Αρτηριακή Πνευμονική Υπέρταση: Μπορείς να βε
Υπάρχουν πολλοί τύποι πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης. Συχνά είναι ιδιοπαθής, ενώ μπορεί να συνδέεται με άλλη πάθηση, συνήθως καρδιακή η πνευμονική νόσο. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κληρονομική.
Δημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2020
Πηγή: iatronet.gr
Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτική και σοβαρή νόσος, που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.
Οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.
Ως αποτέλεσμα, επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Τα αρχικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν στις καθημερινές φυσικές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας, αλλά στη συνέχεια, καθώς η νόσος εξελίσσεται μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα και σε χαλάρωση
Για τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο, οι απλές καθημερινές εργασίες μπορεί να είναι εξίσου δύσκολες με την αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ.
Η ΠΑΥ επηρεάζει πολλές πλευρές της ζωής και ο ασθενής χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει τη νέα του ζωή, η οποία αλλάζει εντελώς.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια μπορεί να μην είναι εμφανή για μήνες ή ακόμα και για χρόνια. Καθώς όμως η πάθηση εξελίσσεται, επιδεινώνονται.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
- Δύσπνοια, αρχικά κατά την άσκηση και στο τέλος κατά την ανάπαυση
- Κούραση
- Ζαλάδα ή συγκοπικά επεισόδια
- Πίεση στο θώρακα ή πόνος
- Μειωμένη όρεξη
- Οίδημα στους αστραγάλους, στα πόδια και τελικά στην κοιλιά (ασκίτης)
- Κυανό χρώμα στα χείλη και στο δέρμα
- Ταχυπαλμία.
Παράγοντες κινδύνου
Ο κίνδυνος εμφάνισης πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης μπορεί να είναι μεγαλύτερος αν κάποιος
- Είναι νεαρής ηλικίας
- Είναι υπέρβαρος
- Έχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου
- Έχει μια από ορισμένες νόσους που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο
- Χρησιμοποιεί ουσίες
- Λαμβάνει φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη
- Έχει υπαρκτό κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, όπως οικογενειακό ιστορικό και ζεί σε υψόμετρο.
Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται θρόμβοι, αρρυθμία, αιμορραγία, υπερτροφία δεξιάς πλευράς της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πρόγνωση και το προσδόκιμο επιβίωσης για κάποιον με την πάθηση βελτιώνεται, καθώς νεότερες επιλογές αγωγής γίνονται διαθέσιμες. Ωστόσο, η πρόγνωση μπορεί να εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που την προκαλεί.
Σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, το «λειτουργικό στάδιο» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά στην ΠΑΥ. Είναι μία από τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και τη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών.
Η διάγνωση είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται νωρίς. Ωστόσο, είναι δύσκολη και δεν γίνεται με μια μόνο εξέταση.
Μπορεί να γίνει δύσκολα αποδεκτή από τον ασθενή, ο οποίος μπορεί στο άκουσμά της να εμφανίσει, από σοκ και δυσπιστία έως θυμό ή λύπη. Πρέπει να ξέρει πως πολλοί ασθενείς είχαν την ίδια εμπειρία προσπαθώντας να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
Όμως, το ότι η διάγνωση έγινε και δόθηκε όνομα στην πάθηση, καθώς και ότι η αβεβαιότητα πέρασε, ενώ ο ασθενής ενημερώνεται και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η νόσος με τη βέλτιστη θεραπεία, μπορεί να τον καθησυχάσει.
Η αγωγή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής του ασθενούς. Περιλαμβάνει αντιμετώπιση της καρδιακής ή πνευμονικής νόσου, φάρμακα, οξυγόνο και ορισμένες φορές μεταμόσχευση πνευμόνων.
Είναι σημαντικό η θεραπεία να αρχίσει όσο νωρίτερα γίνεται.
Μην ξεχνάτε, ότι αν πάσχετε από ΠΑΥ, εξακολουθείτε να είστε ο αυτός σας και κάνοντας προσαρμογές στην καθημερινή σας ζωή θα μπορέσετε να διατηρήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.
Categories: iatrika
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου