Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ασπιρίνη

Βιοδείκτης για το έμφραγμα

6 Ιουλίου 2013

Βιοδείκτης προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος με βάση την ανταπόκριση στην θεραπεία με ασπιρίνη
Η ασπιρίνη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για περισσότερο από 50 χρόνια ως ένα κοινό, φθηνό φάρμακο που αραιώνει το αίμα για τους ασθενείς με καρδιακή νόσο και κίνδυνο για  εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τώρα, ερευνητές από το Duke Medicine έχουν λύσει μερικά από τα μυστήρια που σχετίζονται με τη χρήση της ασπιρίνης και ανέπτυξαν μια  δοκιμή γονιδιακής δραστηριότητας, μέσω του αίματος, που  προσδιορίζει με ακρίβεια ποιος θα ανταποκριθεί στη θεραπεία.
Το νέο προφίλ της γονιδιακής έκφρασης όχι μόνο μετρά την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης, αλλά και χρησιμεύει ως ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις ομάδες, δύο με υγιείς εθελοντές και μία με ασθενείς με καρδιακή νόσο. Στους υγιείς εθελοντές δόθηκε μια δόση των 325 mg ασπιρίνης ημερησίως για ένα μήνα. Οι ασθενείς με καρδιακή νόσο έπαιρναν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης ως μέρος της θεραπείας τους. Το αίμα στη συνέχεια αναλύθηκε για την επίδραση της ασπιρίνης επί της εκφράσεως RNA και τη λειτουργία των αιμοπεταλίων, τα οποία είναι τα κύτταρατου αίματος που συμμετέχουν στην πήξη του αίματος.
Το RNA microarray προφίλ μετά τη χορήγηση ασπιρίνης αποκάλυψε μια σειρά από 60 συνεκφράζοντα γονίδια που οι ερευνητές αποκαλούν «υπογραφή απόκρισης στην ασπιρίνη".
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την υπογραφή απόκρισης ασπιρίνης σε μια άλλη ομάδα των ασθενών που είχαν υποστεί καρδιακό καθετηριασμό. Βρήκαν την υπογραφή, επίσης, αποτελεσματική στον εντοπισμό των ασθενών που υπέστησαν τελικά μια καρδιακή προσβολή ή πέθαναν.
Η υπογραφή ανταπόκρισης στην ασπιρίνη μπορεί να καθορίσει ποιος είναι σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και θάνατο.
Σχεδόν 60 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν ασπιρίνη, τακτικά, για να μειώσουν τις πιθανότητές τους για καρδιακή προσβολή και θάνατο, αλλά δεν λειτουργεί για όλους". Με την παρακολούθηση των  γονιδίων οι ερευνητές ανακάλυψαν μια υπογραφή που συνδέεται με την ανεπαρκή ανταπόκριση, που είναι μια απλή εξέταση αίματος για να εντοπιστούν εκείνοι που δεν επωφελούνται από την ασπιρίνη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναζητήσουν άλλες θεραπευτικές επιλογές. 
emedi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου