Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η καρδιά μια καταπληκτική αντλία

Όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.
Ο εφοδιασμός αυτός γίνεται από το αίμα το οποίο ταυτόχρονα παραλαμβάνει από τα κύτταρα τις άχρηστες ουσίες. Για να επιτελέσει το αίμα τον προορισμό του, πρέπει να "κυκλοφορεί" συνεχώς. Οι σωλήνες μέσα στους οποίους τρέχει το αίμα ονομάζονται αιμοφόρα αγγεία, η δε καρδιά είναι η αντλία πού δίνει στο αίμα την ώθηση για να κυκλοφορήσει.
Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αποτελούν μαζί  καρδιαγγειακό σύστημα.

Η καρδιά μια καταπληκτική αντλία

Η καρδιά, κατά μέσο όρο, ζυγίζει 300 ως 350 γραμμάρια. Το μεγαλύτερο δε μέρος από αυτό το βάρος οφείλεται στο μυϊκό ιστό (το μυοκάρδιο), από τον οποίο αποτελούνται τα τοιχώματά της κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Ο μυϊκός αυτός ιστός παρέχει επίσης, με τη λειτουργία του, και τη μηχανική ενέργεια που απαιτείται για την αντλητική λειτουργία της καρδιάς.
Το μυοκάρδιο αποτελείται από κάπου 250 δισεκατομμύρια μυϊκές ίνες, δηλαδή κύτταρα μυϊκού ιστού, ανάμεσά τους δε εκτείνεται ένα πυκνότατο δίκτυο από άλλα τόσα τριχοειδή αγγεία, τα οποία χρειάζονται για τη τροφοδοσία του με αίμα.
Με αυτό μεταφέρονται σε αυτές τις μυϊκές ίνες το οξυγόνο και όλες οι άλλες θρεπτικές ουσίες και τα λοιπά στοιχεία που απαιτούνται για τη συντήρηση και τη λειτουργία του, και απομακρύνονται το διοξείδιο του άνθρακα και όλες οι άλλες άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες που παράγονται ως προϊόντα του μεταβολισμού του μυοκαρδίου.
Στο τριχοειδικό αυτό δίκτυο το αίμα φτάνει με τις δυο στεφανιαίες αρτηρίες και τους κλάδους τους, και απάγεται με φλέβες, που τελικά σχηματίζουν το στεφανιαίο κόλπο. Το ποσό του αίματος που διακινείται μέσα απ' αυτό το δίκτυο, είναι κάπου 220 κυβικά εκατοστόμετρα ανά λεπτό, και σε περίπτωση που το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση έντονης μυϊκής δραστηριότητας, μπορεί να φτάνει, ή και να ξεπερνά το ένα λίτρο ανά λεπτό.
Η καρδιά, κατ' αντίθεση με τους άλλους μυς του σώματος, δεν χρειάζεται κανένα εξωγενές νευρικό ερέθισμα για να συστέλλεται, γιατί διεγείρεται από δικό της ενδογενές αυτόματο σύστημα παραγωγής και αγωγής των διεγέρσεων.
Η λειτουργία όμως αυτού του συστήματος ρυθμίζεται με το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε η λειτουργία της καρδιάς να προσαρμόζεται κάθε στιγμή προς τις απαιτήσεις του οργανισμού μας.
Έτσι, η καρδιά επιτελεί κάπου 70 συστολές ανά λεπτό, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά μπορεί να φτάνει να επιτελεί ακόμα και 200 συστολές ανά λεπτό, όταν απαιτείται να αποστέλλει πολύ περισσότερο αίμα προς τις αρτηρίες.
Σε κάθε συστολή της η καρδιά εξαποστέλλει προς τις αρτηρίες κάπου 70 κυβικά εκατοστόμετρα αίματος (και άλλο τόσο προς τους πνεύμονες). Σε περιπτώσεις όμως που οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι μεγαλύτερες, αυτό το ποσό μπορεί να αυξάνεται ακόμα και σε 180 κυβικά εκατοστόμετρα.
Έτσι, η καρδιά μας, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας εξαποστέλλει προς τις αρτηρίες περίπου 5 λίτρα αίματος ανά λεπτό. Σε κατάσταση όμως έντονης μυϊκής δραστηριότητας του ατόμου, αυτό το ποσό μπορεί να αυξηθεί σε 30 ή και κάπως περισσότερα λίτρα.

Με άλλα λόγια:
  • Η καρδιά μας εκτελεί πάνω από 100.000 συστολές ανά 24ωρο, δηλαδή σε μια ζωή γύρω στα 75 χρόνια, η καρδιά μας συστέλλεται κάπου τρία δισεκατομμύρια φορές.
  • Εκτοξεύει προς τις αρτηρίες κάπου 7.500 λίτρα αίματος ανά 24ωρο (και άλλα τόσα προς τους πνεύμονες), δηλαδή περίπου 2.800 κυβικά μέτρα αίματος το χρόνο, ή κάπου 200.000 κυβικά μέτρα σε μια ολόκληρη ζωή (και άλλα τόσο προς τους πνεύμονες)
  • Το μηχανικό έργο που παράγεται από την καρδιά είναι κάπου 12.000 χιλιογραμμόμετρα ανά 24ωρο (που αντιστοιχεί με την ανύψωση βάρους 12 τόνων σε ύψος ενός μέτρου), δηλαδή κάπου 4,5 εκατομμύρια χιλιογραμμόμετρα το χρόνο (ανύψωση βάρους 4.500 τόνων σε ύψος ενός μέτρου, ή αν θέλετε, ανύψωση βάρους ενός τόνου σε ύψος 4,5 χιλιομέτρων), και σε μια ολόκληρη ζωή κάπου 350 εκατομμύρια χιλιογραμμόμετρα (ανύψωση 350.000 τόνων σε ύψος ενός μέτρου, ή, αν θέλετε, ανύψωση βάρους ενός τόνου σε ύψος 350 χιλιομέτρων !). Και για να είναι πιο σαφές, αυτό το μηχανικό έργο αντιστοιχεί με την ανύψωση βάρους ενός τόνου, από την επιφάνεια της θάλασσας ως την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ των Ιμαλάϊων, 40 φορές!
  • Ολόκληρο αυτό το μηχανικό έργο, η καρδιά του ανθρώπου το επιτελεί με την κατανάλωση ενέργειας 180 μεγάλων θερμίδων (180 kcal), ανά 24ωρο, δηλαδή με ενέργεια που μπορεί να προέλθει από δυο αυγά! 
     incardiology.gr

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ανησυχητικά τα ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής στη χώρα μας

Η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα, 3% στον πληθυσμό της χώρα μας, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η νόσος έχει πολύ υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος, ενώ αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας και την κυριότερη αιτία ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Δείτε το μισθό και τις παροχές που έχουν οι Έλληνες γιατροί στη Σαουδική Αραβία

Προς αναζήτηση Ελλήνων γιατρών είναι η Σαουδική Αραβία, δίνοντας υπέρογκους μισθούς και δελεαστικές παροχές, προκειμένου να επανδρώσουν τα νοσοκομεία της χώρας.
Λίγες μέρες πριν, κορυφαίος ιατρικός όμιλος της Σαουδικής Αραβίας, προσέφερε 100 θέσεις σε Έλληνες γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων. Το ενδιαφέρον ανανεώθηκε και για επιπλέον θέσεις μετά τη διαχείριση του περιστατικού MERS στην Ελλάδα, καθώς οι επίσημες υγειονομικές αρχές ζητούσαν συμβουλές από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για τη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος δημόσιας υγείας που έχει προκύψει στη Σαουδική Αραβία.

Αν λοιπόν, οι νέοι Έλληνες γιατροί καταφεύγουν στη Γερμανία, τη Σκανδιναβία ή την Ιρλανδία για μισθό 3.000 ευρώ, θα πρέπει να ξανασκεφθούν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται στη Σαουδική Αραβία.
Ένας γιατρός με 7 χρόνια εμπειρίας επιπλέον της ειδικότητάς του, σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, θα πληρώνεται με 10.000 ευρώ το μήνα, καθαρά!
Σημειώνεται ότι ο γιατρός ενός δημόσιου νοσοκομείου της Ελλάδα με ανάλογη ή και μεγαλύτερη εμπειρία πληρώνεται σήμερα με περίπου 1200-1300 ευρώ το μήνα!
Επίσης, οι Σαουδάραβες προσφέρουν στους Έλληνες γιατρούς:
--επιπλωμένο σπίτι,
--ασφαλιστική κάλυψη ιατρικών λαθών,
--μισό μισθό επιπλέον ετήσιο μπόνους,
--ιδιωτική ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη και για τα εξαρτώμενα μέλη,
--επίδομα εκπαίδευσης παιδιών.

Οι ειδικότητες που είναι περιζήτητες στη Σαουδική Αραβία είναι οι πλαστικοί χειρουργοί, οι δερματολόγοι, οι καρδιολόγοι και κυρίως οι γυναίκες γυναικολόγοι.

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού ωφελεί τα νεφρά

  • Iatronet
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί ενδεχομένως να διατηρεί υγιή τα νεφρά και να προστατεύει την καρδιά ασθενών που ήδη πάσχουν από νεφρική νόσο, σύμφωνα μα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο National Kidney Foundation's 2014 Spring Clinical Meetings.
Ο Tapan Mehta, του University of Colorado- Denver, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν λιγότερο από 1 ποτήρι κρασί την ημέρα είχαν 37% χαμηλότερη εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου κρασί.
Μεταξύ των συμμετεχόντων που έπασχαν από χρόνια νεφρική νόσο, όσοι κατανάλωναν λιγότερο από 1 ποτήρι κρασί την ημέρα είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν κρασί.
Ο Dr. Mehta χρησιμοποίησε στοιχεία 5.852 ανθρώπων. Από αυτούς 1.031 έπασχαν από χρόνια νεφρική νόσο.
Ο Thomas Manley, του National Kidney Foundation, δήλωσε ότι όπως και σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού φαίνεται να έχει κάποιο όφελος στην υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη, η νέα έρευνα υποδεικνύει σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού (λιγότερο από 1 ποτήρι την ημέρα) και των χαμηλότερων ποσοστών χρόνιας νεφρικής νόσου.

καφές ΚΑΙ διαβήτης τύπου ΙΙ

Ο καφές περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ

Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Η φαινομενική σχέση μεταξύ του καφέ και του διαβήτη τύπου 2 δεν είναι νέα. Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση λίγων ή περισσότερων φλιτζανιών ημερησίως μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, με κάθε επόμενο φλιτζάνι να αυξάνει το όφελος.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Diabetologia’', ενδιαφερόταν περισσότερο για το πώς η αλλαγή στην κατανάλωση καφέ- είτε η αύξηση είτε η μείωση διαχρονικά- θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο.
Η νέα έρευνα καταλήγει στο ότι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2, σε σύγκριση με ανθρώπους που διατήρησαν σταθερή την κατανάλωση καφέ.
Η μείωση της κατανάλωσης καφέ κατά την ίδια ποσότητα- περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα- συνδέθηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τα στοιχεία βασίστηκαν σε ανάλυση περισσότερων των 120.000 επαγγελματιών στον κλάδο υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ των συμμετεχόντων, για διάστημα 4 ετών.
Η ερευνήτρια Shilpa Bhupathiraju, του Harvard School of Public Health, δήλωσε ότι για τον διαβήτη τύπου 2, μέχρι 6 φλιτζάνια την ημέρα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο, αναφερόμενη σε προηγούμενες έρευνες. ‘Οσο ο καφές δεν σας δίνει τρέμουλο ή νεύρα, συνδέεται με οφέλη στην υγεία.
Στην περίπτωση του διαβήτη, οι αιτίες πίσω από την υποτιθέμενη προστασία του καφέ δεν είναι σαφείς, αλλά υπάρχουν θεωρίες βασισμένες σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα.
Μια θεωρία, αφορά χημικές ουσίες παρούσες στον καφέ, που μπορεί ενδεχομένως να βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης, σύμφωνα με την Bhupathiraju, η οποία πρόσθεσε ότι ο καφές είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που επίσης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Δεν μελετήθηκαν άλλα είδη καφέ, όπως ο Latte.
Το είδος του καφέ που μελετήθηκε στην παρούσα έρευνα ήταν απλός μαύρος καφές, που περιείχε περίπου 100 milligrams καφεΐνης.
Ενώ ο καφές μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μείωση σε ορισμένες νόσους, οι επιστήμονες είναι ακόμα διστακτικοί να τον θεωρήσουν πανάκεια.
 .univadis.gr

Η πρόσληψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιoπάθειας

Νέα έρευνα από το Indiana University School of Public Health- Bloomington, ενίσχυσε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της καρδιοπάθειας, καθώς ανακάλυψε ισχυρή σύνδεση μεταξύ του αιμικού σιδήρου-που βρίσκεται μόνο στο κρέας- και της ενδεχομένως μοιραίας στεφανιαίας νόσου.
Η έρευνα, ανακάλυψε ότι η αιμική κατανάλωση σιδήρου αύξανε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 57%, ενώ δεν φάνηκε σχέση μεταξύ του μη αιμικού σιδήρου, που βρίσκεται στα φυτά και σε πηγές εκτός κρέατος, και στη στεφανιαία νόσο.
Η έρευνα δημοσιεύεται online εν όψει της δημοσίευσης στο περιοδικό ''Journal of Nutrition.''
Ο ερευνητής Jacob Hunnicutt Hunnicutt, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σιδήρου, των αποθεμάτων σιδήρου στον οργανισμό και της στεφανιαίας νόσου συζητείται για δεκαετίες από τους ερευνητές, ενώ οι επιδημιολογικές έρευνες δεν δείχνουν καταληκτικά αποτελέσματα.
Η νέα έρευνα, που αποτελεί μετα-ανάλυση, εξέτασε 21 μελέτες και στοιχεία που αφορούσαν 292.454 συμμετέχοντες. Το διάστημα που κάλυψαν οι έρευνες ήταν 10,2 χρόνια.
Η νέα έρευνα, είναι μοναδική, γιατί εστιάζει στις σχέσεις της συνολικής κατανάλωσης σιδήρου, καθώς και της αιμικής και μη αιμικής πρόσληψης σιδήρου, σε σύγκριση με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η μόνη θετική σχέση αφορούσε την πρόσληψη αιμικού σιδήρου.
Ο οργανισμός μεταχειρίζεται τα 2 είδη σιδήρου διαφορετικά. Μπορεί να ελέγξει καλύτερα την απορρόφηση του σιδήρου από πηγές λαχανικών- περιλαμβανομένων των συμπληρωμάτων σιδήρου- αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο τον σίδηρο που έχει ως πηγή του το κρέας.
Οι ερευνητές, σημειώνουν ότι η θετική σχέση που παρατηρήθηκε μεταξύ του αιμικού σιδήρου και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο μπορεί ενδεχομένως να εξηγηθεί από την υψηλή βιοδιαθεσιμότητα του αιμικού σιδήρου και του ρόλου του ως πρωταρχική πηγή σιδήρου σε συμμετέχοντες με κορεσμό σιδήρου.
Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον μη αιμικό. Όταν απορροφηθεί, μπορεί να συμβάλλει ως καταλύτης στην οξείδωση της χοληστερόλης LDL, προκαλώντας φλεγμονή, που βλάπτει τους ιστούς και αποτελεί δυνητικό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
 univadis.gr

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

προσλήψεις στην υγεία

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Σέρνει τον προεκλογικό «χορό» ο Άδωνις με τις προσλήψεις στην υγεία



Έχει κανείς αμφιβολία ότι οι εκλογές είναι μακριά; Ήδη βιώνουμε την προεκλογική ατμόσφαιρα και η κυβέρνηση φροντίζει να το δείχνει με κάθε τρόπο, πότε με το κοινωνικό μέρισμα και πότε με ανακοινώσεις περί προσλήψεων και ενίσχυσης των ανασφάλιστων.

Ο χορός των παροχών λοιπόν είναι ήδη εδώ, και ένας βασικός πρωταγωνιστής που τον «σέρνει» είναι ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση της φαρμακευτικής Roche για την δωρεά φαρμάκων ύψους 2 εκατ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους ανασφάλιστους για τους οποίους όπως είπε, αποτελεί στοίχημα και προτεραιότητα τώρα του υπουργείου Υγείας. Βεβαίως ο κ. Γεωργιάδης στην εκδήλωση, δεν εξήγησε πως κατάφερε και δημιούργησε πλήθος ανασφάλιστων, επιχειρηματιών και εργαζομένων που έχουν απωλέσει βίαια την ασφαλιστική τους κάλυψη και νοικοκυραίων εξαθλιωμένων που ψάχνουν να βρουν την θεραπεία τους μέσα από τα Κοινωνικά και Μητροπολιτικά Ιατρεία και από τον εθελοντισμό των πολιτών.
Οι προσλήψεις στον τομέα της υγείας, αποτελούν μία ακόμη παροχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ήδη την Παρασκευή, με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, 3.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι είχαν μείνει εκτός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορούν να συμβληθούν με τον νέο φορέα ΠΕΔΥ. 

Οι γιατροί αυτοί, θα μπορούν να δέχονται ασθενείς με αμοιβή 10 ευρώ ανά επίσκεψη με μηνιαίο πλαφόν 200 επισκέψεων. Οι 3.000 γιατροί είχαν μείνει εκτός φορέα ΠΦΥ γιατί είχαν αποφασίσει να κρατήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. 

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις γιατρών και ΠΕΔΥ θα είναι εξάμηνες. Συνολικά στον ΕΟΠΥΥ απασχολούνται περί τους 5.000 γιατρούς. Όταν δημιουργήθηκε ο νέος φορέας της ΠΦΥ το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, οι 3.000 περίπου γιατροί, είχαν αποφασίσει να μην ενταχθούν στο σύστημα και επομένως ο νέος φορέας λειτουργεί σήμερα με 2.000 και πλέον γιατρούς. Πώς να μην χαρακτηρίσει πάντως κάποιοςπροεκλογική κίνηση την τροπολογία αυτή, αφού ο υπουργός Υγείας, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, αναφέρει ότι στις μονάδες του ΠΕΔΥ – όσες από αυτές λειτουργούν- εργάζονται οι μισοί γιατροί και δέχονται τον ίδιο αριθμό ασθενών τον οποίο δέχονταν οι γιατροί, πριν την μεταρρύθμιση.
Έχει κανείς αμφιβολία ότι η μεταρρύθμιση χρησιμοποιήθηκε ως εξοντωτικό όπλο για μαζικές απολύσεις;

Για την ιστορία πάντως να πούμε ακόμη, ότι εντός του 2014 αναμένεται να προσληφθούν στον χώρο της υγείας γύρω στα 2.500 άτομα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας. Μεταξύ αυτών, 470 μόνιμοι γιατροί, αναμένονται άλλοι 500, 900 επικουρικοί που θα συνδράμουν τις Μονάδες του ΠΕΔΥ, επιπλέον 600 επικουρικοί και 400 νοσηλευτές από το υπουργείο Παιδείας.

Οι δύο μεγάλοι πονοκέφαλοι Άδωνι!

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Οι δύο μεγάλοι πονοκέφαλοι Άδωνι! Οι απαιτήσεις SOS της τρόικας ως τον Ιούνιο



Δεν έφθαναν τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ και με τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που ξεσηκώνονται για τις αξιολογήσεις, έρχεται και η τρόικα με τις απαιτήσεις της για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών αλλά και την κάλυψη των ανασφάλιστων, να προκαλέσει περαιτέρω πονοκέφαλο στον υπουργό Υγείας. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Περιθώριο έως τον Ιούνιο έχει η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών μας ώστε να βάλουν το …χέρι στην τσέπη και να μας δώσουν και τα υπόλοιπα της δόσης. 
Παρότι τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των χρημάτων είναι γνωστά εδώ και καιρό, όσο πλησιάζει ο Ιούνιος η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση. 
Εξ ου και ο πονοκέφαλος Άδωνι... 

Με βάση το μνημόνιο ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε ψαλίδισμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 23% που είναι σήμερα στο 15%. Κούρεμα που αναμένεται όμως να βγάλει και πάλι στα …κάγκελα τον κλάδο μετά και τις τελευταίες αλλαγές μεταξύ άλλων με τα ΜΗΣΥΦΑ και τις άδειες λειτουργίας φαρμακείων.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο επάγγελμα του φαρμακοποιού έχουν περιορίσει δραστικά τα έσοδα του κλάδου με συνέπεια η όποια νέα ρύθμιση να θεωρείται κόκκινο πανί. 
Κατά τα άλλα μέχρι τον Ιούνιο μετά τις Ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λύσει οριστικά το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. 

Με βάση τις εκτιμήσεις Άδωνι Γεωργιάδη οι ανασφάλιστοι κυμαίνονται από 1,9 εκατ. έως 2,4 εκατ. Προς στιγμήν όμως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την κάλυψη των αναγκών τους δε θεωρούνται επαρκή από την τρόικα γι αυτό και αναζητείται ένα ενιαίο πρόγραμμα που να μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες υγείας. 

Πάντως με βάση τους υπολογισμούς απαιτούνται περί τα 700 εκατ. Ευρώ.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥ.ΜΑΤΖΑΛΑΡΔΑ ΣΤΗ ΤΖ.ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Για προβολή της συνέντευξης κλικ στην εικόνα αριστερά.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ.



ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ. Σταθερή και ευάλωτη αθηρωματική
πλάκα των αρτηριών σε στεφανιαία νόσο.


Κωνσταντίνος Π. Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο ΓΝΑ.

 Η αθηρωματική νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες
χώρες. Η νόσος αυτή εκδηλώνεται με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο (ΟΣΣ), στηθάγχη-
έμφραγμα, καθώς επίσης με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ), Περιφερική
Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια, Αρτηριακό Ανεύρυσμα κ.ά. Οι εκδηλώσεις του οξέος
στεφανιαίου συνδρόμου, όπως και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι
οι πιο βαριές κλινικές εικόνες της αθηρωμάτωσης των αρτηριών και
χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα. Υπολογίζεται ότι
μέχρι το 2030 το 40% της γενικής θνησιμότητος θα οφείλεται στην αθηρωματική
νόσο (εικόνες 1 και 2). Χαρακτηριστικό του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου είναι η
παρουσία και ρήξη αθηρωματικών πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες
ονομάζονται ευάλωτες πλάκες (εικόνες 3,5) και λιγότερο η παρουσία σημαντικών
στενώσεων των αρτηριών αυτών από σταθερή αθηρωματική πλάκα (εικόνες 2και 6),
όπως δείχνει η στεφανιογραφία. Είναι η ευάλωτη πλάκα που σπάζει-ρήγνυται και
προκαλεί το επεισόδιο και όχι τόσο η μεγάλη στένωση της αρτηρίας από πλάκα
σταθερή με παχιά κάψα που δεν σπάζει. Στην ευάλωτη, λοιπόν, πλάκα που σπάζει
θα εμφανισθεί πάνω στην εξέλκωση μικρός θρόμβος, ο οποίος στις στεφανιαίες
αρτηρίες, λόγω της μικρής διαμέτρου του αυλού, 2-5 χιλιοστών, μπορεί να τις
φράξει. Συμβαίνει, λοιπόν, αιφνίδια διακοπή της κυκλοφορίας αίματος και
ακολουθεί το οξύ επεισόδιο, όπως η ασταθής στηθάγχη, το έμφραγμα και κάποιες
φορές ο θάνατος από κοιλιακή μαρμαρυγή. Η έγκαιρη αναγνώριση των
αθηρωματικών πλακών που είναι ευάλωτες αποτελεί νέο σημαντικό ερευνητικό
πεδίο.

 Είναι γνωστοί οι τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν
αθηροσκλήρυνση των αρτηριών: Ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση,
η δυσιλιπιδαιμία-υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία. Σ’ αυτούς
προστίθενται και νεώτεροι παράγοντες που έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον, όπως το
μεταβολικό σύνδρομο και οι φλεγμονώδεις δείκτες, π.χ. η ομοκυστεϊναιμία, η
αύξηση της αντιδρώσας πρωτεΐνης, CRP, μετά από περιοδοντίτιδα. Επιπλέον
πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ερευνητικά υπάρχουν 14 γενετικοί «τόποι» με
κυριότερο τον 9p21.3 που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη της αρτηριακής
αθηροσκλήρυνσης. Επίσης οι ομάδες αίματος, σύμφωνα με το σύστημα των
ομάδων Α,Β, Ο δείχνει να σχετίζονται με την εμφάνιση οξέος στεφανιαίου
συνδρόμου, με την παρατήρηση όμως ότι η ομάδα 0 να μην συνδυάζεται συχνά με
ευάλωτες πλάκες. Η εξήγηση που δίνεται από τους ερευνητές είναι ότι το
αλληλόμορφο της ομάδος αίματος 0 μπλοκάρει τη λειτουργία του ενζύμου ΑΒΟ και
μειώνει τη δράση του παράγοντα Βον Βίλλεμπραντ (Von Willebrand). Άλλη μια
σπουδαία πληροφορία από πρόσφατη έρευνα για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι
γυναίκες και οι άνδρες από το κάπνισμα, μας λέει ότι, σε σύγκριση με τους
άκαπνους, η αύξηση του κινδύνου που προκαλεί το κάπνισμα και στα δύο φύλα 2

αφορά περισσότερο στις γυναίκες. Οι καπνίστριες κινδυνεύουν κατά 25%
περισσότερο από τους άνδρες καπνιστές.

Φάρμακα για την αθηρωματική πλάκα. Πέραν της ασπιρίνης και θρομβολυτικών
φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακές οι ερευνητικές εξελίξεις στην
κατηγορία των νεώτερων αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων. Εν σχέσει με την
ευάλωτη αθηρωματική πλάκα και τη θρόμβωση, ως αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο
έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά η κλοπιδογρέλη (εμπορική ονομασία plavix-75). Από
τα νεώτερα είναι η πρασουγρέλη (εμπορική ονομασία efient), και το ticangrelor
(εμπορική ονομασία brillique-90). Σύμφωνα με την μελέτη PLATO, σε έμφραγμα
μυοκαρδίου με ανάσπαση του τμήματος ST σε πάσχοντες που επρόκειτο να
υποβληθούν σε πρωτογενή αγγειοπλαστική, primary PCI, το ticangrelor σε σύγκριση
με την κλοπιδογρέλη ελάττωσε τη θνητότητα με δόση εφόδου 180mg και στη
συνέχεια με ένα δισκίο των 90mg ημερησίως, καθώς επίσης θρομβώσεις του στεντ
της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα επετεύχθη χωρίς το
ticangrelor να προκαλέσει αύξηση αιμορραγιών. Στη μελέτη TRITON TIMI38 η
ερευνητική παρατήρηση αφορούσε το νέο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο
πρασουγρέλη σε σύγκριση πάλι με την κλοπιδογρέλη. Το συμπέρασμα αυτό από τη
μελέτη 13.000 ασθενών είναι ότι η πρασουγρέλη (efient) σε δόση ενός δισκίου των
10mg ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της καρδιαγγειακής
θνητότητας και ελάττωση των εγκεφαλικών επεισοδίων και του οξέος εμφράγματος
αλλά συνοδεύτηκε με κάποια αύξηση του ποσοστού αιμορραγίας.
 Με τα αντιαιμοπεταλιακά αυτά φάρμακα χρειάζεται προσοχή όταν αποφασιστεί η
διακοπή τους, θα πρέπει αυτή να είναι βαθμιαία προς αποφυγήν εγκεφαλικών ή
άλλων θρομβώσεων. Ο στόχος αυτών των φαρμάκων είναι να βελτιωθεί το
αντιθρομβωτικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να αυξάνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες
με αιμορραγικά επεισόδια. Επειδή η πρασουγρέλη έχει κάπως περισσότερες
αιμορραγίες από την κλοπιδογρέλη, θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγησή της σε
ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και σε εκείνους που ζυγίζουν κάτω από 60 κιλά.
Επίσης πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού
επεισοδίου.

Διαγνωστικές μέθοδοι. Σύμφωνα με τη μελέτη PROSPECT, 1 στους 5 ασθενείς που
υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική θεραπεία των στεφανιαίων θα έχει νέο
καρδιαγγειακό επεισόδιο την προσεχή τριετία. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να
αναγνωριστούν οι ευάλωτες αθηρωματικές πλάκες που θα προκαλέσουν
καρδιαγγειακό επεισόδιο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το ενδαγγειακό
υπερηχογράφημα, (IVUS, InterVascular Ultra
Sound). Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι, όπως η ενδοστεφανιαία
θερμομέτρηση, η οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT) και η εικονική ιστολογία
Σε σταθερή πλάκα μπορεί το αίμα που
διέρχεται να είναι αρκετό για την αιμάτωση του μυοκαρδίου, τόσο σε ηρεμία όσο και κατά
την προσπάθεια. Όμως εάν οι ανάγκες του μυοκαρδίου δεν ικανοποιούνται κατά την
κόπωση ή χειρότερα και κατά την ανάπαυση, τότε προκύπτει ισχαιμία με εμφάνιση
στηθαγχικής κρίση ή και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ως γνωστόν η χοληστερίνη LDL είναι
καλή επειδή χωρίς αυτήν δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος (βλέπε:
Υπερχοληστερολαιμία, Ι.Ν. Σκούμας). Όμως σε υψηλές τιμές η χοληστερίνη LDL
γίνεται «κακή» όταν τα κύτταρα του οργανισμού δεν την έχουν ανάγκη, όταν
περισσεύει. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται το πρόβλημα με οξείδωση της LDL
χοληστερόλης, άμεση βλάβη του ενδοθηλίου της αρτηρίας, της φόδρας της
αρτηρίας, και εναπόθεση αυτής της χοληστερόλης στο αρτηριακό τοίχωμα αμέσως
κάτω από το ενδοθήλιο. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης είναι σημαντικό βήμα για
να αρχίσει να σχηματίζεται η αθηρωματική πλάκα, που όταν θεριεύει, στενεύει και
κλείνει τις αρτηρίες με αποτέλεσμα τα καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια. Μάλιστα
με την οξείδωση της χοληστερόλης, λόγω της διαφαινομένης τοπικής βλάβης,
εισέρχονται λευκά αιμοσφαίρια, συνήθως μονοκύτταρα από το αίμα στον
υπενδοθηλιακό χώρο, προς καταστολή των εξελίξεων. Όμως όλη αυτή η σύρραξη
συχνά έχει συνέπειες, διότι προκαλείται πραγματική φλεγμονώδης αντίδραση και
μάλιστα παραγωγική, με συρροή κι άλλων κυττάρων, π.χ. από τον μέσο χιτώνα της
αρτηρίας. Εδώ εμφανίζονται τα μυικές ίνες-κύτταρα που διαστρέφονται,
μεταλλάσσονται και «καταπίνουν» λευκά αιμοσφαίρια. Είναι τα αφρώδη κύτταρα
«foam cells», με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη αθηρώματος. Τώρα πλέον
σχηματίστηκε η αθηρωματική πλάκα η οποία μπορεί να είναι σταθερή ή ευάλωτη,
 Η θερμογραφία είναι μία μέθοδος, η οποία αναπτύχθηκε στην Α΄Καρδιολογική
Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη.
Ανιχνεύονται, με τη βοήθεια ενός ενδοστεφανιαίου καθετήρα-θερμομέτρου, μικρές
διαφορές θερμοκρασίας στις πλάκες που προκαλούν τη στεφανιαία νόσο, τη
στηθάγχη, το έμφραγμα, τον αιφνίδιο θάνατο. Η αυξημένη θερμοκρασία της
αθηρωματικής πλάκας αποτελεί ένδειξη τοπικής φλεγμονής και μπορεί να μας
οδηγήσει στην έγκαιρη αναγνώριση του υψηλού κινδύνου για οξύ στεφανιαίο
σύνδρομο ασθενούς, π.χ. οξύ έμφραγμα, καθώς επίσης να μας βοηθήσει στην
παρακολούθηση της εξέλιξης του ασθενούς μετά από αγγειοπλαστική θεραπεία.
 Με τη χρήση της οπτικής συνεκτικής τομογραφίας  μπορούμε
να προβλέψουμε σε ποιους ασθενείς, που έχουν υποστεί οξύ στεφανιαίο
επεισόδιο, θα πετύχει η θεραπεία με θρομβόλυση. Η οπτική συνεκτική
τομογραφία μπορεί να μας δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τα
μορφολογικά χαρακτηριστικά της πλάκας, όπως το πάχος της ινώδους κάψας, την
περιεκτικότητα της πλάκας σε λίπος, ακόμη και την παρουσία ρήξης ή θρόμβου! Το
αντίθετο, βέβαια, της ευάλωτης πλάκας είναι η σταθερή αθηρωματική πλάκα, η
οποία χαρακτηρίζεται από παχιά ινώδη κάψα με περιορισμένο το λίπος που
περιέχει. Στην ευάλωτη πλάκα το λίπος-χοληστερίνη είναι πολύ και τριγύρω η
ινώδης κάψα είναι λεπτή, σπάζει εύκολα, αιμορραγεί ελαφρά και στις ρωγμές
εμφανίζεται θρόμβος.

 Στις τεχνικές διάγνωσης της ευάλωτης πλάκας ανήκει και η Ακτινομετρία
Μικροκυμάτων
 elikar.gr

Βαγγέλης Μαντζαλάρδας: Δώστε μου την δυνατότητα να έχω φωνή δυνατή, για τον τόπο μου. 

Βαγγέλης Μαντζαλάρδας: Δώστε μου την δυνατότητα να έχω φωνή δυνατή, για τον τόπο μου.
Ο Βαγγέλης Μαντζαλάρδας, ιατρός καρδιολόγος στο επάγγελμα, διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Νέα Εποχή Νέα Δράμα». Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι έτοιμος να δουλέψει για τα κοινά, από το χώρο ευθύνης του, για το κοινωνικό σύνολο, υπό την σκέπη του Γ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος όπως αναφέρει, συγκεντρώνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, για να ηγηθεί της πόλης, χαράζοντας ένα νέο κοινωνικό και πρωτοποριακό τρόπο διοίκησης.
Ο κ. Μαντζαλάρδας πιστεύει ότι ο κόσμος θέλει ανθρώπους καταξιωμένους επαγγελματικά, καθαρούς, χωρίς πολιτικά βάρη και «επιταγές» και έναν δήμαρχο με όραμα, εργατικό, δυναμικό και άφθαρτο, χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει στο πρόσωπο του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή Νέα Δράμα», ενώ ισχυρό «χαρτί» της πρότασης που καταθέτει η παράταξη του, είναι το κοινωνικό προφίλ του προγράμματος της.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε  κ. Μαντζαλάρδας στην Ρένα Τριανταφυλλίδου

-Κύριε Μαντζαλάρδα τί ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Πιστεύω ότι είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να έχει γνώμη και άποψη για τα δρώμενα γύρω του. Ίσως το περίεργο η το παράξενο θα ήταν να μην έχει!! Να θυμηθούμε την αρχαία ελληνική έννοια του ιδιώτη, δηλ αυτού πού δεν ασχολείτο με τα κοινά και τι κακό νόημα είχε.. Βέβαια ή γνώμη και η άποψη πρέπει να έχει παιδεία, ευγένεια και κατάρτιση!
Ζώντας λοιπόν σε αυτή την γενέτειρα μου πόλη, συνομιλώντας με τους συμπολίτες, συμμαθητές, φίλους, γείτονες μου και αφουγκράζοντας την κοινή γνώμη, θεωρώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την συμμετοχή μου στο γίγνεσθαι της πόλης μου .
-Τι είναι αυτό που σας εμπνέει, στον επικεφαλής της παράταξης σας;
Το όραμα του για την Δράμα, η προσήλωση και το πάθος του για αυτό. Η εργατικότητα του, η τιμιότητα του, ο πολύπλευρος χαρακτήρας του. Πιστεύω ότι είναι ευκαιρία για την Δράμα ο Γρηγόρης ο Παπαεμμανουήλ..δεν έχουμε πολυτέλεια για άλλη οπισθοδρόμηση.
-Πιστεύετε ότι η δική σας παράταξη μπορεί να δώσεις λύσεις στα προβλήματα των Δραμινών;
Για να υπάρξει λύση σε ένα πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει διάγνωση πρώτα. Στην περίπτωση της πόλης πού είναι ένας ζωντανός οργανισμός, η διάγνωση έρχεται αν αφουγκραστείς τον κόσμο και τα προβλήματα του, να τα νιώσεις στο πετσί σου..όχι κλεισμένος σένα γυάλινο πύργο. Εμείς ζούμε κάθε μέρα την ζωή της πόλης, αναπνέουμε την ανάσα της. Έχουμε  ΗΘΙΚΑ στελέχη ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΑ σε κάθε δραστηριότητα της, έχουμε ανθρώπους πού νοιάζονται για τον τόπο..
ΝΑΙ..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ!!
-Ποια ακούσματα έχετε από την κοινωνία, από τις μέχρι τώρα επαφές σας με τον κόσμο, σ’ ότι αφορά την υποψηφιότητα σας;
Τα ακούσματα που φτάνουν σε μένα είναι θετικότατα. Ο κόσμος θέλει ανθρώπους καταξιωμένους επαγγελματικά, καθαρούς, χωρίς πολιτικά βάρη και «επιταγές»
Ακούω συχνά την φράση «..επιτέλους γιατρέ..μίλα και εσύ..εσύ είσαι κοντά μας..» νομίζω λοιπόν ότι η αποδοχή από την κοινωνία είναι πολύ μεγάλη! θερμή θα έλεγα!!
-Αν αύριο εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος, σε ποιόν τομέα πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας;
Λόγω της ειδικότητας μου, θα ήμουν ιδιαίτερα χρήσιμος σε θέματα υγείας και πρόνοιας του δήμου, στην οργάνωση των δημοτικών ιατρείων και την λειτουργία τους με σύγχρονο εξοπλισμό και μεθόδους. Θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος  στην ανεύρεση και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για θέματα υγείας, αλλά και για την οργάνωση σεμιναρίων πρόληψης δημόσιας υγείας.
-Πως εκτιμάτε το γεγονός ότι, σ’ αυτές τις εκλογές, περισσότερες από ποτέ άλλοτε παρατάξεις, διεκδικούν τον Δήμο της Δράμας;
Δεν είναι περίεργο το γεγονός αυτό δεδομένου ότι πρόκειται για τοπική εκλογική αναμέτρηση, Άρα δεν απαιτείται κόμμα πανελληνίου κλίμακας πού να προϋποθέτει την ύπαρξη μιας δημοτικής παράταξης. Επίσης το γεγονός των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση με την πενταετία είναι πόλος έλξης, για νέα σχήματα, πέρα από τα παραδοσιακά. Άλλωστε σε μια δημοκρατία, όλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι!
-Ποιο είναι το ισχυρό «χαρτί» της δικής σας πρότασης; (ως παράταξη)
Ένας αρχηγός με όραμα, εργατικός, δυναμικός, άφθαρτος… νέος αλλά συγχρόνως ώριμος. Μια ομάδα δυνατή, με καλό υλικό, άφθαρτο, ποιοτικό. Άνθρωποι επιτυχημένοι προσωπικά, επαγγελματικά πού ενώνουν δυνάμεις για τον τόπο τους. Ιδέες νέες, καθαρές, και όρεξη για δουλειά
-Ποιές από τις προτάσεις της παράταξης σας θεωρείτε ότι είναι επαναστατικές-καινοτόμες, ικανές να δώσουν άλλη ώθηση στο Δήμο της Δράμας;
Ομαδική ασφάλιση μαθητών, συσσίτια στο σχολείο, επιλεκτική αδελφοποίηση πόλεων, μήνας κρασιού [γευσιγνωσίας]τον Σεπτέμβριο, καθιέρωση της Δράμας ως συνεδριακής πόλης θρησκευτικής, επιστημονικής, καλλιτεχνικής δραστηριότητας.
Αναδιοργάνωση υπηρεσιών υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό και ένταξη σε προγράμματα ευρωπαϊκά και εθνικά, προγράμματα προστασίας δημόσιας υγείας με σεμινάρια και εκπαίδευσης του πληθυσμού.
Βοήθεια στο σπίτι και παράδοση τροφίμων κατ’ οίκον των δικαιούχων, ώστε να μην συσσωρεύονται ως επαίτες στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου
-Ιδιαίτερη βαρύτητα καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας της δικής σας δημοτικής παράταξης, δόθηκε στο κοινωνικό τομέα. Αν αύριο είστε εσείς δημοτική αρχή, τί περισσότερο σκέφτεστε να κάνετε στον τομέα αυτό;
Συνεχίζουμε το κοινωνικό μας προφίλ και εφαρμόζουμε το ανθρωποκεντρικό μας πρόγραμμα, όπως ήδη έχω αναφερθεί… Η πόλη ανήκει στους πολίτες της! Ιδιαίτερη φροντίδα σε ομάδες ατόμων με κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα και άτομα ειδικών αναγκών ή καλύτερα ειδικών ικανοτήτων.
-Κύριε Μαντζαλάρδα  απευθυνόμενος προς τους συμπολίτες σας, ποιο μήνυμα θέλετε να τους στείλετε;
Συμπολίτες, γείτονες, συμμαθητές, φίλοι…. Στην πόλη αυτή έκανα τα πρώτα μου βήματα, έπαιξα με κάποιους από εσάς. Στο χώμα αυτής της πόλης αναπαύονται αγαπημένα μου πρόσωπα..είμαι κομμάτι της πόλης, του τόπου. Νοιάζομαι για τον τόπο, θέλω να πάει μπροστά. Θέλω να δουλέψω για αυτόν τον σκοπό.
Μείναμε ήδη πίσω, δεν υπάρχουν περιθώρια… Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες…
Δώστε μου την δυνατότητα να έχω φωνή δυνατή για τον τόπο μου… Δώστε μου την  δύναμη να δουλέψω για την πόλη των γονιών μου, την δική μου, την δική μας πόλη, την πόλη των παιδιών μας!!

Σας ευχαριστ
ώ

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ώρα για έμφραγμα

Η πιο δημοφιλής ώρα για έμφραγμα και εγκεφαλικό και η πρωτεΐνη PAI-1

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποια ώρα της ημέρας κινδυνεύουμε περισσότερο από καρδιαγγειακές επιπλοκές και μάλιστα βρήκαν τρόπο να εξηγήσουν το γιατί.
Η πιο «δημοφιλής» ώρα για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό είναι στις 6:30 το πρωί και αυτό οφείλεται στον τρόπο που λειτουργεί το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας.
Ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης και το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον μελέτησαν μια μικρή ομάδα υγιών ενηλίκων. Συγκεκριμένα, μελέτησαν τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στον οργανισμό τους.
Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων έγινε ενώ το καθημερινό τους πρόγραμμα είχε αποσυντονιστεί εντελώς από το φυσιολογικό βιολογικό τους ρολόι. Στόχος αυτού του εγχειρήματος ήταν να διευκρινιστεί κατά πόσο το εσωτερικό μας ρολόι ή οι καθημερινές μας δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα των πρωτεϊνών στο σώμα.
Οι ερευνητές εστίασαν στην πρωτεΐνη PAI-1, η οποία εμποδίζει τη διάσπαση των θρόμβων στο αίμα. Οι θρόμβοι είναι βασικός παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα και σε μερικές περιπτώσεις για το εγκεφαλικό.
Η σχετική μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας Blood δείχνει ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PAI-1 εκτοξεύονται στις 6:30 το πρωί.
Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εσωτερικό μας ρολόι συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών τις πρωινές ώρες.
msd

Εντυπωσιακή ανακάλυψη

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Φάρμακο που θα αποτρέπει την καρδιακή προσβολή ανέπτυξαν ερευνητές

Απίστευτο και όμως αληθινό: επιστήμονες από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μόνας, στην Αυστραλία, ανέπτυξαν ένα φάρμακο που θα αποτρέπει την καρδιακή προσβολή και τα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από αυτήν.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», το νέο αυτό φάρμακο θα μειώνει επίσης τη βλάβη που προκαλεί στην καρδιά η καρδιακή ανεπάρκεια και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα δρουν τα νέα φάρμακα για αυτήν την πάθηση.
Οι καθηγητές Arthur Christopoulos και Peter Scammells μαζί με την ομάδα τους μελέτησαν τη δράση μιας πρωτεΐνης που ανήκει στην οικογένεια των υποδοχέων GPCRs, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε βιολογική διαδικασία, αλλά και σε πολλές ασθένειες.
Όταν συνέδεσαν την πρωτεΐνη αυτή με δύο μόρια, διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα που προέκυψε ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη μίας νέας γενιάς φαρμάκων που ενεργοποιούν την απαραίτητη πρωτεΐνη που ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς, επιτυγχάνοντας την προστασία χωρίς παρενέργειες.
«Όταν υπάρχει καρδιακή προσβολή, τα κύτταρα της καρδιάς πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Όμως, η βλάβη είναι ακόμα μεγαλύτερη, όταν το αίμα επιστρέφει γρήγορα στα καρδιακά κύτταρα, λόγω των ελευθέρων ριζών και της παραγωγής χημικών ουσιών που έχουν σχέση με τη φλεγμονή», εξήγησε ο Arthur Christopoulos.