Σάββατο 30 Μαρτίου 2013


konstantinos doukeris
19 Μαρ (Πριν από11 ημέρες)
προς κρυφή κοιν.: Εμένα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
03/12/2013 - 22:11
Η ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση που παρουσιάζουν τα μικρόβια στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να θεωρηθεί εξίσου σοβαρό με την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε σχετική έκθεση η Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος της Βρετανίας, Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, σύμφωνα με την Independent.
Επισημαίνοντας ότι μέσα σε ένα διάστημα 20 χρόνων ακόμα και μια μικροεπέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο εξαιτίας κάποιας μόλυνσης, η Ντέιβις προειδοποίησε: «Πρόκειται για αυξανόμενο πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε θα βρεθούμε με ένα ιατρικό σύστημα, όχι πολύ μακρινό από εκείνο των αρχών του 19ου αιώνα» και συνέχισε: «Ως γιατρός γνώριζα για την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά δεν είχα καταλάβει πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση ή πόσο γρήγορα προχωρούσε».
Στην αναφορά της, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, τονίζει ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς αναφέροντας σχετικά: «Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι μια ωρολογιακή βόμβα, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το απευκταίο σενάριο μιας ευρέως διαδεδομένης αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά δε θα γίνει πραγματικότητα. Αυτή η απειλή είναι τόσο σημαντική όσο και η κλιματική αλλαγή».
Σχεδόν 5.000 ασθενείς στη Βρετανία πεθαίνουν από μολύνσεις του αίματος, οι μισές από τις οποίες προκαλούνται από οργανισμούς που έχουν ανοσία στα φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις από μικρόβια που μάστιζαν τα νοσοκομεία πριν 10 χρόνια, και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, έχουν αντικατασταθεί από άλλα βακτήρια, εξίσου ισχυρά, αναφέρει η Independent.
Παράλληλα με την αύξηση της χρήσης των αντιβιοτικών, ισχυροποιείται και η αντοχή των μικροβίων, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο εμφανής η έλλειψη αντιβιοτικών που να μπορούν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα. Κανένα νέο αντιβιοτικό δεν έχει παραχθεί από το 1987.
Ο λόγος, σύμφωνα με την Ντέιβις, είναι η κατάρρευση της αγοράς. Η παραγωγή νέων αντιβιοτικών, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς για μικρό χρονικό διάστημα, κρίνεται πολύ ακριβή για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, ειδικά σε σύγκριση με ένα φάρμακο για την πίεση, το όποιο θα χρειάζονται οι ασθενείς για όλη τους τη ζωή.
Τονίζοντας ότι το κενό που υπάρχει στην παραγωγή αντιβιοτικών αποτελεί το κύριο πρόβλημα, η Ντέιβις πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συνεργασίας των κυβερνήσεων με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το πρόγραμμα Innovative Medicines Initiative, μία συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και στη φαρμακοβιομηχανία, με σκοπό να αυξηθεί η ανακάλυψη φαρμάκων στην Ευρώπη.
Μια άλλη σημαντική κίνηση, σύμφωνα με την Ντέιμ Σάλι, θα μπορούσε να είναι η χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις όπου είναι απολύτως απαραίτητα, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ανοσία στους οργανισμούς.
Σε δυο εβδομάδες, το Υπουργείο Υγείας της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει τους τρόπους αντίδρασης για τα θέματα που έθεσε η Ντέιβις.
[Πηγή: Independent, via tvxs.gr]

Μυστικό μακροζωίας ο ελληνικός καφές




Πηγή: protothema.gr

Σύμφωνα με νέα ελληνική έρευνα στην Ικαρία.
Η μακροζωία έχει διάφορα μυστικά και ένα από αυτά φαίνεται πως είναι τόσο απλό όσο ο ελληνικός καφές.

Μια νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων, που εστιάστηκε ιδιαίτερα στα καρδιοαγγειακά μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους (από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι βραστού ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων του νησιού.
Οι ερευνητές από την πρώτη καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο και με τη συμμετοχή του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Vascular Medicine".
Μόνο το 0,1% των Ευρωπαίων ζουν πάνω από τα 90, όμως στην Ικαρία το ποσοστό είναι περίπου 1%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Μάλιστα, οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία.
Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.
Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στον καφέ, επειδή άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργεί προστατευτικά για το ενδοθήλιο.
Η μελέτη αφορούσε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών σε σύνολο 673 μονίμων κατοίκων της Ικαρίας ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία αυτών των 142 κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ.

Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σιάσο.
Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει μια ακόμα ψηφίδα στο «παζλ» διατροφής - υγείας καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.Ο καφές επίσης απομακρύνει τα εγκεφαλικά και τα τροχαία.
Δύο ακόμα νέες διεθνείς έρευνες αναδεικνύουν την αξία του καφέ (αν και όχι κατ’ ανάγκη του ελληνικού). Η πρώτη, που έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Stroke" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, βρήκε ότι ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.
Η έρευνα -η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα- έγινε σε πάνω από 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί 13 χρόνια.
Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ.

Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.
Η δεύτερη έρευνα από αυστραλούς ερευνητές, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, δείχνει ότι ο καφές παρέχει σημαντική προστασία στους οδηγούς φορτηγών, κρατώντας τους ξύπνιους στα μακρινά ταξίδια.

Ο καφές βρέθηκε να μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος για όσους οδηγούν επαγγελματικά οχήματα άνω των 12 τόνων.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η υγεία της καρδιάς



Γράφει ο Ιωάννης Καλλικάζαρος, Διευθυντής ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Αντιπρόεδρος ΕΚΕ
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν δυστυχώς την πρώτη αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες και είναι υπεύθυνα για πάνω από τους μισούς θανάτους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μάλιστα, με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χάρτη που παρουσίασε η ΕΚΕ την άνοιξη του 2010, συμμετέχοντας στο European Heart Health Charter, τα καρδιαγγειακά προκαλούν πάνω από 4,35 εκατομμύρια θανάτους στα 52 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιοχής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε έτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά προκαλούν περισσότερους από 1 θάνατο κάθε 2 δευτερόλεπτα παγκοσμίως. Είναι όσοι θάνατοι προκαλούν μαζί το AIDS, η φυματίωση, ο διαβήτης και όλες οι μορφές καρκίνου και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.
Στους πραγματικά παραπάνω ανησυχητικούς αριθμούς δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός της ανικανότητας και της μειωμένης ποιότητας ζωής που προκαλούν στους ασθενείς αλλά και στα μέλη της οικογένειάς τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι κατ’ εξοχήν αποτρέψιμα και σ’ αυτά ακριβώς τα στοιχεία επικεντρώνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)με τα στοιχεία που ανακοινώνει ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό στην πρόληψη στο σπίτι και στην εργασία. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας, της χοληστερόλης και της χρήσης του καπνού μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών στο ήμισυ της συχνότητάς τους.
Οι προαναφερθέντες παράγοντες που οδηγούν σε μείωση των καρδιαγγειακών αποτελούν και τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική άσκηση. Στους παραπάνω παράγοντες θα πρέπει να αναφερθούν επίσης η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή πίεση, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και βέβαια η ψυχοκοινωνική πίεση, παράγοντας ιδιαίτερα επίκαιρος λόγω και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης .
Η αρτηριακή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγων κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά και σήμερα επηρεάζει περισσότερο από 1 δισεκατομύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι έως το 2025 1/3 των ενηλίκων άνω των 25 ετών θα έχει υπέρταση. Η συστολική πίεση (μεγάλη) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) τα 80mmHg. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση αλμυρών και να ελέγχεται η κατανάλωση αλατιού, διότι είναι κρυμμένη σε πολλά είδη καθημερινής διατροφής και σνακς.
Ιδιαίτερα επίκαιρο είναι το γεγονός ότι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις στέλνουν ερεθίσματα στην καρδιά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες αρρυθμίες ή και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αυξάνονται σε περιόδους μαζικών καταστροφών ή δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. Σαφέστατα μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν ήδη στεφανιαία νόσο να παρουσιάζουν αύξηση της διάρκειας των ισχαιμικών επεισοδίων σε περιόδους έντασης, στεναχώριας και ψυχοκοινωνικής πίεσης.
Για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου απαιτείται συνδυασμένη προσπάθεια από πολλούς φορείς και κύρια από την οργανωμένη Πολιτεία, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης που θα ευνοούν την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή καπνίσματος, την τακτική σωματική άσκηση και φυσικά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτές είναι οι συνθήκες που παρέχονται σε κάθε κοινωνία που δεν αντιμετωπίζει τον καθημερινό κίνδυνο της ανεργίας, της έλλειψης φαρμάκων ή της αδυναμίας εξυπηρέτησης ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Εκεί απαιτείται η συντονισμένη προσπάθεια φορέων και φυσικών προσώπων για το καλό όλων και δη των ασθενών και των ατόμων υψηλού κινδύνου.
Εκ των παραγόντων κινδύνου έχει πολλάκις επισημανθεί ότι η παχυσαρκία και το κάπνισμα απειλούν και θα συνεχίσουν να απειλούν την υγεία μας εάν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής.
Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ακριβά γυμναστήρια για τη σωματική μας άσκηση, μια πεζοπορία τουλάχιστον μισής ώρας τρεις φορές τη βδομάδα μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Η επιστροφή στην ελληνική μεσογειακή διατροφή με τη χρήση ελαιολάδου αντί των κορεσμένων λιπαρών, η καθημερινή χρήση λαχανικών και φρούτων, προϊόντα που ευτυχώς διαθέτει σε αφθονία και σε πολύ καλή ποιότητα η χώρα μας θα φέρουν ένα άριστο αποτέλεσμα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα για τον ίδιο τον καπνιστή, αλλά περισσότερο επιβλαβές για τους περί τον καπνιστή άκαπνους και κυρίως τα νήπια και παιδιά. Τα αποτελέσματα του μακροχρόνιου παθητικού καπνίσματος είναι σχεδόν της ίδιας έκτασης σε υγιείς ενήλικες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ αλλά που είναι εκτεθειμένα σε περιβάλλον καπνιστών, όπως φαίνεται από έρευνα ομάδας γιατρών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γενεύης. Νήπια που είναι εκτεθειμένα στον καπνό κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής τους ηλικίας εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας αλλά και συμπεριφοράς σε σχέση με συνομηλίκους τους που μεγαλώνουν σε καθαρό περιβάλλον (Μελέτες Πανεπιστημίων Ιλινόις και Βοστώνης των ΗΠΑ).
Οπωσδήποτε όλα αυτά βήματα δεν πρέπει να γίνουν αύριο αλλά από χθες, θα πρέπει να γίνουν βίωμα από την παιδική ηλικία και φυσικά με τη συμμετοχή των ίδιων των γονιών. Θα είναι χωρίς αποτέλεσμα εάν στο παιδί επιβάλλουμε υγιεινή διατροφή και οι ενήλικες στο σπίτι καταναλώνουν είδη ταχυφαγίας. Τα παιδιά είναι καθρέπτης, δυστυχώς, των συνηθειών κάθε οικογένειας. Ο ρόλος των γονιών στην αντικαπνιστική εκπαίδευση των νέων και παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι γονείς πρέπει να δείξουν στα παιδιά τους τις συνέπειες του καπνίσματος και αν είναι καπνιστές να προχωρήσουν σε διακοπή δίνοντας το παράδειγμα.
Είναι υποχρέωσή μας να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σε όλα τα επίπεδα του υγιεινού τρόπου διαβίωσης και διατροφής. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην υγεία της καρδιάς μας και της καρδιάς των οικείων μας αλλά και η Πολιτεία να δημιουργήσει ένα περιβάλλον νομοθετικά καθαρό για την προάσπιση της υγείας της καρδιάς των πολιτών της με την καλύτερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, τη συνέχιση της δωρεάν νοσηλείας και χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, την απαγόρευση του καπνίσματος, τη δημιουργία χώρων αναψυχής αλλά και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτεία και τους θεσμούς.
Απλά καθημερινά βήματα σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον καθαρό για την υγεία της καρδιάς μας και όχι μόνο. Είναι πλέον όχι ανάγκη αλλά επιβεβλημένη η δημιουργία περιβάλλοντος αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μέχρι να καταφέρει η χώρα μας να βγει από τη δύσκολη ατραπό στην οποία βρίσκεται.
Ο ΠΟΥ στην τελευταία συνεδρίαση στη Γενεύη στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, του American Heart Association και American College of Cardiologyν ανέλαβαν μια σειρά πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και εγρήγορσης της Πολιτείας στα μη μεταδιδόμενα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα καρδιαγγειακά. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από το 2011 και μάλιστα στην πρώτη σύνοδο το Σεπτέμβριο του 2011 στη Ν. Υόρκη συμμετείχε επίσημα και η ΕΚΕ δια του εκπροσώπου της Καθηγητή Λ. Ανθόπουλου. Καταθέσαμε τις απόψεις μας και στη συνέχεια προσπάθεια με επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία να ληφθούν μέτρα αναφορικά με την πρόληψη. Δυστυχώς η Πολιτεία κώφευσε!!!
Η ΕΚΕ ως βασικό σκοπό και στόχο έθεσε με όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις αλλά και τις επόμενες τη διασφάλιση της υγείας της καρδιάς μέσα από προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης των Ιατρών, ενημέρωσης της Πολιτείας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και ως Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα που άπτονται της Καρδιολογίας και της πρόληψης των καρδιολογικών νόσων.
iatronet.gr

Η ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑς ΜΑς


Η ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

                                                      Η ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Tι πρέπει να κάνω όταν ζαλίζομαι


28 Μαρτίου 2013
Γράφει ο DrList
Tι πρέπει να κάνω όταν ζαλίζομαι
Η υπόταση όταν δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική ασθένεια δύσκολα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία. Για το λόγο αυτό η διατροφή είναι αυτή που μπορεί να σας...
βοηθήσει σημαντικά στον «πόλεμο» κατά της υπότασης.

1. Προσθέστε παραπάνω αλάτι. Σίγουρα όσες φορές έχετε νιώσει αδιαθεσία όλοι σας προσφέρουν κάτι αλμυρό. Γιατί; Μα γιατί το αλάτι ανεβάζει την πίεση! Σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, δημιουργεί κατακράτηση υγρών και έτσι αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξηθεί, και κατ” επέκταση οδηγεί σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης.

2. Πιείτε πολύ νερό. Όλοι οι ειδικοί συστήνουν να πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. 0 αριθμός αυτός όταν πρόκειται για υπόταση μεγαλώνει. Γιατί; Όταν καταναλώνουμε πολλά υγρά αυξάνεται ο όγκος του αίματος στον οργανισμό, και κατ” επέκταση και η αρτηριακή πίεση. Εννοείται πως μέσα σε αυτά τα ποτήρια υγρών συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί ή και τα αθλητικά ποτά, τα οποία αποτελούν μια καλή λύση, αφού περιέχουν ηλεκτρολύτες, κάλιο και νάτριο, ενυδατώνοντας πλήρως τον οργανισμό.

3. Σωματική άσκηση. Η σωματική άσκηση ενδείκνυται γενικά αφού συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού και συγχρόνως μας ανεβάζει τη διάθεση. Στην περίπτωση όμως που πάσχουμε από υπόταση, τότε έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αθλούμαστε γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης ενισχύεται η ροή του αίματος άρα αυξάνεται και η αρτηριακή μας πίεση.

4. Καλό πρωινό και καφέ. Το πρωί όταν ξυπνάτε να παίρνετε πάντα ένα καλό πρωινό και να πίνετε καφέ. Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού μαζί με δημητριακά σε συνδυασμό με τη δράση της καφεΐνης, συμβάλλει στην καλή κυ¬κλοφορία του αίματος και μειώνει την ορθοστατική υπόταση.

5. Συχνά γεύματα. Στις περιπτώσεις υπότασης οι διατροφολόγοι συστήνουν να μην περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα, καθώς μειώνεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και εμφανίζονται τάσεις λιποθυμίας. Κάθε 2-3 ώρες καταναλώστε μια φυσική πηγή ζάχαρης ή υδατανθράκων ώστε να μην πάθετε υπογλυκαιμία.

Πολύ συχνά συμβαίνει σε όλους όταν σηκωνόμαστε απότομα από μια καρέκλα να αισθανόμαστε σκοτοδίνη και ζάλη. Αυτή είναι η ορθοστατική υπόταση. Άλλες πάλι, λόγω της ζέστης, της ορθοστασίας ή άλλων λόγων αισθανόμαστε έντονη τάση λιποθυμίας. Τότε μιλάμε για ορθοστατική υπόταση.

Ο πιο σίγουρος και εύκολος τρόπος για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την υπόταση είναι να μετρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας με τα ειδικά πιεσόμετρα που κυκλοφορούν στην αγορά ή ακόμα καλύτερα να επισκεφθούμε το γιατρό μας, ο οποίος θα μας εξετάσει και θα μας δώσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Φυσικές Λύσεις

Υπάρχουν κάποια βότανα που είναι γνωστά για την καταπολέμηση της υπότασης:

Κηρεύς ο οποίος θεωρείται το πολύτιμο γιατρικό της καρδιάς καθώς διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς αυξάνοντας την ισχύ των συσπάσεων και επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό.

Φασκόμηλο για τις αντιιδρωτικές και αιμοστατικές του ιδιότητες.

Θυμάρι, για την αξιοσημείωτη τονωτική του επίδραση ενισχύοντας τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Τα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνουν τοξικά!


Η δραστική μείωση δημόσιων δαπανών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ευθύνονται, σε ένα βαθμό, για ξέσπασμα νόσων που φυσιολογικά δεν εμφανίζονται στην Ευρώπη και την άνοδο του αριθμού των αυτοκτονιών, αναφέρει νέα έρευνα.
Από την έναρξη της κρίσης, το 2008, οι δημόσιες δαπάνες για την περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγείας μειώθηκαν στην Ευρώπη, ιατρικές αγωγές περιορίζονται, ενώ εισήχθησαν μη δημοφιλή μέτρα όπως το εισιτήριο για τα νοσοκομεία.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση στις δημόσιες δαπάνες-Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία-έχουν τη χειρότερη επίδοση στα ιατρικά θέματα.
Ο Martin McKee, καθηγητής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα και έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην υγεία. Δήλωσε ότι η επιδείνωση της υγείας δεν προκαλείται μόνο από την ανεργία αλλά και από την έλλειψη ενός δημόσιου συστήματος υγείας στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχτούν οι άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα τους βοηθήσει στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Ο McKee παρατήρησε ότι ιδιαίτερα πλήττεται η Ελλάδα. Με βάση δημόσια στοιχεία, ανακάλυψε με τους συνεργάτες του ,ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% το 2011 σε σύγκριση με το 2010. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αύξηση των κρουσμάτων HIV μεταξύ των χρηστών, καθώς και στην εμφάνιση της ελονοσίας, του ιού του δυτικού Νείλου και του δάγγειου πυρετού.
Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Lancet.’
ΙΑTRONET.GR


Εδώ και καιρό η ζάχαρη θεωρείται ο κακός σύμβουλος στη διατροφή και αυτό γιατί είναι ο πιο αγνός επεξεργασμένος υδατάνθρακας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (100) από όλα τα τρόφιμα. Αυτό συνεπάγεται ραγδαία αύξηση στο σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωσή της, ενισχύοντας την πείνα του παιδιού και οδηγώντας στη λαιμαργία. Συνεπώς, η ζάχαρη θα πρέπει αν όχι να αποκλείεται τελείως από τη διατροφή των παιδιών, τουλάχιστον να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.

Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο βλαπτική για την υγεία του παιδιού;

  • Πρώτα απ’ όλα, η ζάχαρη επιφέρει κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πιο συνηθισμένες τροφές, ιδίως εκείνες που απευθύνονται στα παιδιά, περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, που μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στην υγεία τους.
  • Η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουν 'υπερκινητική συμπεριφορά', όπως σε ένα πάρτυ γενεθλίων ή μετά την κατανάλωση πολλών γλυκών. Και μετά την απότομη άνοδο, ακολουθεί μια δραματική πτώση, η οποία προκαλεί διάφορα συμπτώματα (δάκρυα, κόπωση, νεύρα και έλλειψη συγκέντρωσης).
  • Η ζάχαρη δίνει 'κενές θερμίδες' στο παιδί, δηλαδή θερμίδες χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά, ούτε βιταμίνες, ούτε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ούτε φυτικές ίνες, ούτε πρωτεΐνες, ενώ ταυτόχρονα δεν το χορταίνει.
  • Η ζάχαρη διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα καταστρέφοντας το σμάλτο των δοντιών, να προκαλεί τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά. H διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή της αδαμαντίνης ξεκινά 20 λεπτά από τη στιγμή που το παιδί καταναλώσει κάποιο γλυκό ή γενικά τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη.
  • Τροφές με υψηλό ποσοστό ζάχαρης (γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ) περιέχουν συνήθως και πολύ υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, τα οποία προσθέτουν επιπλέον κιλά και αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη ή και καρδιοπαθειών στο μέλλον.
  • Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μετατρέπονται σε λίπος. Μια διατροφή με πολλά σάκχαρα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 2.
  • Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη εκτοπίζουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του παιδιού. Οι διατροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, περιέχουν ελάχιστες ίνες, ενώ παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθημερινά κινδυνεύουν να έχουν έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και άλλων πολύτιμων ιχνοστοιχείων.

Πόση ζάχαρη πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά από τα παιδιά;

Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Διαιτολογικές Οδηγίες, προτείνεται όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από την επιπρόσθετη ζάχαρη. Για παράδειγμα, για ένα δεκάχρονο παιδί, το οποίο καταναλώνει περίπου 2.000 θερμίδες σε μια ημέρα, οι 200 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από τη ζάχαρη, δηλαδή 50 γραμ.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης από τα παιδιά;

  • Να μην ξεχνάτε ότι και στις πιο υγιεινές διατροφές, τα παιδιά παίρνουν περισσότερη ζάχαρη από όση πραγματικά χρειάζονται και αυτό γιατί η ζάχαρη υπάρχει σχεδόν παντού: στην κέτσαπ, στο καλαμπόκι, στις σάλτσες ζυμαρικών, στο ψωμί, στα φρέσκα φρούτα, στα δημητριακά (ακόμα και στα ολικής άλεσης), σε πολλά γιαούρτια και σε όλες σχεδόν τις τυποποιημένες τροφές. Για να μην αναφερθούμε στα γλυκά, τη μαρμελάδα, τη σοκολάτα, τα κέικ, τα μπισκότα και τα ζελέ.
  • Μια καλή αρχή είναι να κόψετε σιγά σιγά τις φανερές πηγές ζάχαρης. Μερικές τροφές έχουν υπερβολικά πολλή ζάχαρη. Ακόμα και ορισμένα τρόφιμα, τα οποία θεωρούνται υγιεινά, όπως τα δημητριακά πρωινού (μερικά από αυτά περιέχουν 50% ζάχαρη) και οι χυμοί φρούτων μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και καλό θα ήταν να αποκλείονταν από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.
  • Για πρωινό, βρείτε δημητριακά, τα οποία έχουν 5 γρ ή και λιγότερο, ζάχαρη ανά μερίδα. Για να τα γλυκάνετε, προσθέστε φρούτα.
  • Σερβίρετε φρούτα για επιδόρπιο αντί για κάποιο γλυκό. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε πάντα εφοδιασμένοι με τα αγαπημένα φρούτα του παιδιού σας. Μια άλλη ιδέα για επιδόρπιο είναι να αντικαταστήσετε τα μπισκότα σοκολάτας, για παράδειγμα, με κάτι, το οποίο θα έχει και θρεπτική αξία. Κουλουράκια από βρώμη, ή ξερά φρούτα, τα οποία έχουν ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, είναι ωραία και δίνουν στο παιδί βιταμίνες, σίδηρο και ίνες.
  • Όταν προσφέρετε τσάι στο παιδί σας ή καφέ (αν πρόκειται για έφηβο), προσπαθήστε να είναι χωρίς ζάχαρη. Θα είναι πιο εύκολο να το συνηθίσει αν το επιχειρήσετε σταδιακά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε στο μισό τη ζάχαρη που χρησιμοποιείτε σε διάφορες συνταγές. Δε χρειάζεται να βάλετε υποκατάστατο. Κανείς δε θα καταλάβει τη διαφορά.
  • Προσθέστε 'γλυκά' μπαχαρικά στα γλυκά που εσείς φτιάχνετε. Αυτά είναι η κανέλλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και άλλα παρόμοια. Αν χρειαστεί, βάλτε περισσότερο από αυτά και μειώστε τη ζάχαρη.
  • Tα κέικ, τα μπισκότα και όλα τα συναφή, αντί να τα πασπαλίσετε, σκορπίστε λίγη ζάχαρη άχνη επάνω τους με ένα σουρωτήρι.
  • Για να φτιάξετε μιλκσέικ, βάλτε στο μπλέντερ παγωμένο γιαούρτι, γάλα και φρούτα. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα πολύ γρήγορο πρωινό.
  • Όταν θέλετε να κάνετε κάτι πιο γλυκό, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φρούτα. Για παράδειγμα, όταν φτιάχνετε κουλουράκια, ρίξτε μέσα χουρμά κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια και μειώστε τη ζάχαρη.
  • Aν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα γλυκά, προσπαθήστε τουλάχιστον να βρείτε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά σορβιτόλη και ξυλιτόλη. Αυτά είναι 'αλκοόλες σακχάρου', οι οποίες προέρχονται από τα φρούτα. Έχουν βέβαια και αυτά θερμίδες που προσθέτουν βάρος, αλλά είναι καλύτερα να τρώμε τα συγκεκριμένα ως εναλλακτική λύση.
  • Κρατήστε τα γλυκά κρυμμένα, μακριά από τα παιδιά. Καλύτερο είναι να υπάρχει ένα μπολ με φρούτα πάνω στο τραπέζι αντί ένα μπολ με μπισκότα.
  • Αν η ζάχαρη αναφέρεται στην ετικέτα ενός επεξεργασμένου κρέατος, ενός κονσερβοποιημένου φρούτου ή λαχανικού ή ακόμα και χυμού, μην το αγοράσετε. Είναι φανερό ότι κάποιες λιχουδιές, όπως τα μπισκότα σοκολάτας, περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης, αλλά μπορείτε να βρείτε ένα νέο προϊόν που περιέχει μειωμένη ζάχαρη (πχ digestive μπισκότα πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς ζάχαρη).
  • Επιπλέον, για τις ελάχιστες φορές που θα αγοράσετε κάποιο αναψυκτικό για το παιδί σας, διαλέξτε αυτό που έχει λίγες θερμίδες ή διαλέξτε χρουτοχυμό χωρίς ζάχαρη διαλυμένο σε νερό.
  • iatronet.gr

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013


23 Μαρτίου 2013
Γράφει ο DrList

Οι νεφροί μπορούν να χαρακτηρισθούν ως οι φύλακες της διατροφικής ισορροπίας και υγείας του οργανισμού.
Σχετικές Πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Σπυριδούλα Νταφλάκη Διαιτολόγος –Διατροφολόγος. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi.

Μία από τις βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι η διατήρηση της ομοιόστασης των υγρών του σώματος, την προστασία των θρεπτικών στοιχείων και του νερού και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Όταν το αίμα που προέρχεται απ’ όλα τα μέρη του σώματος, περνάει από τους νεφρούς, αυτοί το καθαρίζουν και κρατούν τις ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός (όπως το αλάτι, τη ζάχαρη κ.λ.π.) ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουν τις άχρηστες ουσίες και το νερό που περισσεύει. Το νερό και οι άχρηστες ουσίες του οργανισμού που αποβάλλονται από τους νεφρούς αποτελούν τα ούρα.

Σε παθήσεις των νεφρών, η ικανότητα που έχουν οι νεφροί να καθαρίζουν το αίμα, σιγά – σιγά μειώνεται με αποτέλεσμα τελικά να μαζεύονται στον οργανισμό άχρηστες ουσίες. Η κύρια πηγή των ουσιών αυτών είναι από τις τροφές και κυρίως τα λευκώματα. Έτσι όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα στους νεφρούς και αυτοί δεν μπορούν να απομακρύνουν όλες τις άχρηστες ουσίες, εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να μειώσουμε την παραγωγή τους μέσω της δίαιτας, δημιουργώντας λιγότερες άχρηστες ουσίες μέσα στον οργανισμό.

Ο νεφρολόγος και ο διαιτολόγος, μπορεί να βοηθήσουν ώστε η δίαιτα σας να είναι εξατομικευμένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας, ειδική για τις ανάγκες σας. Όσο η νεφρική λειτουργία μειώνεται, πολλές ουσίες της τροφής, όπως το αλάτι, το νερό, ο φώσφορος, το κάλιο και τα προϊόντα μεταβολισμού των λευκωμάτων που είναι άχρηστα, μαζεύονται στον οργανισμό σας. Έτσι με μία σωστή δίαιτα, χρειάζεται να υπολογίζει κανείς το τι τρώει (είδος και ποσότητα) και την προσαρμόζει στο βαθμό της νεφρικής λειτουργίας, στη δυνατότητα δηλαδή που έχουν οι νεφροί να απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα που θα προκύψουν από την κατανάλωση των τροφών αυτών.

Γενικά πρέπει να προσέχουμε πολύ τροφές :

· Πλούσιες σε νάτριο: τυρί, μαργαρίνη και βούτυρο (αλατισμένα), κονσέρβες, θαλασσινά (στρείδια, μύδια, καβούρια), κρεατόπιτες, συντηρημένα μανιτάρια, φασολάκια, πολτός και σάλτσα τομάτας, τουρσί, κύβοι σούπας, σούπες σε σκόνη, κρεμμύδι, αλάτι, αλατισμένα κράκερς, ξηροί καρποί, πατατάκια και οποιαδήποτε αλατισμένα σνάκς, σόδα φαγητού, φακές, ξερά φασόλια, μπιζέλια, σόγια, παντζάρι, σέλινο, σπανάκι, λαχανίδες κ.α.

· Πλούσιες σε κάλιο: σπανάκι, μανιτάρια, ξερά κουκιά, γλυκιά πατάτα, πατάτα σε πουρέ, τομάτα, σάλτσα τομάτας, μπανάνα, φρέσκο ροδάκινο, βερίκοκο, αβοκάντο, πεπόνι, καρπούζι, σύκα, γκρέϊπφρούτ, δαμάσκηνο, σταφίδα, αποξηραμένα φρούτα, και κυρίως μπύρα, κρασί, λικέρ, τσάι, γάλα (εβαπορέ ή συμπυκνωμένο), σοκολάτα, ρόφημα σοκολάτας, παγωτό κ.α. Τα λαχανικά καλό είναι να τα βράζουμε καλά και να πετάμε το ζουμί τους με αποτέλεσμα να φεύγει το περισσότερο κάλιο.

· Πλούσιες σε φώσφορο: κρέας, ψάρια, πουλερικά, συκώτι, νεφροί, τυρί, γιαούρτι, γάλα, αυγά, αυγοτάραχο, ξηροί καρποί, προϊόντα σόγιας, φακές, κουκιά, ψωμί ολικής άλεσης γκοφρέτες, σοκολάτα, κακάο κ.α.

ΔΡΑΜΑ-Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑς ΜΑς

                                               ΔΡΑΜΑ-Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑς ΜΑς

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΔΡΑΜΑ- Η ΠΟΛΗ ΤΗς ΚΑΡΔΙΑς ΜΑς

                                                   ΔΡΑΜΑ- Η ΠΟΛΗ ΤΗς ΚΑΡΔΙΑς ΜΑς

ΔΡΑΜΑ-Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑς ΜΑς!!

                                                 ΔΡΑΜΑ-Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑς ΜΑς!!


Αν μελετήσει κανείς τα βήματα προόδου στην ιατρική επιστήμη - όπως και σε κάθε άλλη επιστήμη άλλωστε - θα δει ότι κατακλύζεται από συνεχείς ανακαλύψεις και σημαντικά επιτεύγματα. Η καρδιοχειρουργική δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί. Βομβαρδίζεται συνεχώς από τροποποιήσεις, βελτιώσεις, καινοτομίες. Ορισμένες, όμως, αποτελούν σταθμούς που όχι μόνο δε μένουν στην αφάνεια, αλλά αλλάζουν πλήρως το σκηνικό. Milestones, κατά την αγγλική ορολογία.
Όταν π.χ. ανακαλύφθηκε η μηχανή της εξωσωματικής κυκλοφορίας και κατέστη δυνατό η καρδιά να σταματήσει και η εγχείρηση να γίνει πλήρως αναίμακτα και με ελάχιστο κίνδυνο, αυτό δεν ήταν μια ακόμη ανακάλυψη. Ήταν ένας σταθμός.
Θα άξιζε να δει κανείς σήμερα με μάτι αντικειμενικό ποια είναι τα σύγχρονα δεδομένα και οι σημαντικές ανακαλύψεις στη χειρουργική των στεφανιαίων αρτηριών των καρδιακών βαλβίδων και των αορτικών ανευρυσμάτων που είναι και το 99% των εγχειρήσεων καρδιάς στους ενήλικες.
Τονίζουμε ξανά τη φράση «αντικειμενικό μάτι» γιατί θα ήταν καλό να παραδεχθούμε ότι κατά καιρούς έχουμε ενθουσιαστεί από επαναστατικές μεθόδους που δυστυχώς δεν άντεξαν στο χρόνο. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των πρώτων εντυπώσεων. Ας δούμε λοιπόν τις τρεις αυτές ομάδες εγχειρήσεων.

Χειρουργική των στεφανιαίων αρτηριών

Η χειρουργική των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία άρχισε να διαδίδεται τη δεκαετία του 1980, κατάφερε να παρακάμψει τις αποφράξεις των αρτηριών της καρδιάς που προκαλούν τη στηθάγχη και τελικά το έμφραγμα. Οι εξελίξεις υπήρξαν συνεχείς και η κατανόηση τόσων λεπτομερειών μας επέτρεψε να στείλουμε πίσω στην κοινωνία ανθρώπους που θεωρούνταν παλιά εν αναμονή εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας.

Τι βελτίωσε τη χειρουργική αυτή;

  • Η χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων (μαστικών και κερκιδικών αρτηριών), τα οποία αποδείχθηκαν ανθεκτικά στο χρόνο και καλύτερα απ’ ό,τι τα φλεβικά μοσχεύματα.
  • Η διενέργεια της εγχείρησης με πάλλουσα καρδιά, πράγμα που καθιστά την εγχείρηση λιγότερο επεμβατική ιδίως σε υπέργηρους ή σε ασβεστοποιημένες ανιούσες αορτές.
Και στα δύο αυτά επιτεύγματα, όμως, παρατηρήθηκαν μειονεκτήματα και παραμένει η πείρα του χειρουργού που θα καθορίσει πότε θα χρησιμοποιήσει τι. Η χειρουργική των στεφανιαίων έχει σήμερα εξελιχθεί τόσο που πλέον λίγα πράγματα αναμένονται στο εγγύς μέλλον. Η προσθήκη του ρομποτικού συστήματος DaVinci®S, παρά την πρώτη εντυπωσιακή εμφάνιση -έγινε από την ομάδα μας η πρώτη στην Ελλάδα σε συνεργασία με αυστριακό ειδικό – αντιμετωπίζει ακόμα το αυξημένο κόστος, το αυξημένο επίπεδο απαιτούμενης εκπαίδευσης και την περιορισμένη δυνατότητα συρραφής πολλών μοσχευμάτων. Στην Ευρώπη δε χρησιμοποιείται και γενικά η χρήση του διεθνώς δεν υπερβαίνει τα λίγα κέντρα. Αναμένεται η επιβεβαίωσή του στο χρόνο.

Χειρουργική των καρδιακών βαλβίδων

Μιτροειδής βαλβίδα: Η χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδος πέρασε από πολλά στάδια για να εδραιωθεί η αντικατάστασή της με τεχνητές βαλβίδες, ιστικές ή μεταλλικές. Το μεγάλο βήμα ήρθε από την πρωτοποριακή δουλειά του Γάλλου Alain Carpentier, που άνοιξε το δρόμο της επιδιόρθωσής της. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι γνωστά και εύκολα αντιληπτά καθώς καμιά ξένη βαλβίδα δεν μπορεί να φτάσει τη φυσιολογική ανθρώπινη βαλβίδα, η οποία επιδιορθώνεται και λειτουργεί χωρίς καμιά αντιπηκτική υποστήριξη. Ήταν μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα μας η παρουσία του διαδόχου του Patrick Perier, ο οποίος βοήθησε στην πλήρη εξοικείωση της ομάδας μας με την τεχνική αυτή. Σήμερα πραγματοποιούνται στο ΥΓΕΙΑ δεκάδες επισκευές – πλαστικές της μιτροειδούς βαλβίδος με άριστα αποτελέσματα. Και εδώ το DaVinci®S μένει να επιβεβαιωθεί, με εξαίρεση δύο επιτυχημένα προγράμματα των Cleveland Clinic και North Carolina.
Αορτική βαλβίδα: Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδος κρατά τα σκήπτρα της τεχνολογίας και της επιστημονικής εξέλιξης την τελευταία πενταετία. Η χειρουργική αντικατάσταση, παρά τα θεαματικά καλά της αποτελέσματα, προσκρούει στους ασθενείς υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, βαριά αναπνευστικούς κ.ά.). Η συνεργασία επεμβατικής καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής έχει επιφέρει για την κατηγορία αυτή των ασθενών αληθινή επανάσταση. Έτσι η αορτική βαλβίδα μπορεί να τοποθετηθεί: α. Από τη μηριαία αρτηρία χωρίς τομή. β: Από την κορυφή της καρδιάς με ελάχιστη τομή και χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία. γ: Από την ανιούσα αορτή με μικρή τομή και χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία. Οι τεχνικές αυτές έχουν επιφέρει επανάσταση για τους μη χειρουργήσιμους ασθενείς και η επιτυχία τους στο ΥΓΕΙΑ μας έχει δώσει ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέθοδοι αυτές δεν απευθύνονται στους ασθενείς χαμηλού ή μέσου κινδύνου, καθότι τα αποτελέσματά τους δεν έχουν δοκιμαστεί στο μάκρος του χρόνου.

Ανευρύσματα

Τα αορτικά ανευρύσματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία τα τελευταία 20 χρόνια. Μεγάλο πρόβλημα παρέμεινε στα ανευρύσματα εκείνα που περιλάμβαναν το τόξο, δηλαδή το σημείο της ανιούσας αορτής εκ του οποίου εκφύονται οι αρτηρίες του εγκεφάλου. Με τις νέες τεχνικές αυτό έχει επιλυθεί, καθότι ορθόδρομα υποστηρίζεται η αιμάτωση του εγκεφάλου διά της υποκλειδίου ή κοινής καρωτίδας. Σήμερα η χειρουργική πολύπλοκων ανευρυσμάτων έχει καθιερωθεί με άριστα αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί ότι ο ασθενής δεν πρέπει να προστρέχει σε εφήμερες ανακοινώσεις επαναστατικών τεχνικών γιατί πολλές απ’ αυτές εγκυμονούν κινδύνους όταν γίνονται υπό το κράτος των εντυπώσεων του καινούργιου. Ουσιαστική εγγύηση παραμένει η πείρα του χειρουργού και η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Πηγές: Στρατής Παττακός, Καρδιοχειρουργός, Δ/ντής Β΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ




Μάθετε πόσο εύκολα και αποτελεσματικά μπορείτε να δώσετε δυνατούς παλμούς στη ζωή σας, με 10 απλά βήματα.

Διαβάστε απλές συμβουλές που ακολουθούν για μια υγιή καρδιά…

1. Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.

2. Το γρήγορο βάδισμα, η ποδηλασία ή το κολύμπι, μόλις για 20 λεπτά τη μέρα, βοηθάνε να υποχωρήσει η κακή χοληστερόλη κατά 30% μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών.

3. Αλλάξτε το διαιτολόγιό σας. Μάθετε να τρώτε 5 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, αποφύγετε το λιπαρό κρέας και τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε λίπος. Αντικαταστήστε τα με πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες που θα βρείτε στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και τους ξηρούς καρπούς. Το φολικό οξύ που περιέχουν περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 19%.
Ο χυμός φραγκοστάφυλου περιέχει φλαβονοειδή που θεωρούνται φυσικά καθαριστικά των αρτηριών. Τα φιστίκια ρίχνουν θεαματικά τη χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα «αραιώνει» το αίμα και προλαμβάνει τις θρομβώσεις. Και τέλος, ένα γκρέιπ φρουτ τη μέρα περιορίζει κατά 46% την στένωση των αρτηριών.

4. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) συνδέονται με στεφανιαία νόσο, καθώς συνεπάγονται απόφραξη των αρτηριών.

5. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Ο διαβήτης, ως γνωστόν, συνδέεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες.

6. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, καθώς το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση που οδηγεί σε εμφράγματα. Ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 6 γραμμάρια τη μέρα.

7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμο για την καρδιά σας, περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ τη μέρα είναι επιβλαβή.

8. Διατηρήστε χαμηλό σωματικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαρος, ακόμη και 10% απώλεια βάρους έχει φανεί ότι ρίχνει αντίστοιχα τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, αλλά και τις πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.

9. Φροντίστε να ελέγχετε το άγχος σας. Αν και το στρες δεν συνδέεται άμεσα με νόσους της καρδιάς, ο τρόπος διαχείρισής του μπορεί να αποβεί μοιραίος.

10. Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και ζητήστε του να υποβληθείτε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, περιλαμβανομένου και τεστ κοπώσεως, ειδικά εάν κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας είναι καρδιοπαθής. Γενικότερα, μετά την ηλικία των 40, ο κάθε ένας πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τυπικό καρδιολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης, του βάρους, αλλά και των επιπέδων χοληστερόλης.


*Πηγή: http://medicalnews.gr/2013/01/enischuste-thn-ugeia-ths-kardias/



Μια μεγάλη, διεθνής επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με θανάτους από διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο (CVD), και του καρκίνου. 
Η μελέτη αυτή ανακοινώθηκε από τους Gitanjali Singh και συν. στο EPI | NPAM 2013 (Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions). 
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2010, 132.000 θάνατοι από διαβήτη, 44.000 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα, και 6000 θάνατοι από καρκίνο στον κόσμο, θα μπορούσε να αποδοθούν στην κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών, χυμών φρούτων, ή αθλητικά ποτά. 
Στο πλαίσιο της μελέτης Global Burden of Disease οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 114 εθνικές διατροφικές καταγραφές, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. 
Με βάση τα δεδομένα από τις μεγάλες προοπτικές μελέτες, προσδιόρισαν πώς οι αλλαγές στην κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών επηρέασε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), και στη συνέχεια πως ο αυξημένος ΔΜΣ επηρέασε την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, η παχυσαρκία και 7 μορφών καρκίνου που συσχετίζονται με την παχυσαρκία (μαστού, της μήτρας, του οισοφάγου, χοληδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, των νεφρών , και καρκίνος του παγκρέατος). Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίστηκε ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον αυξημένο ΔΜΣ από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο, για τους άνδρες και για τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 44, 45 έως 64, και 65 ετών και άνω. 
Ο μέσος όρος κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών κυμαίνεται δραματικά - από λιγότερο από 1 ποτό (8 oz) την ημέρα σε ηλικιωμένες γυναίκες στην Κίνα, σε περισσότερα από 5 ποτά (40 oz) την ημέρα σε νεότερους άνδρες στην Κούβα. 
Οι περισσότεροι θάνατοι (78%) από την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών ήταν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χ. 
Στο Μεξικό, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών ανά κάτοικο στον κόσμο, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με αυτό το παράγοντα κινδύνου: 318 θανάτους ανά εκατομμύριο ενήλικες. Σε αντίθεση, η Ιαπωνία, με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης, είχε το μικρότερο αριθμό των θανάτων που αποδίδονται σε αυτόν τον παράγοντα κινδύνου: περίπου 10 θάνατοι ανά εκατομμύριο ενήλικες. 
Το 2010, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με περίπου: 
38.000 θανάτους από διαβήτη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. 
11.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα στις Ανατολικές και Κεντρικές-Ευρασιατικές χώρες. 
25.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι "η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι μια σημαντική αιτία αποτρέψιμων θανάτων που οφείλονται σε χρόνιες ασθένειες, όχι μόνο σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, αλλά και σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες." 
e-cardio

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ


KAΡΠΑ




24/3/2013
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 5ης Μαρτίου του Annals of Internal Medicine φάνηκε ότι η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) συνδέεται σημαντικά με τη γνωστική εξασθένηση και την άνοια, ανεξάρτητα από το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Η μελέτη αυτή (η πρώτη για να συλλέξει και να παρουσιάσει ξεχωριστά στοιχεία για την άνοια και τη γνωστική δυσλειτουργία), παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα μέχρι σήμερα στοιχεία από τις πιθανές συνέπειες της κολπικής μαρμαρυγής στη γνωστική λειτουργία, αλλά τονίζει ταυτόχρονα ότι υπάρχουν επίσης "κρίσιμα κενά" στην κατανόηση του μηχανισμού στον οποίο στηρίζεται η συσχέτιση αυτή. 
Οι ερευνητές έψαξαν 5 μεγάλες βάσεις δεδομένων - MEDLINE, PsycINFO, Cochrane Library, CINAHL, EMBASE και - καθώς και λίστες αναφοράς, χωρίς περιορισμούς στη γλώσσα, για τις μελέτες που ανέφεραν για συσχέτιση μεταξύ ΚΜ και γνωστική εξασθένηση ή άνοιας. 
Η ανάλυση περιέλαβε 21 μελέτες που εκπροσωπούν διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές, όπως η Ασία, η Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη και η Αυστραλία. Δεκατέσσερις μελέτες ανέφεραν τη συσχέτιση μεταξύ AF και της γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας σε ασθενείς με ή χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, και 7 μελέτες εξέτασαν τη σχέση της κολπικής μαρμαρυγής με την γνωστική εξασθένηση ή άνοια μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. 
Σε μία συνδυασμένη ανάλυση των 14 μελετών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ ΚΜ και άνοιας ή γνωστικής εξασθένισης, 9 εκ των οποίων ήταν προοπτικές, η ΚΜ συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση (relative risk [RR], 1.40; 95% confidence interval [CI], 1.19 - 1.64). 
Υπήρξε ωστόσο σημαντική ετερογένεια, πιθανώς λόγω διακύμανσης στα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων ασθενών. Όταν η ανάλυση περιορίστηκε σε αποτελέσματα σχετικά με την άνοια, ή οποία διαγιγνώσκεται με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι γνωστική εξασθένηση, η ετερογένεια είχε εξαλειφθεί, αλλά η συσχέτιση δεν άλλαξε ουσιαστικά (RR, 1.38; 95% CI, 1.22 - 1.56). 
Ο περιορισμός της ανάλυσης σε μελέτες που χρησιμοποιούν το Mini-Mental State Examination, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο ανίχνευσης για τη γνωστική εξασθένηση, επίσης δεν άλλαξε σημαντικά τα αποτελέσματα. 
Στις 7 μελέτες αναφέρουν γνωστική εξασθένηση ή άνοια μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η ΚΜ συνδέθηκε με περισσότερο από 2-φορές αυξημένο κίνδυνο (RR, 2.70; 95% CI, 1.82 - 4.00). 
Για την αξιολόγηση της σύνδεσης ανεξάρτητα από το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές έκαναν μια μετα-ανάλυση των μελετών που είτε αποκλείονται οι ασθενείς με ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή προσαρμογή για εγκεφαλικό επεισόδιο στην πολυπαραγοντική ανάλυση. Για την ανάλυση αυτή, ο σχετικός κίνδυνος (RR) ήταν 1,34 (95% CI, 1,13 έως 1,58). 
Τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για νέες, καλά σχεδιασμένες μακροχρόνιες μελέτες με την καλύτερη προσαρμογή για πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν και με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της άνοιας. Επίσης χρειάζονται κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για γνωστική δυσλειτουργία σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. 

Πηγή
http://annals.org/article.aspx?articleid=1656413 
e-cardio.gr

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ




19/3/2013
Η εποχή της Διγοξίνης ως φάρμακο πρώτης γραμμής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια έφθασε στο τέλος της;
Η Διγοξίνη είναι συχνά χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του ρυθμού σε ασθενείς κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ). Έχει, ωστόσο, έχει συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα. Παραμένει ασαφές αν η διγοξίνη είναι η ίδια υπεύθυνη για την αύξηση της θνησιμότητας (τοξική επίδραση του φαρμάκου) ή απλώς επειδή έχει συνταγογραφηθεί σε μεγαλύτερης βαρύτητας ασθενείς με εγγενώς υψηλότερη θνησιμότητα λόγω συνοδών νοσημάτων. Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ της διγοξίνης και της θνησιμότητας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
Η χρήση της διγοξίνης σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι πλέον ανοιχτά υπό αμφισβήτηση, με τη δημοσίευση μιας νέας μελέτης στην οποία φάνηκε ότι συνδέεται με μια σημαντική αύξηση της θνητότητας.
Η μελέτη αυτή (μια υποανάλυση της μελέτης AFFIRM) δημοσιεύθηκε στις 27 Νοέμβρη του 2012 στο περιοδικό European Heart Journal .
Στη μελέτη AFFIRM τυχαιοποιήθηκαν 4060 ασθενείς (39% γυναίκες) σε έλεγχο ρυθμού έναντι ελέγχου της καρδιακής συχνότητας. Συνολικά, 2.816 ασθενείς (69,4%) έλαβαν διγοξίνη εντός έξι μηνών από την τυχαιοποίηση και / ή κατά τη διάρκεια της μελέτης. Καρδιακή ανεπάρκεια ήταν παρούσα στο 26% των ασθενών. Διαπιστώθηκε μια συνολική αύξηση κατά 41% στη θνητότητα από όλες τις αιτίες σε ασθενείς που λαμβάνουν διγοξίνη εναντίον εκείνων που δεν λαμβάνουν διγοξίνη. Η αύξηση της θνητότητας από κάθε αιτία παρατηρείται σταθερά σε άνδρες και γυναίκες και σε ασθενείς με και χωρίς υποκείμενη καρδιακή ανεπάρκεια.
Μεταξύ των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που συμμετείχαν στη μελέτη AFFIRM, η διγοξίνη συσχετίστηκε με αυξημένη θνητότητα από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακή θνητότητα και θνητότητα από αρρυθμίες, σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση που έλεγξε για πολλά συνοδά νοσήματα.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο ότι η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του επανακαθορισμού του ρόλου της διγοξίνης στη σύγχρονη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με ή χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2012/11/14/eurheartj.ehs348.full
e-cardio