Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013


Η δραστική μείωση δημόσιων δαπανών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ευθύνονται, σε ένα βαθμό, για ξέσπασμα νόσων που φυσιολογικά δεν εμφανίζονται στην Ευρώπη και την άνοδο του αριθμού των αυτοκτονιών, αναφέρει νέα έρευνα.
Από την έναρξη της κρίσης, το 2008, οι δημόσιες δαπάνες για την περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγείας μειώθηκαν στην Ευρώπη, ιατρικές αγωγές περιορίζονται, ενώ εισήχθησαν μη δημοφιλή μέτρα όπως το εισιτήριο για τα νοσοκομεία.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση στις δημόσιες δαπάνες-Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία-έχουν τη χειρότερη επίδοση στα ιατρικά θέματα.
Ο Martin McKee, καθηγητής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα και έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην υγεία. Δήλωσε ότι η επιδείνωση της υγείας δεν προκαλείται μόνο από την ανεργία αλλά και από την έλλειψη ενός δημόσιου συστήματος υγείας στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχτούν οι άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα τους βοηθήσει στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Ο McKee παρατήρησε ότι ιδιαίτερα πλήττεται η Ελλάδα. Με βάση δημόσια στοιχεία, ανακάλυψε με τους συνεργάτες του ,ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% το 2011 σε σύγκριση με το 2010. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αύξηση των κρουσμάτων HIV μεταξύ των χρηστών, καθώς και στην εμφάνιση της ελονοσίας, του ιού του δυτικού Νείλου και του δάγγειου πυρετού.
Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Lancet.’
ΙΑTRONET.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου