληψη και μόνον πρόληψη.
 iatronet

Συνταγογράφηση για ... αμαζόνες!

Συνταγογράφηση για ... αμαζόνες!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Μαϊου 2015
Ιδιαίτερα προβληματική αποδεικνύεται μετά την πρόσφατη ενεργοποίησή της από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η απόφαση για τα πλαφόν στις εξετάσεις...

Για παράδειγμα, ένα απλό τεστ παπ, θεωρείται δύο εξετάσεις, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μόνο τη μία (δηλαδή τη μισή), αφού η άλλη δεν επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις μαστογραφίες.

Επιτρέπεται η συνταγογράφηση μαστογραφίας στον ένα μαστό, και όχι και στους δύο. Γιατί αν συνταγογραφηθεί και στους δύο, θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο ή θα αποζημιωθεί η ...μισή!

Και από όσο γνωρίζω, οι αμαζόνες δεν ζουν πια... 
endoskopio

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

εμβόλιο κατά της υπέρτασης

Ερευνητές δοκιμάζουν εμβόλιο κατά της υπέρτασης

Eμβόλιο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να ωφελήσει ανθρώπους που δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους όπως τους έχουν συνταγογραφηθεί.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Hypertension'', εμβόλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση για μήνες φάνηκε αποτελεσματικό στον έλεγχο της υπέρτασης σε ποντικούς, στο εργαστήριο, για διάστημα έως 6 μηνών.
Το πειραματικό εμβόλιο DNA δημιουργεί αντισώματα που στοχεύουν την αγγειοτενσίνη ΙΙ, ορμόνη που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Hironori Nakagami, καθηγητής στο Osaka University της Ιαπωνίας.
Από αυτή την άποψη, το εμβόλιο είναι παρόμοιο με κοινά φάρμακα για την υπέρταση (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης) τα οποία βοηθούν τα αγγεία να χαλαρώνουν και να ανοίγουν.
Ο Nakagami δήλωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να ωφελήσει ανθρώπους που δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους όπως τους έχουν συνταγογραφηθεί.
Πρόσθεσε, ότι η ενδεχόμενη δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίου για την υπέρταση προσφέρει καινοτόμο αγωγή που θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική για τον έλεγχο της μη συμμόρφωσης, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ρύθμιση των υπερτασικών ασθενών.
Οι ερευνητές χορήγησαν το εμβόλιο DNA, τρεις φορές, με διάλειμμα δυο εβδομάδων, σε ποντικούς με υπέρταση.
Το εμβόλιο δεν μείωνε μόνο την πίεση για διάστημα μέχρι 6 μήνες αλλά επίσης περιόριζε την βλάβη σε ιστούς καρδιάς και αγγείων, που σχετίζεται με την υπέρταση. Δεν φάνηκαν σημάδια βλάβης σε άλλα όργανα, όπως τα νεφρά ή το ήπαρ.
Η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν σταθερά χαμηλότερη στην ομάδα του εμβολίου μετά τον εμβολιασμό, ενώ η μείωση της υπέρτασης συνεχιζόταν μέχρι 6 μήνες.
Ενώ έρευνες σε ζώα συχνά αποτυγχάνουν να οδηγήσουν σε παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους, η ερευνητική ομάδα ελπίζει να έχει έτοιμη εκδοχή του εμβολίου για κλινικές έρευνες σε ανθρώπους εντός 2 έως 3 ετών.
Παραμένει να φανεί αν το εμβόλιο θα ήταν καλύτερη επιλογή σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα.
 univadis.gr

Μαγνήσιο

Μαγνήσιο: Γιατί είναι απαραίτητο στη διατροφή μας

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε το μαγνήσιο; Τι προκαλεί η έλλειψή του στον οργανισμό; Ποιος ο ρόλος του στην ημικρανία, στον διαβήτη και στη λειτουργία της καρδιάς.

Δημοσίευση: 28 Μαϊου 2015
Μαγνήσιο: Γιατί είναι απαραίτητο στη διατροφή μας Ένα συστατικό που λίγοι γνωρίζουν για τη σημασία του στο ανθρώπινο σώμα είναι το μαγνήσιο. Το συναντάμε σε πολλές τροφές, ενώ επιπλέον, προστίθεται σε προϊόντα διατροφής και υπάρχει σε ορισμένα φάρμακα (όπως καθαρτικά και αντιόξινα). Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα που ρυθμίζουν ποικίλες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης πρωτεϊνών, της μυϊκής και νευρικής λειτουργίας, του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα, και της ρύθμισης της πίεσης του αίματος.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, τη γλυκόλυση και την οξειδωτική φωσφορυλίωση. Συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών και χρειάζεται για τη σύνθεση του DNA, του RNA, και του αντιοξειδωτικού γλουταθειόνη. Διαδραματίζει, ακόμα καθοριστικό ρόλο στην ενεργή μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου κατά μήκος των κυτταρικών μεμβρανών, μια διαδικασία που είναι σημαντική για τη νευρική ώθηση, τη σύσπαση των μυών, και το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Ένα ενήλικο σώμα περιέχει περίπου 25 g μαγνησίου, με το 50% έως 60% να βρίσκεται στα οστά και το περισσότερο από το υπόλοιπο σε μαλακούς ιστούς.

Πού το βρίσκουμε;

Το μαγνήσιο υπάρχει σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα και σε ποτά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές μαγνησίου. Γενικά, το μαγνήσιο βρίσκεται σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ προστίθεται επίσης σε ορισμένα δημητριακά πρωινού και σε άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ορισμένοι τύποι επεξεργασίας τροφίμων, όπως ραφιναρισμένοι σπόροι με τρόπους που αφαιρούν το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φύτρο και το πίτουρο, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, κυρίως λόγω της επεξεργασίας τους.

Έλλειψη μαγνησίου

Γενικά η έλλειψη μαγνησίου δεν είναι συχνή. Η συμπτωματική ανεπάρκεια μαγνησίου οφειλόμενη σε χαμηλή διαιτητική πρόσληψη σε κατά τα άλλα υγιή άτομα είναι ασυνήθιστη, επειδή οι νεφροί περιορίζουν την ουρική έκκριση του μετάλλου αυτού. Ωστόσο, συνήθως η χαμηλή πρόσληψη ή η υπερβολική απώλεια μαγνησίου λόγω συγκεκριμένων καταστάσεων υγείας, όπως χρόνιος αλκοολισμός ή και χρήση ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη μαγνησίου.
Τα πρώτα σημάδια της έλλειψής του περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης, ναυτία, έμετο, κόπωση, και αδυναμία. Καθώς η ανεπάρκεια μαγνησίου επιδεινώνεται, ακολουθούν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, μυϊκές συσπάσεις και κράμπες, σπασμοί, αλλαγές στην προσωπικότητα, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, και μπορεί να συμβούν στεφανιαίοι σπασμοί. Σοβαρή έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία ή υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ορού ή επίπεδα καλίου, αντίστοιχα), επειδή η ομοιόσταση του μετάλλου στον οργανισμό διαταράσσεται.

Καρδιαγγειακή λειτουργία

Η σχέση του με την καρδιαγγειακή λειτουργία, είναι ίσως η πιο καλά μελετημένη συσχέτιση. Σε μία προοπτική μελέτη 7.664 ενηλίκων ηλικίας 20 έως 75 ετών στην Ολλανδία, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο, βρέθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα της ουρικής απέκκρισης του μαγνησίου (ένας δείκτης για τη χαμηλή διαιτητική πρόσληψη μαγνησίου) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας πάνω από μία μέση παρακολούθηση 10,5 χρόνων. Σε μια μετα-ανάλυση 7 προοπτικων μελετών με συνολικά 241.378 συμμετέχοντες, μία προσθήκη 100 mg / ημέρα μαγνησίου στη διατροφή συνδέθηκε με κατα 8% μειωμένο κίνδυνο συνολικών εγκεφαλικών, ιδίως ισχαιμικού και όχι αιμορραγικού τύπου. Αν και τα αποτελέσατε δεν μπορούν να αποκλείσουν τη σύγχυση με άλλα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι επαρκής πρόσληψη μαγνησίου είναι σημαντικό στοιχείο της σωστής καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Διαβήτης τύπου 2

Οι δίαιτες με υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, πιθανώς λόγω του σπουδαίου ρόλου του μαγνησίου στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Η υπομαγνησιαιμία μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συχνά προηγείται του διαβήτη, ή θα μπορούσε να είναι μια συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης οδηγεί σε αυξημένη ουρική απώλεια μαγνησίου και η επακόλουθη ανεπάρκειά του θα μπορούσε να βλάψει την έκκριση και τη δράση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει τον έλεγχο του διαβήτη.
Μια μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών συσχέτισης μεταξύ της πρόσληψης μαγνησίου και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 του 2011, περιλάμβανε 13 μελέτες με συνολικά 536.318 συμμετέχοντες και 24.516 περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη. Η μέση διάρκεια της παρακολούθησης κυμαινόταν από 4 έως 20 έτη. Οι ερευνητές βρήκαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης μαγνησίου και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 με ένα δοσοεξαρτώμενο τρόπο, αλλά η συσχέτιση αυτή πέτυχε στατιστική σημαντικότητα μόνο σε υπέρβαρα (δείκτης μάζας σώματος [BMI] 25 ή υψηλότερο), αλλά όχι σε άτομα με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ μικρότερο από 25). Και πάλι, ο περιορισμός αυτών των μελετών είναι η δυνατότητα σύγχυσης με άλλα θρεπτικά συστατικά ή τον τρόπο ζωής ή περιβαλλοντικές μεταβλητές που συσχετίζονται με την πρόσληψη μαγνησίου.

Ημικρανίες

Ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται με παράγοντες που προωθούν πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και του φαινομένου της αγγειοσυστολής. Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που βιώνουν τις ημικρανίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στον ορό και τον ιστό από εκείνους που δεν υποφέρουν από ημικρανίες. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που βασίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές, η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας και η Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με μαγνήσιο είναι «πιθανώς αποτελεσματική» για την πρόληψη της ημικρανίας.
πηγη ιατρονετ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Όσο πιο χαμηλά η “κακή” LDL χοληστερόλη, τόσο καλύτερη η υγεία της καρδιάς

  • Iatronet
Προβάλλεται η καμπάνια της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού ως προς την LDL χοληστερόλη.
Σε άμεσο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία οδηγεί το πρόβλημα της αυξημένης χοληστερόλης στον ελληνικό πληθυσμό. Περίπου οι μισοί Έλληνες έχουν αυξημένες τιμές της “κακής” LDL χοληστερόλης και αρκετοί δεν το γνωρίζουν καν. Ακόμη και από αυτούς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τη ρύθμισή της, το 80% παραμένουν εκτός στόχων, βάζοντας σοβαρή... υποψηφιότητα για εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων. Ταυτόχρονα τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης τόσο μικρότερος ο Καρδιαγγειακός Κίνδυνος. Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήμονες αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού, προκειμένου να μειωθεί ή και να αποφευχθεί ο κίνδυνος στεφανιαίων επεισοδίων που προέρχονται από την υψηλή χοληστερόλη.
Με σύνθημα «Όσο πιο χαμηλή η “κακή” LDL χοληστερόλη, τόσο πιο καλή η υγεία της καρδιάς σου», η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης στο ευρύ κοινό, με χορηγό την φαρμακευτική εταιρεία MSD.
Τις δράσεις της καμπάνιας ευαισθητοποίησης, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 12 Μαΐου, με ομιλητές τους κ.κ.
  • Τσελέπη Αλέξανδρο, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Καθηγητή Βιοχημείας - Κλινικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Πίτσαβο Χρήστο, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Καθηγητή Καρδιολογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ιπποκράτειο"
  • Νικολάου Βασίλειο, Γεν. Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Καρδιολόγο, Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ν.Ε.Ε.Σ.)
  • Γανωτάκη Εμμανουήλ, Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Καθηγητή Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Πουγγία Λάζαρο, MD, PhD, Ιατρικό Διευθυντή MSD Ελλάδας
Η χοληστερόλη και ο ρόλος της
«Η χοληστερόλη του αίματος χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Την «κακή» LDL χοληστερόλη και την «καλή» HDL χοληστερόλη. Η LDL και η HDL μαζί αποτελούν την «Ολική Χοληστερόλη». Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για την ολική χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 160 mg/dL», υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Τσελέπης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέπη, «η χοληστερόλη αποτελεί απαραίτητο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, χρησιμεύει για τη σύνθεση ορμονών απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, καθώς και για την απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Όσο πολύτιμη όμως είναι η LDL χοληστερόλη όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες», επισημαίνει.
«Η χοληστερόλη που μεταφέρουν τα σωματίδια της LDL στο αίμα» – εξήγησε – «εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, δημιουργώντας αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες εμποδίζουν τη ροή αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα του σώματος. Συνεπώς, η LDL χοληστερόλη είναι βλαπτική στον οργανισμό όταν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες και τα υψηλά επίπεδά της αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου», υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Τσελέπης.
«Για αυτό και οι στόχοι που θέτουν οι γιατροί αφορούν βασικά τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για την LDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 115 mg/dL».
Πρόληψη: Όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα
Ο κ. Εμμανουήλ Γανωτάκης, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για τον ρόλο της LDL χοληστερόλης. Εξήγησε ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων αντιμετωπίζει υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς οι τιμές της χοληστερόλης είναι σε υψηλά επίπεδα.
Το χειρότερο είναι ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε θεραπεία παραμένουν αρρύθμιστοι και αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο, χωρίς να το γνωρίζουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 85% των Ελλήνων ασθενών παραμένουν εκτός στόχων ρύθμισης. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της «κακής»- LDL χοληστερόλης τόσο μικρότερος ο Καρδιαγγειακός Κίνδυνος.
Οι ειδικοί έκαναν λόγο για πολύ κρίσιμο ρόλο του γιατρού στη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία. Εκτός από τη χορήγηση της ειδικής αγωγής, ο γιατρός πρέπει να καλεί τον πάσχοντα να αλλάζει τρόπο ζωής, διακόπτοντας την καπνιστική συνήθεια, ακολουθώντας την κατάλληλη δίαιτα, χάνοντας βάρος και ακολουθώντας πρόγραμμα σωματικής άσκησης.
Κατευθυντήριες Οδηγίες και Έλεγχος
Τον κρίσιμο ρόλο της διάγνωσης και αντιμετώπισης των αυξημένων λιπιδίων, ανέδειξε ο κ. Χρήστος Πίτσαβος. Εξήγησε πως όταν τα λιπίδια του οργανισμού, δηλαδή η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια είναι αυξημένα, τότε λέμε ότι έχουμε δυσλιπιδαιμία.
Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης για τη Διάγνωση και Αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών, θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις όλοι οι άντρες άνω των 40 ετών και όλες οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Κρίσιμες είναι οι εξετάσεις σε άτομα με αθηροσκληρωτική νόσο, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τα κλινικά ευρήματα, καθώς και σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανεξάρτητα από την ηλικία, χρόνια νεφρική νόσο, υπέρταση, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (λύκος, αρθρίτιδες), σεξουαλική δυσλειτουργία, καπνιστές, υπέρβαροι και παχύσαρκοι.
Σε προληπτικές εξετάσεις πρέπει να υποβάλλονται συγγενείς ατόμων με κληρονομικές διαταραχές λιπιδίων, παιδιά με κληρονομικό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας ή καρδιαγγειακής νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου και άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου.
Αφού γίνουν οι εξετάσεις, τότε ο γιατρός θέτει έναν στόχο για τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης ανάλογα με το πόσο κινδυνεύει ένας άνθρωπος να πάθει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο). Αν ένας ασθενής έχει ήδη πάθει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο ή έχει διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο τότε είναι πολύ υψηλού κινδύνου και ο στόχος για την «κακή» LDL χοληστερόλη είναι κάτω από 70 mg%. Αν ένας άνθρωπος δεν έχει κάτι από τα παραπάνω, ο γιατρός υπολογίζει την πιθανότητα να συμβεί ένα θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο με τη βοήθεια του ελληνικού ΣΚΟΡ. Αν αυτή η πιθανότητα είναι μεγάλη ή ο ασθενής έχει κληρονομικά πολύ αυξημένη χοληστερόλη ή πάσχει από κάποιο χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα, τότε ο στόχος για την «κακή» LDL χοληστερόλη είναι κάτω από 100 mg%. Όσοι, τέλος, έχουν μέτρια ή μικρή πιθανότητα να πάθουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, ιδανικά πρέπει να έχουν «κακή» LDL χοληστερόλη κάτω από 115 mg%.
Προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, ο γιατρός συστήνει δίαιτα και άσκηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η βάση της θεραπείας είναι οι στατίνες, ενώ αν δεν πετύχουμε το στόχο της «κακής» LDL χοληστερόλης μόνο με στατίνη, χρειάζεται και η προσθήκη δεύτερου φαρμάκου, της εζετιμίμπης.
Τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη
Ο κ. Πίτσαβος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα – είπε – είναι αυτές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες «κακού» λίπους. Με τον όρο «κακό λίπος» εννοούμε κυρίως το κορεσμένο λίπος, που είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και υπάρχει σε τρόφιμα όπως βούτυρο, μαγιονέζα, ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος και εκχυλίσματα, κρέμες, λίπος ή γάλα καρύδας, παστά, παγωτά, αλλαντικά, κρόκοι αυγών, πλήρες γάλα, ολόπαχα γιαούρτια και τυριά, τυριά σε κρέμα, γλυκά, σοκολάτα, κακάο, κρουασάν και αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο και τηγανητά τρόφιμα.
Στον αντίποδα, οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε για να μειωθούν τα λιπίδια είναι όσες περιέχουν καλής ποιότητας λίπη, όπως τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες).
Τέτοια τρόφιμα είναι τα παξιμάδια, το ρύζι, οι πατάτες (όχι τηγανητές), το ψάρι και το κοτόπουλο (στήθος, όχι την πέτσα), κρέας άπαχο (μοσχαρίσιο, χοιρινό), ελαιόλαδο, αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι), τυριά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια, φακές) λαχανικά (αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολα, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, αγγούρι, λεπτά φασολάκια, μαρούλι, μανιτάρια, πιπεριές, σπανάκι, καλαμπόκι, ντομάτες και χόρτα).
Η συνεργασία με την MSD
Ο κ. Βασίλειος Νικολάου, εξήγησε ότι «o σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης είναι να προαγάγει την εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα της αθηροσκλήρωσης. Υποχρέωσή μας είναι να προάγουμε τη συνεργασία με άλλους επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς ή/ και επαγγελματικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού, με σκοπό την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, την εκπαίδευση και την έρευνα στην Αθηροσκλήρωση. Ιδιαιτέρως σημαντική για την επιτυχία της προσπάθειας να επιτύχουμε τους σκοπούς μας, είναι η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Τη δυνατότητα αυτή μας έδωσε η MSD και εμείς συνεπείς στην προσπάθεια για την ενημέρωση του κοινού, ανταποκριθήκαμε άμεσα. Η συνεργασία μας υπήρξε άριστη, με αποτέλεσμα την επιτυχία της καμπάνιας. Η φαρμακευτική εταιρεία MSD είναι καινοτόμος στις θεραπευτικές προσεγγίσεις, καλύπτοντας τα κενά στην έρευνα αλλά και την εκπαίδευση τόσο του ιατρικού προσωπικού αλλά και του γενικού πληθυσμού για την πρόληψη, τόσο της καρδιαγγειακής, όσο και πολλών άλλων νόσων. Όλα αυτά καθιστούν την MSD έναν αξιόπιστο εταίρο στην υλοποίηση δράσεων με όφελος για το ευρύ κοινό αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.»
Οδηγούμε τις εξελίξεις για να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα
Ο κ. Λάζαρος Πουγγίας, αναφέρθηκε στους λόγους που η MSD είναι χορηγός της καμπάνιας: «Στην MSD, οδηγούμε τις εξελίξεις για να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα. Συμμετέχουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε κάθε δράση που στοχεύει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της χώρας. Παράλληλα, ως πρωτοπόρος φαρμακευτική εταιρεία, η MSD διαθέτει πολύ μεγάλη «ιστορία» στην ανακάλυψη θεραπειών στον τομέα της Καρδιολογίας, παράδοση που τη συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση και αναγνωρίζοντας ειδικότερα τις επιπτώσεις της δυσλιπιδαιμίας στον ελληνικό πληθυσμό αλλά και στο Σύστημα Υγείας της χώρας, συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, μία ιδιαίτερα δραστήρια επιστημονική εταιρεία του κλάδου, για την ανάδειξη των επιπτώσεων της δυσλιπιδαιμίας αλλά και την παροχή μεγαλύτερης γνώσης στο κοινό για τους τρόπους αντιμετώπισής της.»

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

κολπική μαρμαρυγή


Η μελέτη Framingham Heart Study αποκαλύπτει τάσεις στον επιπολασμό της κολπικής μαρμαρυγής

  • The Lancet
Δίνεται έμφαση στην αυξημένη επίγνωση, σε συνδυασμό με στοχευμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψη των παραγόντων κινδύνου της κολπικής μαρμαρυγής
Δίνεται έμφαση στην αυξημένη επίγνωση, σε συνδυασμό με στοχευμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψη των παραγόντων κινδύνου της κολπικής μαρμαρυγής
Υπόβαθρο
Τα ολοκληρωμένα μακροχρόνια δεδομένα για τις τάσεις της κολπικής μαρμαρυγής σε άνδρες και γυναίκες είναι ελάχιστα. Στόχος μας ήταν να παρέχουμε αυτά τα δεδομένα μέσω ανάλυσης της ομάδας Framingham σε διάρκεια 50 ετών.
Μέθοδοι
Ερευνήσαμε τάσεις σε παράγοντες εμφάνισης, επιπολασμού και κινδύνου της κολπικής μαρμαρυγής και του συσχετισμού της με το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη θνησιμότητα μετά την εμφάνισή της σε 9.511 συμμετέχοντες που εντάχθηκαν στη μελέτη Framingham Heart Study μεταξύ του 1958 και του 2007. Αναλύσαμε τις τάσεις σε ομάδες 10ετίας (1958–1967, 1968–1977, 1978–1987, 1988–1997 και 1998–2007), στρωματοποιημένες κατά φύλο.
Ευρήματα
Κατά τη διάρκεια των 50 ετών της παρατήρησης (202.417 ανθρωποέτη), παρουσιάστηκαν 1.544 νέες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής (εκ των οποίων 723 [47%] ήταν γυναίκες). Μεταξύ των ετών 1958-1967 και 1998-2007, ο προσαρμοσμένος κατά ηλικία επιπολασμός της κολπικής μαρμαρυγής τετραπλασιάστηκε, από 20,4–96,2 περιπτώσεις ανά 1.000 ανθρωποέτη στους άνδρες και από 13,7–49,4 περιπτώσεις ανά 1.000 ανθρωποέτη στις γυναίκες. Η προσαρμοσμένη κατά ηλικία συχνότητα αυξήθηκε από 3,7–13,4 νέες περιπτώσεις ανά 1.000 ανθρωποέτη στους άνδρες και από 2,5–8,6 νέες περιπτώσεις ανά 1.000 ανθρωποέτη στις γυναίκες (p τάσης<0,0001 για όλες τις συγκρίσεις). Για την κολπική μαρμαρυγή που έχει διαγνωστεί με ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας Framingham, η προσαρμοσμένη κατά ηλικία συχνότητα ανά 1.000 ανθρωποέτη αυξήθηκε (12,6 στα έτη 1958–1967 σε 25,7 στα έτη 1998–2007 στους άνδρες, p τάσης = 0,0007, 8,1 στα 11,8 στις γυναίκες, p τάσης = 0,009). Ωστόσο, η προσαρμοσμένη κατά ηλικία εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής από τα ΗΚΓ της μελέτης Framingham Heart Study δεν άλλαξαν σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου. Αν και ο επιπολασμός των περισσότερων παραγόντων κινδύνου άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, οι σχετιζόμενοι κίνδυνοί τους για την κολπική μαρμαρυγή άλλαξαν λίγο. Τα αναλογικά μοντέλα κινδύνων, προσαρμοσμένα πολυπαραγοντικά, αποκάλυψαν μείωση κατά 74% (95% ΔΕ 50-86%) των εγκεφαλικών επεισοδίων (αναλογία κινδύνου [HR] 3,77, 95% ΔΕ, 1,98–7,20 στα έτη 1958–1967 σε σύγκριση με τα έτη 1998–2007, p τάση = 0,0001) και μείωση θνησιμότητας κατά 25% (95% ΔΕ –3–46%) (HR 1,34, 95% ΔΕ 0,97–1,86 στα έτη 1958–1967 σε σύγκριση με το 1998–2007, p τάσης = 0,003) στα 20 έτη μετά από την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής.
Ερμηνεία
Οι τάσεις της αυξημένης επίπτωσης και του επιπολασμού της κολπικής μαρμαρυγής στην κοινότητα οφείλονταν πιθανόν, εν μέρει, σε ενισχυμένη παρακολούθηση. Απαιτούνται μέτρα για την ενίσχυση του πρώιμου εντοπισμού της κολπικής μαρμαρυγής, μέσω αυξημένης επίγνωσης σε συνδυασμό με στοχευόμενα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψη των παραγόντων κινδύνου.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΠΟΥ: Ο πλανήτης χάνει τη μάχη με τα αντιβιοτικά

  • Iatronet
Έκθεση του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανοχή στα αντιβιοτικά και καλεί σε συμμετοχή των χωρών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο πλανήτης κάνει πολύ λίγα για να καταπολεμήσει τη λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών η οποία οδηγεί σε ανοχή στα συγκεκριμένα φάρμακα και επιτρέπει αντιμετωπίσιμες νόσοι να γίνουν θανατηφόρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη.
Στην πρώτη ανάλυσή του για το πώς ανταποκρίνονται οι χώρες στην αντιμικροβιακή αν οχή, ο ΠΟΥ αποκάλυψε σημαντικά κενά σε 6 περιοχές του κόσμου.
Ο Keiji Fukuda, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση των λοιμωδών νόσων σήμερα.
Όλα τα είδη των μικροβίων γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα, προειδοποίησε, συμμεριζόμενος την ανησυχία ότι τα βακτήρια γίνονται σταδιακά λιγότερο αντιμετωπίσιμα από τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.
Αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, επομένως όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής, πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ πραγματοποίησε έρευνα σε 133 χώρες ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να αξιολογήσουν την ανταπόκριση στην ανοχή στα αντιβιοτικά.
Εξήντα κράτη μέλη του ΠΟΥ δεν έλαβαν μέρος στην έρευνα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η έκθεση δείχνει ότι λείπει η παγκόσμια ανταπόκριση.
Μόνο το ένα τέταρτο των χωρών που απάντησαν στην έρευνα είχαν ολόκληρα σχέδια για την καταπολέμηση της ανοχής στα αντιβιοτικά.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, αναφέρει η έρευνα προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση λοιμώξεων από ιούς.
Ακόμα και στην Ευρώπη, όπου εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού είναι συνήθεις, ο μισός πληθυσμός πιστεύει ότι οι ιοί μπορούν να καταπολεμηθούν με αντιβιοτικά.

Iatronet

Απλή συσκευή, που μοιάζει με θερμόμετρο, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στη διάγνωση της καρδιακής προσβολής με ελάχιστα υλικά και κόστος.
Επιστήμονες ανέπτυξαν απλή συσκευή, σαν θερμόμετρο, που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στη διάγνωση της καρδιακής προσβολής με ελάχιστα υλικά και κόστος.
Ο Sangmin Jeon, του Pohang University of Science and Technology, στη Νότια Κορέα, σημειώνει ότι ένας τρόπος να διαπιστώσει κάποιος αν ένας άνθρωπος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή είναι η μέτρηση του επιπέδου της πρωτεΐνης τροπονίνη στο αίμα.
Η συγκέντρωση της πρωτεΐνης αυξάνει όταν το αίμα αποκόπτεται από την καρδιά και ο μυς βλάπτεται.
Οι ερευνητές, που εμπνεύστηκαν από την απλότητα των θερμομέτρων, δημιούργησαν παρόμοιο απλό τρόπο εντοπισμού της πρωτεΐνης.
Αφορά λίγα εύκολα βήματα, ένα γυάλινο φιαλίδιο, νανοσωματίδια, μια σταγόνα μελάνης και ένα μικρό σωλήνα.
Όταν ανθρώπινος ορός με τροπονίνη ανακατώνεται με τα νανοσωματίδια και τοποθετείται στο φιαλίδιο, η μελάνη ανεβαίνει σε προεξέχοντα σωλήνα και μπορεί να διαβαστεί όπως διαβάζουμε το θερμόμετρο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’ACS journal Analytical Chemistry.’’