Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ Τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων Dawn O'Shea | 14 Σεπτεμβρίου 2022 Τα ευρήματα μιας μελέτης σε περισσότερα από 100.000 άτομα υποδηλώνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Η προοπτική μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό 103.388 συμμετεχόντων της γαλλικής κοόρτης NutriNet-Santé εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ CVD και τεχνητών γλυκαντικών από όλες τις διατροφικές πηγές (ποτά, επιτραπέζια γλυκαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.λπ.) και CVD. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συνολική πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (αναλογία κινδύνου [HR] 1,09, 95% CI 1,01-1,18, P=,03). Το απόλυτο ποσοστό επίπτωσης σε υψηλότερους καταναλωτές και μη καταναλωτές ήταν 346 και 314 ανά 100.000 ανθρωποέτη, αντίστοιχα. Τα τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν σημαντικά με τον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου (HR 1,18, 1,06-1,31, P=,002), με ποσοστά επίπτωσης 195 και 150 ανά 100.000 άτομα-έτη σε υψηλότερους και μη καταναλωτές. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη ακεσουλφάμης καλίου και σουκραλόζης συσχετίστηκε με 40 και 31 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα. Η πρόσληψη ασπαρτάμης συσχετίστηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακών επεισοδίων. Παρουσιάζοντας τα ευρήματα στο BMJ , οι συγγραφείς είπαν: «Τα ευρήματα από αυτή τη μεγάλης κλίμακας προοπτική μελέτη κοόρτης υποδηλώνουν μια πιθανή άμεση συσχέτιση μεταξύ υψηλότερης κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών (ειδικά ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη κάλιο και σουκραλόζη) και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου». Αναφορές Αποποίηση ευθύνης Debras C , Chazelas E , Sellem L , Porcher R , Druesne-Pecollo Ν , Esseddik Y et al. Τεχνητά γλυκαντικά και κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων: αποτελέσματα από τη μελλοντική κοόρτη NutriNet-Santé. BMJ 2022;378:e071204; 378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-071204. Δημοσιεύθηκε 07 Σεπτεμβρίου 2022. mediscape

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου