Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Διαβάστε το newsletter online εδώ
Metabolomic Medicine
Metabolomic News  
Powered by     
Metabolomic Medicine
Metabolomic Medicine
COVID-19 και αυξημένη θνητότητα σχετιζόμενη με θρόμβωση: Νέα στοιχεία για το μηχανισμό και τους τρόπους αντιμετώπισης
Με στόχο την εύρεση του μηχανισμού δράσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV2 που έχει προκαλέσει πάνω από 200.000 θανάτους παγκοσμίως, η ερευνητική κοινότητα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ιατρικό κλάδο δημοσιεύοντας κλινικά εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών.
Μελέτες που δημοσιεύθηκαν από ασθενείς στην Κίνα, την Ιταλία, και τη Γαλλία δείχνουν αυξημένο κίνδυνο φλεβικού θρομβοεμβολικού επεισοδίου (venous thromboembolism-VTE) σε ασθενείς με COVID-19.
Δείτε περισσότερα για τη μελέτη εδώ
Δείτε περισσότερα για τη μελέτη εδώ
Παράλληλα, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου στο Journal of the American College of Cardiology, οι ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν ήπια θρομβοπενία και αυξημένα επίπεδα D-διμερών, δύο βιοδείκτες θρόμβωσης οι οποίοι έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για στήριξη με μηχανικό αερισμό, εισαγωγή στην ΜΕΘ και θάνατο.
Οι ειδικοί συστήνουν τη χορήγηση φαρμάκων για την προφύλαξη από VTE σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 καθώς δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία σχετικά με τη δοσολογία και αν θα έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα ιδίως σε ασθενείς χωρίς ευρήματα θρομβωτικής νόσου, τόσο κατά τη νοσηλεία τους όσο και μετά την επιστροφή του στο σπίτι. Η κρίσιμη και ασταθής κατάσταση των ασθενών αυτών καθώς και η υψηλή μολυσματικότητα της νόσου καθιστά αδύνατη την χρήση των διαγνωστικών απεικονιστικών μέσων για διάγνωση VTE.
Η ενοξαπαρίνη, ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για παθήσεις όπου σχηματίζονται θρόμβοι συμπεριλαμβανομένου και του φλεβικού θρομβοεμβολικού επεισοδίου, διατηρεί τη φυσιολογική ρευστότητα του αίματος αποτρέποντας τη θρόμβωση.
Κλινικές μελέτες στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νέα Υόρκη βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να προσδιοριστεί η θεραπευτική ή η προφυλακτική δοσολογία της ενοξαπαρίνης (ClinicalTrials.gov).
Παράλληλα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκου (AIFA) ενέκρινε τη χρήση της ενοξαπαρίνης, σε ασθενείς με βαριά νόσο COVID-19 και η χορήγηση μικρού-μοριακού βάρους ηπαρίνης (όπως η ενοξαπαρίνη), συμπεριλαμβάνεται και στις συστάσεις που προτάθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 13 Μαρτίου 2020 για τη μείωση κινδύνου VET σε ασθενείς με COVID-19.
Συμπέρασμα:
Οι καρδιομεταβολικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του VET, αποτελούν κεντρικό παράγοντα αυξημένης θνησιμότητας από COVID-19 και η χορήγηση αντι-θρομβωτικών έχει εγκριθεί ως μέτρο προφύλαξης με τα κατάλληλα μέτρα.
COVID-19 and Thrombotic or Thromboembolic Disease: Implications for Prevention, Antithrombotic Therapy, and Follow-up

Journal of the American College of Cardiology,
April 2020

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου