Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αποσύρονται φάρμακα από την Ελλάδα


Όλο και λιγότερα σκευάσματα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Οι χαμηλές τιμές, τα προσχώματα στις αδειοδοτήσεις και στην τιμολόγηση, υποχρεώνουν πολλές εταιρείες να αποσύρουν τα προϊόντα τους από τη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας ανέφερε την Τετάρτη ότι το 2012 υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ 203 αιτήσεις απόσυρσης φαρμάκων από την Ελλάδα.
Από τις αρχές του 2013 – είπε – έχουν ήδη υποβληθεί 25 σχετικές αιτήσεις.
Μιλώντας στο πρώτο Generics Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Τούντας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
'Πρέπει να εξεταστεί το φαινόμενο αντικατάστασης φθηνών και δοκιμασμένων φαρμάκων με νέα που είναι ακριβότερα.
Ναι, μεν, έχουμε ρίξει το βάρος στη μείωση τιμών, αλλά έχουμε πολλές παρενέργειες, διότι η μείωση αυτή έχει επιτευχθεί με προβληματικό σύστημα τιμολόγησης, το οποίο έχει στρεβλώσεις, ενώ βγαίνει νέο δελτίο τιμών κάθε τρεις μήνες.
Το σύστημα από τη συγκεκριμένη διαδικασία παράγει λάθη, ελλείψεις και αποσύρσεις, προκαλώντας προβλήματα βιωσιμότητας σε φάρμακα και επιχειρήσεις.
Ενημέρωση
Ο κ. Τούντας προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα φάρμακα από τον ΕΟΦ.
Επίσης, τον Απρίλιο θα ενσωματωθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα συνταγογράφησης.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ στάθηκε στο γεγονός ότι, ενώ στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ευρέως τα γενόσημα, δεν συμβαίνει το ίδιο στα φαρμακεία με αποτέλεσμα να μην διευρύνεται το μερίδιο τους στην αγορά.
Γενόσημα
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε ότι τα γενόσημα καλύπτουν μόλις το 15% της αγοράς φαρμάκων στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 70%.
Η ελληνική αγορά γενοσήμων φαρμάκων μπορεί να αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αν δημιουργηθεί ξεκάθαρο πλαίσιο κινήτρων για την χρήση τους.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ethos Media SA, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma and Health Business.
Τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Δ.Κ
Πηγή: iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου