Η δύσπνοια είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, κυρίως δε από τον πνευμονολόγο και τον καρδιολόγο.
Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανίζεται μόνο στην κόπωση ή στην χειρότερη περίπτωση στην ηρεμία ή ακόμα και να διακόπτει και τον ύπνο του ασθενούς. Και όσο πιο χρόνια γίνεται η δύσπνοια, τόσο περισσότερο περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς και διαταράσσει την ποιότητα ζωής του, μας εξηγεί η κυρία ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ.
Πολλά είναι τα αίτια που ευθύνονται για τη δύσπνοια, άλλα προφανή και άλλα όχι.
Οι πνεύμονες και τα νοσήματα που τους αφορούν είναι το πρώτο όργανο που σκέφτονται πάντα τόσο οι ασθενείς, όσο και οι ιατροί και όχι άδικα. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το εμφύσημα, νόσοι κυρίως των καπνιστών, δύσκολα διαλάθουν της προσοχής μας, ενώ κάποιες κακοηθέστερες καταστάσεις, όπως είναι οι διάφοροι τύποι καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται κυρίως σε καπνιστές, αλλά όχι μόνο, χάρη στον υψηλό μας δείκτη υποψίας, αλλά και στις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους. Και άλλα όμως πνευμονολογικά νοσήματα, όπως το βρογχικό άσθμα, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, τα επαγγελματικά νοσήματα των πνευμόνων ή η σαρκοείδωση, περιλαμβάνονται στη διαφοροδιαγνωστική μας λίστα, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και τα υπόλοιπα συμπτώματα και σημεία που πάντα μας κατευθύνουν.
Σίγουρα ο αποκλεισμός κάποιας πνευμονοπάθειας, δεν πρέπει να εφησυχάσει τον ασθενή και σπεύσουμε να αποδώσουμε τη δύσπνοιά του σε ψυχολογικούς λόγους – σωματοποίηση του στρες - ή στην κακή του φυσική κατάσταση, στην αύξηση της ηλικίας του ή και στο αυξημένο του ενδεχομένως σωματικό βάρος. Όλα αυτά είναι διαγνώσεις εξ αποκλεισμού και πρέπει να τίθενται με πολύ μεγάλη προσοχή, αφού έχουμε ελέγξει ενδελεχώς όλα τα πιθανά αίτια, που συχνά μας ξεφεύγουν γιατί προτιμάμε υποσυνείδητα την εύκολη και προφανή αιτία.
Ένας στους 5 έως 1 στους 2 ασθενείς που καταφεύγουν στον καρδιολόγο αιτιώνται δύσπνοια. Η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, οι μυοκαρδιοπάθειες και η καρδιακή ανεπάρκεια, είναι οι νοσολογικές οντότητες που συνήθως μονοπωλούν τη σκέψη μας, καθώς είναι και τα συχνότερα καρδιολογικά αίτια δύσπνοιας. Ωστόσο η χρόνια θρομβοεμβολική νόσος, η πνευμονική εμβολή, η πνευμονική υπέρταση και οι συγγενείς καρδιοπάθειες μπορεί επίσης να οδηγήσουν στο ίδιο σύμπτωμα. Η διαστολική δυσλειτουργία από την άλλη, είναι μία οντότητα που απαντάται στους περισσότερους ασθενείς με μη-προφανές αίτιο δύσπνοιας και στη πλειοψηφία των περισσότερων μένει αδιάγνωστη. Η διάγνωση εδώ είναι δύσκολο να τεθεί, τόσο γιατί ο δείκτης υποψίας είναι χαμηλός, όσο και επειδή μπορεί να αποκαλύπτεται μόνο στην κόπωση, ενώ οι περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται στην ηρεμία. Είναι δε τόσο συχνή που αφορά αν όχι την πλειοψηφία, ένα σεβαστό ποσοστό ασθενών με τους συχνότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης, χωρίς όμως έκδηλη καρδιακή νόσο. Πλέον όμως, υπάρχουν νέες διαγνωστικές μέθοδοι, όπως το διαστολικό stresstest, με τη βοήθεια του οποίου ο εξειδικευμένος καρδιολόγος μπορεί εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα να θέσει τη διάγνωση και να προχωρήσει στην αντίστοιχη φαρμακευτική θεραπεία.
Άλλα συχνά αίτια που μπορεί να ευθύνονται εν μέρει ή και εξολοκλήρου για τη δύσπνοια είναι η αναιμία, οι νόσοι του θυρεοειδούς, η χρόνια νεφρική νόσος, ο ασκίτης, η κυφοσκολίωση ή ακόμα και η κύηση. Τέλος, οι κρίσεις πανικού, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώνονται μεταξύ άλλων με δύσπνοια και οφείλουμε να διερευνήσουμε τον ασθενή και προς την κατεύθυνση αυτή.
Η υποκειμενικότητα του συμπτώματος της δύσπνοιας, το πλήθος των πιθανών υποκείμενων αιτίων από διάφορα συστήματα και οι πιθανές τους αλληλεπιδράσεις, καθιστούν τη διαφοροδιάγνωσή της δύσκολη και προκλητική και καταδεικνύουν ότι: «Η ιατρική είναι σίγουρα επιστήμη, αλλά η εφαρμογή της είναι τέχνη».
ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ-stogiatro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου