Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Καρδιακό Φύσημα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Heart-Disease-Screening
Το καρδιακό φύσημα δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά σύμπτωμα κάποιας ενυπάρχουσας βλάβης ή διαταραχής της καρδιακής λειτουργίας. Η ονομασία του, φύσημα, προέρχεται από τον μη φυσιολογικό ήχο που προκαλεί η ροή του αίματος, όταν αυτό διατρέχει τις φλέβες ή όταν διαπερνά την καρδιά. Το φύσημα μπορεί να είναι συγγενές (εκ γενετής) ή επίκτητο, αλλά δεν υποδεικνύει σε κάθε περίπτωση την ύπαρξη κάποιας καρδιακής ασθένειας. Με τη διενέργεια διαφόρων εξετάσεων, όπως καρδιογραφήματος, ακτινογραφίας και αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, το φύσημα αξιολογείται ως προς την ένταση, τη θέση, τη διάρκεια, τη συχνότητα και τη συσχέτισή του πρωτίστως με την καρδιακή αλλά και με διάφορες άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η τακτική παρακολούθηση της διαταραχής, ώστε να εντοπιστεί τυχόν ύπαρξη κάποιας σοβαρής ασθένειας που χρήζει περαιτέρω θεραπείας.


ΑΙΤΙΑ

Τα αίτια που προκαλούν το φύσημα ποικίλλουν, αναλόγως αν πρόκειται για ένα “αθώο” ή ένα σοβαρό φύσημα, ενδεικτικό κάποιας καρδιακής διαταραχής. Ο χαρακτηρισμός επέρχεται με τη διάγνωση και διενέργεια εξετάσεων. Η εγκυμοσύνη, ο υψηλός πυρετός, η εκ γενετής ή επίκτητη (π.χ. λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης) αλλαγή της δομής της καρδιάς, η αναιμία, ο υπερθυρεοειδισμός, ακόμη και η σωματική άσκηση, μπορούν να προκαλέσουν ένα ακίνδυνο φύσημα, παροδικό ή μόνιμο, που πάντως δεν πρόκειται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα υγείας.
Αντίθετα, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις φυσήματος, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, σχετίζονται συνήθως με κάποια συγγενή ή επίκτητη καρδιακή διαταραχή. Συχνά διαγιγνώσκονται και σε παιδιά των οποίων η διαμόρφωση και δομή της καρδιάς δεν είναι φυσιολογική. Δυσλειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς, στένωση αρτηριών, ενδοκαρδίτιδα, είναι μερικές μόνο περιπτώσεις παθήσεων της καρδιάς που μπορούν να προκαλέσουν φύσημα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι ασθενείς με ακίνδυνο φύσημα πιθανότατα δεν θα εμφανίσουν κανένα άλλο σύμπτωμα, εκτός από το ίδιο το φύσημα, τον ήχο δηλαδή που προκαλεί η ροή του αίματος και ο οποίος εντοπίζεται με το στηθοσκόπιο. Τα πιο “ύποπτα” περιστατικά φυσήματος, που μπορεί να σχετίζονται με κάποια καρδιακή πάθηση, μπορεί να προκαλέσουν, εκτός από το φύσημα και:
  • Ζάλη και λιποθυμικές τάσεις
  • Πόνο στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια όρεξης και συναφή ελλιπή ανάπτυξη (όταν ο ασθενής είναι βρέφος)
  • Συχνή και εύκολη εφίδρωση
  • Μελάνιασμα των δακτύλων και των χειλιών
  • Χρόνιο βήχα
  • Αίσθηση “πρηξίματος” και αύξηση του σωματικού βάρους.

  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • Το φύσημα της καρδιάς που δεν συνδέεται με κάποια πάθηση, δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη παρέμβαση ή θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση ανά τακτά διαστήματα με εξετάσεις. Ιδίως μάλιστα στα παιδιά, το φύσημα αποδίδεται ορισμένες φορές και στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού, οπότε με τον καιρό υποχωρεί χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. Βεβαίως, όταν το φύσημα συνδέεται με κάποια παθογενή κατάσταση, ως επακόλουθο αυτής, τότε η θεραπεία του πρωτογενούς αίτιου πιθανώς θα απαλλάξει τον ασθενή και από το φύσημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και αναλόγως της υποκείμενης καρδιακής ή άλλης διαταραχής, συστήνονται συνήθως αντιπηκτικά φάρμακα, που διευκολύνουν τη ροή του αίματος, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων. Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται μόνο όταν η προϋπάρχουσα παθογένεια είναι σοβαρή, ενώ προς αντιμετώπιση αποκλειστικά του φυσήματος, υπάρχει και η δυνατότητα του καρδιακού καθετηριασμού, με την εισαγωγή ενός λεπτού και εύκαμπτου σωλήνα από την αρτηρία του μηρού ή από τη βουβωνική χώρα.
  • stogiatro


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου