Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η νοσογόνος παχυσαρκία αιτία καρδιακής ανεπάρκειας

  • Iatronet
H σοβαρή παχυσαρκία μπορεί να είναι –καθαυτή-αιτία κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί να είναι –καθαυτή-αιτία κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.
Η έρευνα έγινε σε 13.000 ανθρώπους και ανακάλυψε ότι η νοσογόνος παχυσαρκία διπλασίασε τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας στους ανθρώπους σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή ΔΜΣ, αφού ελήφθησαν υπόψη η υπέρταση και τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και αν ένας ασθενής έχει φυσιολογικό σάκχαρο, χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, μπορεί παρόλα αυτά να έχει ενδεχομένως υψηλότερο κίνδυνο καρδιακήσς ανεπάρκειας, αν είναι πολύ παχύσαρκος.
Ο Chiadi Ndumele, του Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι η παχυσαρκία στην έρευνα προέκυψε ως ένας από τους λιγότερο εξηγήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια.
Αν και δεν είναι εντελώς σαφές γιατί η παχυσαρκία καθαυτή συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου και όχι με το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τη στεφανιαία νόσο, ο Ndumele δήλωσε ότι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το υπερβάλλον βάρος ασκεί υψηλότερες μεταβολικές απαιτήσεις στην καρδιά και ότι τα λιπώδη κύτταρα στην κοιλιά μπορεί ενδεχομένως ακόμα και να απελευθερώνουν τοξικά μόρια στα κύτταρα της καρδιάς.
Η παχυσαρκία είναι από καιρό γνωστό πως αυξάνει την πιθανότητα υπέρτασης, αυξημένης χοληστερόλης και διαβήτη-παράγοντες κινδύνου για καρδιακή και αγγειακή νόσο.
Ο Ndumele δήλωσε ότι η αντιμετώπιση και ο έλεγχος των παθήσεων έχουν δημιουργήσει τις θεμελιώδεις στρατηγικές για μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Υπέρταση

Υπέρταση: Η αρρώστια του αγχώδους τρόπου ζωής

Η αρτηριακή πίεση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερη την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Πότε έχουμε υπέρταση και πώς την αντιμετωπίζουμε.

ΙΑΤΡΟΝΕΤ
Υπέρταση: Η αρρώστια του αγχώδους τρόπου ζωής Κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως την "αρρώστια του αιώνα". Ο αγχώδης τρόπος ζωής, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι οι βασικές αιτίες της υπέρτασης.
Οι γιατροί λένε πως η άριστη αρτηριακή πίεση για τους ενήλικες είναι 120/80. Ωστόσο στην καθημερινότητα σπανίως η ιδανική αυτή αναλογία μένει σταθερή.
Παρουσιάζει αυξομειώσεις και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, σωματικές ή ψυχικές διαταραχές, ακόμη και από τη διατροφή.
Η αρτηριακή πίεση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερη την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Τα ζωτικά όργανα χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες αίματος και οξυγόνου, ενώ διαταραχές στην πίεση μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε σύνολο λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Σύγχρονες ιατρικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι παράγοντες που επιτείνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες και γενικότερα ένα ανθυγιεινός και στρεσογόνος τρόπος ζωής. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις η κληρονομικότητα μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της χρόνιας αυτής νόσου.

Και όπως συμβουλεύουν μονίμως οι γιατροί τους υπερτασικούς ασθενείς: «Προσοχή στο αλάτι!» μιας και πρόκειται συχνά για μία διατροφική "ατασθαλία" πολλών ενηλίκων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αλάτι δεν ανεβάζει μόνο την πίεση αλλά μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει υπαίτιο και για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Και αυτό γιατί επιφέρει σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η υπέρταση είναι το πλέον σύνηθες πρόβλημα υγείας. Πολλοί από τους ασθενείς που παρουσιάζουν πρόβλημα υπέρτασης είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Είναι πιθανό όμως νέοι άνθρωποι να πάσχουν από υπέρταση και να μην το γνωρίζουν. Η άγνοια είναι το μεγάλο πρόβλημα καθώς είναι σημαντικός ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι είναι υπερτασικοί αλλά δεν το γνωρίζουν.
Η εξέταση είναι απλή και βασίζεται στη μέτρηση δύο μεγεθών, της συστολικής πίεσης (ανώτερη μέτρηση) και της διαστολικής πίεσης (κατώτερη μέτρηση). Οι καρδιακοί παλμοί υπολογίζονται σε 60 με 80 ανά λεπτό. Κάθε φορά που η καρδιά πάλλεται, έχουμε συστολή και διαστολή των αρτηριών. Αυτές τις τιμές είναι που εξετάζουμε όταν μετράμε την πίεση. Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον θάνατο. Επίσης η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο για εγκεφαλικά.
Και πώς αντιμετωπίζεται;
  • Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος
  • Μείωση της διατροφικής πρόσληψης νατρίου
  • Υιοθέτηση σε τακτά χρονικά διαστήματα αεροβικής σωματικής δραστηριότητας, όπως έντονο περπάτημα
  • Περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ
  • Κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά.
Η αποτελεσματική αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όσο και ένα μεμονωμένο αντιυπερτασικό φάρμακο. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν με τον συνδυασμό δύο ή περισσότερων αλλαγών στον τρόπο ζωής.
premium.paratiritis

πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Νεότερα διατροφικά δεδομένα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Στα πλαίσια του Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα (14-16/2/2013), παρουσιάστηκαν τα νεότερα και για την διατροφική προσέγγιση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2013
Πηγή: iatronet.gr
 
Γράφει ο Αντώνης Ζαμπέλας, Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου, Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα (14-16/2/2013), παρουσιάστηκαν τα νεότερα και για την διατροφική προσέγγιση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων με παράλληλη αντικατάστασή τους από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της ω-6 σειράς. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πρόσφατες μελέτες υπέδειξαν ότι τον κίνδυνο τον αυξάνουν κυρίως τα προϊόντα κρέατος ενώ όσον αφορά το γάλα και το γιαούρτι δεν φαίνεται ότι τον αυξάνουν.
Τα ω-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα φυτικά έλαια, τους σπόρους, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και τις μαλακές μαργαρίνες και η δράση τους στη μείωση του κινδύνου οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Επίσης μείωση του κινδύνου επιτυγχάνεται και με την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.
Αυτά τα λιπαρά βρίσκονται στα ψάρια. Τα έως τώρα δεδομένα συνηγορούν σε αντι-αρρυθμική, υπο-τριγλυκαιριδαιμική και αντιθρομβωτική δράση. Οι συστάσεις λένε 1-2 την εβδομάδα ψάρι ενώ για τα άτομα με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό ενδεχομένως να χρειάζεται υψηλότερη πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων.
Συζητήθηκε και η πρόσληψη αυγού λόγω της χοληστερόλης που περιέχει ο κρόκος. Υπάρχουν πλέον μεγάλες μελέτες που δεν έχουν δείξει σχέση μεταξύ πρόσληψης αυγού και καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και άλλες που υποδεικνύουν μία αντιοξειδωτική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.
Επομένως και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ανάγκη να αφαιρεθεί το αυγό από τη διατροφή.
Τέλος παρουσιάστηκαν πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν την ευεργετική δράση της Μεσογειακής Διατροφής. Πιο συγκεκριμένα άτομα που ακολουθούν τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής παρατηρήθηκε ότι διαχειρίζονται καλύτερα το βάρος τους, έχουν χαμηλότερη LDL και υψηλότερη HDL χοληστερόλη, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τελικά χαμηλότερη θνησιμότητα και προβλήματα καρδιάς.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Η χολολιθίαση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας

  • Iatronet
Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κάποτε εμφάνισαν πέτρες στη χολή έχουν μελλοντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Άνθρωποι που κάποτε εμφάνισαν χολολιθίαση μπορεί ενδεχομένως να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, μελλοντικά, αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα.
Σε ομάδα 250.000 ανθρώπων, ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν ιστορικό χολολιθίασης αντιμετώπιζαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια τις επόμενες δεκαετίες.
Οι πέτρες στη χολή και η καρδιοπάθεια μοιράζονται μερικούς κοινούς παράγοντες, όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να εξηγήσουν ολοκληρωτικά τα ευρήματα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο ερευνητής Dr. Lu Qi, του Tulane University στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι ορισμένες έρευνες υπέδειξαν ότι άνθρωποι με ιστορικό χολολιθίασης αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο, αυτές οι έρευνες είχαν περιορισμούς, δήλωσε.
Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε στοιχεία 3 μεγάλων ερευνών που περιλάμβαναν 269.000 ανθρώπους για μέχρι 30 χρόνια. Μόνο το 6% των γυναικών και το 3% των αντρών δήλωσαν ότι διαγνώστηκαν κάποτε με χολολιθίαση.
Στις γυναίκες, όσες είχαν ιστορικό χολολιθίασης αντιμετώπιζαν μέχρι 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Στους άντρες, η χολολιθίαση συνδεόταν με 11% υψηλότερο κίνδυνο.
Οι ερευνητές στη συνέχεια ομαδοποίησαν τα αποτελέσματα με ευρήματα από 4 προηγούμενες έρευνες σε σχεδόν 900.000 ανθρώπους. Συνολικά, ανακάλυψαν ότι ενήλικες με ιστορικό χολολιθίασης είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια.
Αν και η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση μεταξύ χολιλιθίασης και καρδιοπάθειας, ο Qi υπέδειξε ότι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο.
Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία της σχέσης, ο Qi δήλωσε ότι υπογραμμίζει σχέση μεταξύ γαστρεντερικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή: Διαπεριφερειακές παραλλαγές στην εμφάνιση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και της θνησιμότητας

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η πιο συνήθης αιτία θανάτου για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή παγκοσμίως
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η πιο συνήθης αιτία θανάτου για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή παγκοσμίως
Υπόβαθρο
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, αλλά ελάχιστα δεδομένα διατίθενται για μακροχρόνιες εκβάσεις σε άτομα εκτός της Βόρειας Αμερικής ή της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Μέθοδοι
Διενεργήσαμε μια μελέτη κοόρτης με τη χρήση μιας προοπτικής μελέτης καταγραφής ασθενών σε 47 χώρες, οι οποίοι προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου με κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό ως κύρια ή δευτερεύουσα διάγνωση. 15.400 άτομα εντάχθηκαν για να καθοριστεί η εμφάνιση θανάτου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (οι κύριες εκβάσεις) σε αυτή την κοόρτη σε οκτώ γεωγραφικές περιοχές (Βόρεια Αμερική, δυτική Ευρώπη και Αυστραλία, Νότια Αμερική, ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και χώρες της ανατολικής Μεσογείου, υποσαχάρια Αφρική, Ινδία, Κίνα και νοτιοανατολική Ασία) 1 χρόνο μετά από την παρακολούθησή τους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Οι ασθενείς από τη Βόρεια Αμερική, τη δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία χρησιμοποιήθηκαν ως πληθυσμός αναφοράς και συγκρίθηκαν με ασθενείς από άλλες επτά περιφέρειες
Ευρήματα
Κατά την περίοδο από 24 Δεκεμβρίου 2007 έως 21 Οκτωβρίου 2011, εντάχθηκαν 15.400 άτομα στη μελέτη καταγραφής. Η παρακολούθηση ολοκληρώθηκε για 15.361 (99,7%), από τους οποίους 1.758 (11%) κατέληξαν εντός 1 έτους. Λιγότεροι θάνατοι πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με κύρια διάγνωση την κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν κολπική μαρμαρυγή ως δευτερεύουσα διάγνωση (377 [6%] από 6.825 ασθενείς συγκριτικά με 1.381 [16%] από 8.536, p<0,0001). Οι διπλάσιοι ασθενείς είχαν καταλήξει μέχρι το 1 έτος στη Νότια Αμερική (192 [17%] από 1.132) και στην Αφρική (225 [20%] από 1.137) συγκριτικά με τη Βόρεια Αμερική, τη δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία (366 [10%] από 3.800, p<0,0001). Η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν η πιο συχνή αιτία θανάτου (519 [30%] από 1.758), το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο προκάλεσε 148 (8%) θανάτους. 604 (4%) από τους 15.361 ασθενείς είχαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι 1 έτος, 170 (3%) από τους 6.825 για τους οποίους η κολπική μαρμαρυγή ήταν η κύρια διάγνωση και 434 (5%) από τους 8.536 για τους οποίους ήταν δευτερεύουσα διάγνωση (p<0,0001). Η υψηλότερος αριθμός αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς στην Αφρική (89 [8%] από 1.137), στην Κίνα (143 [7%] από τους 2.023) και στην νοτιοανατολική Ασία (88 [7%] από τους 1.331) και ο μικρότερος αριθμός πραγματοποιήθηκε στην Ινδία (20 [<1%] από 2.536). 94 (3%) από τους 3.800 ασθενείς στη Βόρεια Αμερική, στη δυτική Ευρώπη και στην Αυστραλία έπαθαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ερμηνεία
Αξιοσημείωτες ανεξήγητες διαπεριφερειακές παραλλαγές στην εμφάνιση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και της θνησιμότητας συνιστούν ότι παράγοντες διαφορετικοί από τις κλινικές μεταβλητές μπορεί να είναι σημαντικοί. Η πρόληψη του θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής.
Χρηματοδότηση
Boehringer Ingelheim.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

μεταβολικός κίνδυνος για τις γυναίκες

Αυξημένος μεταβολικός κίνδυνος για τις γυναίκες πριν την κλιμακτήριο

  • Iatronet
Αν και οι επιστήμονες δεν ξέρουν πού μπορεί να οφείλεται αυτό, ίσως οι γυναίκες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου κατά τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού στα χρόνια πριν την κλιμακτήριο, υποστηρίζει νέα έρευνα.
Αν και οι επιστήμονες δεν ξέρουν πού μπορεί να οφείλεται αυτό, ίσως οι γυναίκες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου κατά τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση και να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες (π.χ. καλή διατροφή, γυμναστική) που προστατεύουν την υγεία, δήλωσε ο πρώτος ερευνητής Dr. Mark DeBoer, από το University of Virginia School of Medicine στο Charlottesville.
Η έρευνα έγινε σε 1.470 γυναίκες πάνω από 40 χρόνων, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν μια δεκαετία. Στο μεσοδιάστημα όλες μπήκαν στην κλιμακτήριο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την διακύμανση σε πέντε παράγοντες που συνδυαστικά μεταξύ τους αποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι ισχυρός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι πέντε παράγοντες είναι η αύξηση στην περίμετρο μέσης, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, η μείωση στην καλή χοληστερίνη (HDL), η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση στη γλυκόζη αίματος (σάκχαρο).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μέχρι να μπουν οι γυναίκες στην κλιμακτήριο είχαν μεγαλύτερες αυξήσεις στα τριγλυκερίδια, τη χοληστερίνη και τη γλυκόζη αίματος από όσες μετά την εμμηνόπαυση.
Η κλιμακτήριος τυπικά συμβαίνει στις ηλικίες 45-55 χρόνων γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Journal of the American Heart Association. Παλαιότερες έρευνες την έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο κάνει ακόμα πιο πιθανό η παχυσαρκία, η έλλειψη γυμναστικής και το κάπνισμα.

Παιδική διατροφή

Παιδική διατροφή: Οι ανθυγιεινές τροφές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς

  • Iatronet
Εφτά σημαντικοί παράγοντες υγείας και συμπεριφορές χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί αν η καρδιαγγειακή υγεία ενός παιδιού είναι ιδανική.
Νέα έρευνα υπέδειξε ότι παιδιά που καταναλώνουν τροφές με πολλές θερμίδες και που είναι χαμηλές σε θρεπτική αξία και αποφεύγουν να τρώνε υγιεινά έχουν κίνδυνο φτωχής υγείας στην καρδιά.
Εφτά σημαντικοί παράγοντες υγείας και συμπεριφορές χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί αν η καρδιαγγειακή υγεία ενός παιδιού είναι ιδανική: η μη χρήση καπνού, το υγιές βάρος, η για τουλάχιστον 60 λεπτά ημερήσια άσκηση, η υγιεινή διατροφή και σωστά επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.
Η Julia Steinberger, του University of Minnesota, δήλωσε ότι η υιοθέτηση αυτών των ιδανικών συμπεριφορών υγείας νωρίς, μπορεί να έχει σημαντικό όφελος στη διατήρηση της ιδανικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής.
Στρατηγικές για την προαγωγή της υγείας της καρδιάς θα πρέπει να αρχίζουν στη γέννηση αλλά τα περισσότερα παιδιά δεν πληρούν τα κριτήρια του χαρακτηρισμού της ιδανικής καρδιακής υγείας στα παιδιά. Αντί να τηρούμε στάση αναμονής αντιμετωπίζοντας τη νόσο αργότερα στην ενήλικο ζωή, θα πρέπει να βοηθούμε τα παιδιά να διατηρούν τα στάνταρ της ιδανικής καρδιαγγειακής υγείας με τα οποία γεννιούνται τα περισσότερα παιδιά, πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Γιατί ο καρκίνος προτιμά τον μαστό από την καρδιά;

  • Iatronet
Ερευνητική ομάδα υποδεικνύει ότι η φυσική επιλογή έχει ευνοήσει την ισχυρή αντικαρκινική προστασία για μικρά όργανα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την αναπαραγωγή.
Ο καρκίνος χτυπά ορισμένα όργανα- όπως το παχύ έντερο ή ο μαστός- πιο συχνά από άλλα.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Cancer, ερευνητές εικάζουν ότι η ευαισθησία σε ορισμένα όργανα μπορεί να οφείλεται στη φυσική επιλογή. Οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίζουν όγκους σε μεγάλα ή διπλά όργανα πιο εύκολα σε σχέση με μικρά, ζωτικής σημασίας όργανα, όπως η καρδιά, επομένως τα μεγαλύτερα έχουν εξελίξει λιγότερους μηχανισμούς ώστε να προστατευτούν από καρκινικά κύτταρά.
Ο Frédéric Thomas, του Center for Ecological and Evolutionary Cancer Research στη Γαλλία, δήλωσε ότι τα όργανα που είναι πιο σημαντικά για την επιβίωση και την αναπαραγωγή του ανθρώπου, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος ή η μήτρα μπορεί ενδεχομένως να έχουν καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου. Δεν εννοεί πως αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί τη διαφορά όσον αφορά την ευαισθησία των οργάνων στον καρκίνο, αλλά πως είναι παράγοντας που συμβάλλει.
Πολλοί ογκολόγοι έχουν εξηγήσει τη διαφορά εστιάζοντας είτε σε εξωτερικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, είτε σε εσωτερικούς όπως το πόσο συχνά τα κύτταρα διαιρούνται σε ένα όργανο.
Οι ερευνητές προτείνουν τώρα αυτή την εξελικτική θεωρία για να συμπληρώσουν την τρέχουσα θεωρία.
Η ερευνητική ομάδα υποδεικνύει ότι η φυσική επιλογή έχει ευνοήσει την ισχυρή αντικαρκινική προστασία για μικρά όργανα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την αναπαραγωγή.
Όργανα που είναι μεγάλα ή σε ζεύγη θα μπορούσαν πιθανόν να συσσωρεύουν μεγαλύτερους αριθμούς όγκων χωρίς να υποστούν βλάβη, ενώ μικρά και σημαντικά όργανα όπως το πάγκρεας θα μπορούσαν εύκολα να τεθούν σε κίνδυνο με λίγους όγκους.
Επομένως, συνεχίζει η θεωρία, το πάγκρεας θα πρέπει να είναι καλύτερο στην προστασία έναντι του καρκίνου σε σύγκριση με όργανο όπως ο νεφρός, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι ίδιοι.
Η αντικαρκινική προστασία ποικίλλει από όργανο σε όργανο αλλά γενικά καθιστά ένα όργανο ανθεκτικό στη δημιουργία όγκων.
Οι ερευνητές επίσης συνιστούν οι βιολόγοι που ασχολούνται με τον καρκίνο να σκεφτούν τα όργανα ως εξειδικευμένα νησιά με τις δικές τους περιβαλλοντικές συνθήκες, όπου η επιβίωση των καρκινικών κυττάρων εξαρτάται από τη φιλοξενία του τοπικού περιβάλλοντος.
Ο ερευνητής σημειώνει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι ζωντανές μονάδες –δεν είναι δυνατό να μην επηρεάζονται από τις οικολογικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα όργανα είναι πιο ευνοϊκά σε κακοήθη διαταραχή.
Οι Thomas, Ujvari, και οι συνεργάτες τους εξετάζουν τώρα την υπόθεση. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση απαιτεί να ληφθούν υπόψη όλοι οι συγχυτικοί παράγοντες.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Aσκηση και ηλικιωμένοι

Aσκηση και ηλικιωμένοι

Ένα ηλικιωμένος άντρας, 71 ετών, σε καλή φυσική κατάσταση και σε σχετικά καλή υγεία, προσέρχεται σε εσάς και θέλει συμβουλή για το σύνηθες πρόγραμμα άσκησής του. Έχει ιστορικό υπέρτασης, η οποία είναι καλά ελεγχόμενη με φαρμακευτική αγωγή. Υποφέρει περιστασιακά από αρθρίτιδα στο αριστερό του γόνατο και θέλει να ξέρει ποια είναι τα οφέλη ενός κατάλληλου προγράμματος άσκησης. Είναι πιθανό να θέλει να περπατήσει γύρω στα 1,5-3 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή που θα περιλαμβάνει το τοπικό περίπτερο δύο φορές την ημέρα για να πάρει τις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες. Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα του δίνατε;
Ένα ηλικιωμένος άντρας, 71 ετών, σε καλή φυσική κατάσταση και σε σχετικά καλή υγεία, προσέρχεται σε εσάς και θέλει συμβουλή για το σύνηθες πρόγραμμα άσκησής του. Έχει ιστορικό υπέρτασης, η οποία είναι καλά ελεγχόμενη με φαρμακευτική αγωγή. Υποφέρει περιστασιακά από αρθρίτιδα στο αριστερό του γόνατο και θέλει να ξέρει ποια είναι τα οφέλη ενός κατάλληλου προγράμματος άσκησης. Είναι πιθανό να θέλει να περπατήσει γύρω στα 1,5-3 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή που θα περιλαμβάνει το τοπικό περίπτερο δύο φορές την ημέρα για να πάρει τις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες. Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα του δίνατε;

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

λιπαρά ωμέγα-3

Τα λιπαρά ωμέγα-3 βοηθούν στην λειτουργία της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή

  • Iatronet
Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως μετά από μια καρδιακή προσβολή, οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, λαμβάνοντας καθημερινά λιπαρά ωμέγα-3.
Μετά από μία καρδιακή προσβολή, η καρδιά έχει υποστεί βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για επιπλοκές. Σύμφωνα, όμως, με μια νέα μελέτη, αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με μια καθημερινή δόση λιπαρών ωμέγα-3.
Οι ερευνητές βρήκαν πως οι ασθενείς που λάμβαναν μια υψηλή δόση ωμέγα-3 κάθε μέρα για έξι μήνες μετά από μια καρδιακή προσβολή είχαν λιγότερες ουλές στην καρδιά, αλλά και καλύτερη λειτουργία της, σε σχέση με ασθενείς που λάμβαναν ένα placebo.
Σύμφωνα με την American Heart Association, το πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά στην καρδιά μετά την καρδιακή προσβολή εξαρτάται από το μέγεθος της περιοχής της καρδιάς που στερήθηκε οξυγόνο, και για πόση ώρα. Σε κάθε περίπτωση, η ίαση της καρδιάς ξεκινά πολύ σύντομα, και χρειάζεται περίπου οκτώ εβδομάδες, και η διαδικασία αυτή κάνει την καρδιά μας ευαίσθητη σε άλλες παθήσεις, όπως αρρυθμία και καρδιακή ανεπάρκεια.
Για την μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν αν είναι αποτελεσματική θεραπεία για όσους αναρρώνουν από μια καρδιακή προσβολή. Γνωρίζουμε πόσο πολύτιμα είναι τα ωμέγα-3 για την υγεία μας, αλλά το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει. Συνεπώς, πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας, από ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, από φυτά και από ξηρούς καρπούς.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην μελέτη και τους χορηγήθηκαν ωμέγα-3 εμφάνισαν 5,6% λιγότερες ουλές και κατάλοιπα της καρδιακής προσβολής που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.