Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
...
Το 490 π.Χ. ο Φειδιππίδης έτρεξε από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, είπε το : «Νενικήκαμεν ω άνδρες Αθηναίοι». Πέθανε και έμεινε αθάνατος. Δεν είναι, με βεβαιότητα, γνωστό αν είχε πιστοποιητικό υγείας!
....Στα χρονια που εξασκω την καρδιολογια,ιδιως τα παλια χρονια του ΙΚΑ,υπηρξαν γονεις που ζητουσαν επιμονα πιστοποιητικο υγειας για τα παιδια τους χωρις να εξετασθουν τα ιδια διοτι ηταν στο σχολειο και με το κατα το δικο τους αταρανταχτο επιχειρημα.".παιδια ειναι,τι να εχουν?".
Το ιδιο φαινομενο ,με παραγοντες ερασιτεχνικων σωματειων που ζητουσαν σαββατο βραδυ υπογραφες δελτιων νεων αθλητων χωρις εξεταση,διοτι την κυριακη ειχαν αγωνα!!. Πριν από μερικά χρόνια όλοι παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση τον νεαρό που κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, έπεσε, αμέσως σηκώθηκε, ο κόσμος χειροκρότησε πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια από τις κλασικές προσποιήσεις στο ποδόσφαιρο και αμέσως μετά έπεσε νεκρός προκαλώντας φρίκη, λύπη και στεναχώρια στο πανελλήνιο.
Σε μια συγχρονη κοινωνια που ευελπιστουμε να γινουμε,αυτα πρεπει να εκλειψουν.Πρεπει να ειμαστε υπευθυνοι στα παιδια μας ,αν αληθεια νοιαζομαστε για αυτα.
Στα παιδια δεν ψαχνουμε νοσους φθορας οπως στους ενηλικες,αλλα προβληματα κατασκευης,συγγενεις καρδιοπαθειες οπως τις αποκαλουμε που μπορει μα ειναι κυανωτικες[δηλ με αποχρωση των βλεννογονων]δυσπνοια,μη σωστη αναπτυξη του παιδιου,οι οποιεσ ειναι και πιο ευκολο να γινουν αντιληπτες και να οδηγηθει το παιδι στον γιατρο,αλλα και οιμη κυανωτικες που εχουν λιγα εως ελαχιστα συμπτωματα και λανθανουν για μεγαλο χρονικο διαστημα.Καρδιοπαθειες που ωστοσω σε ενα ανταγωνιστικο αθλημα,οπως ποδοσφαιρο κλπ,θα μπορουσαν να εχουν τραγικες συνεπειες.Πρεπει λοιπον τα παιδια μας,οι αθλητες μας να ελεγχονται προληπτικα;η απαντηση ειναι ΝΑΙ!!
Ας ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Οι θέσεις της ΕΚΕ για τον Καρδιολογικό Έλεγχο συμμετοχής σε Ανταγωνιστικά και μη Ανταγωνιστικά Αθλήματα
“Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για τον πρωταγωνιστικό έλεγχο παιδιών, νέων και αθλουμένων;”.
Α) ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Η κατηγορία αυτή καλύπτεται από το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητού ( ΑΔΥΜ).
Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) καθιερώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με επιστημονική ευθύνη από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού [1].
Κύριος στόχος του ήταν η προαγωγή της προληπτικής ιατρικής εξέτασης των παιδιών, ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας και να πυροδοτούνται ενέργειες διάγνωσης και θεραπείας εφόσον χρειάζονται, καθώς και να γίνονται παρεμβάσεις πρόληψης και υποστήριξης της οικογένειας ανάλογα με την ηλικία και τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού.
Παράλληλα, το ΑΔΥΜ αποτελεί ιατρική γνωμάτευση για τη συμμετοχή του παιδιού στο μάθημα της φυσικής αγωγής και άλλες δραστηριότητες του σχολείου, με την έννοια της βεβαίωσης ότι από την ιατρική εξέταση του παιδιού, αλλά και από τη συνολικότερη διαχρονική παρακολούθησή του όπου αυτό μπορεί να έχει εφαρμογή, δεν προκύπτουν σχετικές αντενδείξεις.
Η προληπτική ιατρική εξέταση για τη συμπλήρωση του ΑΔΥΜ περιλαμβάνει ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση ή, εφόσον απαιτείται, και παρακλινική εξέταση. Προτείνεται η προληπτική ιατρική εξέταση να γίνεται σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται σε «Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή». Τυχόν παρακλινικός έλεγχος καθώς και τυχόν ειδικός έλεγχος από ιατρό άλλης ειδικότητας θα πρέπει να γίνονται μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν ειδικές ιατρικές ενδείξεις που αφορούν το συγκεκριμένο παιδί, περιλαμβανομένης της ύπαρξης παραγόντων κινδύνου.
– Οι ηλικίες-κλειδιά κατά τις οποίες προτείνεται η διενέργεια προληπτικής ιατρικής εξέτασης με τη συμπλήρωση του ΑΔΥΜ είναι έναρξη Νηπιαγωγείου, Α΄ και Δ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου. Οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ενημερώνονται ότι εάν ενδιαμέσως μεταβληθεί ουσιαστικά η κατάσταση υγείας του παιδιού ή οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να γίνεται επικαιροποίηση του ΑΔΥΜ με δική τους φροντίδα.
– Ωστόσο, το ΑΔΥΜ δεν μπορεί από μόνο του να ισχύει για τη συμμετοχή σε Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες και Πανελλήνια Πρωταθλήματα (φάσεις Α΄, Β΄ και Γ΄), όπου ενδεχομένως υπεισέρχεται περισσότερο το στοιχείο του ανταγωνιστικού αθλητισμού. Δεν μπορεί, επίσης, να ισχύει από μόνο του για συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες που υλοποιούνται από άλλο φορέα πλην του σχολείου ή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (π.χ. ομοσπονδίες ειδικών αθλημάτων), λόγω της απροσδιόριστης φύσης των δραστηριοτήτων αυτών.
Β) ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Με βάση τις οδηγίες-συστάσεις της Ομάδας Εργασίας της Καρδιολογίας των Sports της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι ελάχιστες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται στα πλαίσια πρωταγωνιστικού ελέγχου των ανταγωνιστικά αθλουμένων είναι:
1. Κλινική εξέταση
2. Οικογενειακό ιστορικό (περιλαμβάνεται στην κλινική εξέταση)
3. Ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας
Με τον αρχικό αυτό έλεγχο μπορούν να εντοπισθούν ή έστω να τεθεί η υποψία διάγνωσης καταστάσεων οι οποίες είναι οι κυρίως υπεύθυνες για τον αιφνίδιο θάνατο των αθλητών και των νέων.
Συγκεκριμένα για τις ακόλουθες καταστάσεις:
1. Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (πρώτη αιτία αιφνιδίου θανάτου)
2. Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας
3. Σύνδρομο προδιέγερσης, Σύνδρομο μακρού QT, Σύνδρομο Brugada, Σύνδρομο βραχέος QT
4. Μυοκαρδίτιδα, Σύνδρομο Marfan
Εάν ο καρδιολόγος κρίνει ότι πρέπει να προχωρήσει και σε περαιτέρω έλεγχο με υπερηχοκαρδιογράφημα, Holter ρυθμού ή δοκιμασία κόπωσης, τότε αναλαμβάνει την ευθύνη και προχωράει και αν, παρά τον έλεγχο, παραμένουν ερωτηματικά παραπέμπει τον νέο ή τον αθλούμενο σε ειδικό κέντρο. Επαφίεται δηλαδή στο δικό του κλινικό κριτήριο μέχρι ποιο σημείο ο ίδιος θα προχωρήσει τον έλεγχο.
“Τι συμβαίνει με τους θανάτους των νέων παιδιών και των αθλητών στην Ελλάδα;”
Με βάση μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο του 2007, η εικόνα έχει ως εξής: Στην καταγραφή του αιφνιδίου θανάτου στην περιοχή της Αττικής που γίνεται τα τελευταία 8,5 χρόνια (1998-2006), καταγράφηκαν 346 αιφνίδιοι θάνατοι ανθρώπων κάτω των 35 ετών. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3-4 αιφνιδίους θανάτους τον μήνα στην περιοχή αυτή.
Πρώτη αιτία αιφνιδίου θανάτου είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, δεύτερη αιτία οι συγγενείς καρδιοπάθειες και οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων, τρίτη αιτία άλλες αρρυθμιογόνες μυοκαρδιοπάθειες (Διατατική, Μη συμπαγές μυοκάρδιο, ARVC, Μυοκαρδίτιδα).
“Πού και ποιοι γιατροί διενεργούν τις εξετάσεις;”
Το σύστημα υγείας στη χώρα μας είναι μικτό, επομένως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν καρδιολόγο, παιδοκαρδιολόγο, παιδίατρο, παθολόγο ή γενικό γιατρό του Δημόσιου η του Ιδιωτικού τομέα να αναλάβει την ευθύνη του προαγωνιστικού ελέγχου, τη στιγμή που θεωρητικά και νομικά μπορεί να το επιτελέσει, ούτε φυσικά είναι σωστό για τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος να το “φορτώσουμε” με εξετάσεις παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι υγιείς.
1-Σωστό: Χορήγηση του πιστοποιητικού μετά από ολοκληρωμένη παιδιατρική εξέταση.
Λάθος : Χορήγηση με βάση πρόσφατη ή παλαιότερη εξέταση που ήταν αρνητική.
: Χορήγηση με βάση ακόμη παλαιότερη γνώση ή ιστορικό (Προσοχή : μερικοί επιπόλαιοι γονείς μπορεί να γίνουν πολλές φορές ιδιαίτερα πιεστικοί).
2. Σωστό : Χορήγηση πιστοποιητικού σε αδέλφια ή άλλα συγγενικά παιδιά μετά από εξέταση.
Λάθος : Χορήγηση στα παιδιά αυτά χωρίς εξέταση, μετά από παράκληση των γονέων (μερικοί παράδοξα πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα τυπικό χαρτί!).
3. Σωστό : Χορήγηση πιστοποιητικού για αθλητισμό - πρωταθλητισμό μετά από παιδοκαρδιολογική /καρδιολογικη εξέταση
Λάθος : Χορήγηση με βάση την κλινική εκτίμηση του παιδιάτρου ( ποιος παιδίατρος μπορεί να ξέρει εάν ένα παιδί έχε π.χ.ι το σύνδρομο Wolf-Parkinson-White ή μια άλλη πλειάδα παθήσεων;).
Το συνηθες ειναι ο παιδιατρος/παθολογος μετα προσεκτικη ακροαση και εξεταση,αν εχει καποια ευρηματα[φυσημα,αρρυθμια πχ]θα το παραπεμψει σε καρδιολογο.Αν οντως κατα την καρδιολογικη εξεταση διαπιστωθει παθολογικο ευρημα και αναλογα με την ηλικιατου εξεταζομενου[παιδι,εφηβος,ενηλικας,αθλητης]θα παραπεμφθει σε παιδοκαρδιολογο η θα συνεχισει με καρδιολογο ενηλικων
ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΑ,ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΑΘΩΟ ΣΥΣΤΟΛΙΚΟ ΦΥΣΗΜΑ Η ΜΙΑ ΑΘΩΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΡΡΥΘΜΙΑ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΘΩΟ ΘΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΕΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η επίδραση του αθλητισμού και κυρίως του πρωταθλητισμού στην καρδιά είναι πολύ σημαντική. Ανάλογα με το είδος του αθλήματος, δυναμικό (δρόμοι), στατικό (άρση βαρών, body building), μεικτό (ποδηλασία, κωπηλασία), προκαλείται μικρότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση (ταχυκαρδία, αύξηση ΚΛΟΑ, υπέρταση. Αργότερα υπερτροφία και αύξηση της εσωτερικής διαμέτρου της αριστερής κοιλίας αλλά και της δεξιάς. Αρρυθμίες, κτλ.).,
ΣΗΜΕΙΩΣΗ-κανένας προληπτικός έλεγχος δεν είναι σε θέση να προλάβει το 100% των περιστατικών αιφνιδίου θανάτου αθλητών και νέων.
..
Στοιχεια της εργασιας εχουν ληφθει απο την Ελληνικη Καρδιολογικη Εταιρεια και απο τοκειμενα του παιδοκαρδιολογου κ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ που με τιμα με την φιλια του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου