Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

COVID-19 και μεταβολικές διαταραχές

COVID-19 και μεταβολικές διαταραχές: Μελέτες αναδεικνύουν σημαντική συσχέτιση
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση είναι οι πιο συχνές συννοσηρότητες σε ασθενείς με λοιμώξεις κορωνοϊού. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική και άμεση μεταβολική και ενδοκρινική συσχέτιση με τη διαδικασία της ιογενούς νόσου. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να διασφαλίσουν έγκαιρο και διεξοδικό μεταβολικό έλεγχο για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από COVID-19.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Endocrinology οι ερευνητές περιγράφουν τη σχέση του μεταβολικού υποβάθρου με την λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.
Δείτε περισσότερα για τη μελέτη εδώ
Μετά τα πρώτα κλινικά ευρήματα σχετικά με την αυξημένη θνητότητα λόγω κορωνοϊού σε ομάδες με υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 (ΔΤ2), η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας έχει στραφεί στο μοριακό μηχανισμό δράσης του ιού.
Όπως έχει αποδειχθεί ο ιός εισέρχεται μέσα στο κύτταρο μέσω πρόσδεσης στους ACE2 υποδοχείς, οι οποίοι δρουν στο σύστημα αγγειοτενσίνης/αλδοστερόνης. Κεντρικός ρόλος του υποδοχέα είναι η εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και των ηλεκτρολυτών στο αίμα αλλά και τη διαδικασία της φλεγμονής.
Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσδεση του ιού στα κύτταρα του παγκρέατος μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δυσλειτουργία των β-κυττάρων, υπεργλυκαιμία και ΔΤ2. Από την άλλη, μελέτες δείχνουν ότι σε καταστάσεις ΔΤ2, η έκφραση ACE2 στο πάγκρεας είναι αυξημένη αλλά και στον πνεύμονα και την καρδιά.
Παράλληλα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition ανέδειξε ότι πάνω από το 50% σε δείγμα ηλικιωμένων ασθενών με COVID-19 στην Wuhan ανήκαν στην κατηγορία «κακής θρέψης» και ένα άλλο 28% είχε αυξημένο κίνδυνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές η «κακή θρέψη» θα πρέπει να αντιμετωπισθεί προσφέροντας διατροφική ενίσχυση ιδίως στις ομάδες με αυξημένες ανάγκες, όπως ασθενείς με ΔΤ2.
Συμπέρασμα:
η COVID-19 δεν είναι κυρίως μεταβολική ασθένεια, αλλά ο μεταβολικός έλεγχος της γλυκόζης, των επιπέδων λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης είναι βασικός σε αυτούς τους ασθενείς. Επιπλέον, ο αποτελεσματικός έλεγχος αυτών των μεταβολικών παραμέτρων μπορεί να αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη προσέγγιση για την πρόληψη και βελτίωση των οξέων επιδράσεων αυτού του ιού μειώνοντας την τοπική φλεγμονώδη απόκριση και εμποδίζοντας την είσοδό του στα κύτταρα.
Endocrine and metabolic link to coronavirus infection.

Nature Link,
Nature Reviews Endocrinology (2020)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου