Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

γιατρός στην Ελλάδα

Είσαι γιατρός στην Ελλάδα; ….. Αμαρτία!

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Κάθε μέρα πια γίνομαι γνώστης περιστατικών που πραγματικά με κλονίζουν. Πάντα στον ιατρικό χώρο υπήρχαν προβλήματα αλλά όσο αυτά που υπάρχουν σήμερα δεν υπήρχαν ποτέ. Τώρα βλέπεις γιατρούς που έχουν χάσει την δουλειά τους, έχουν κλείσει το ιατρείο τους ή ακόμα χειρότερα οι τράπεζες τους έχουν πάρει το σπίτι. Δεν πάει πολύς καιρός που έβγαινε στο σφυρί το σπίτι καρδιολόγου που ο ΕΟΠΥΥ του χρωστά πολλαπλά σε σχέση με αυτά που χρωστούσε ο άνθρωπος στην εφορία. Έπρεπε να γράψουμε και να κάνουμε γνωστό το θέμα για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση οι αρμόδιοι.

Και μην βιαστείτε να πείτε ότι "σίγα όλοι οι Ελληνες (οι περισσότεροι) τα ίδια έχουν και τραβάνε". Το κακό με τον γιατρό είναι ότι θεωρείται ελευθεροεπαγγελματίας, όχι μισθωτός (εκτός αν είναι του ΕΣΥ), και έτσι είναι δύσκολο να μπορέσει να ζητήσει την προστασία του νόμου και να σώσει έστω την περιουσία του. Άλλωστε τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια όταν άρχισαν τα ταμεία να μην πληρώνουν, οι τράπεζες φρόντισαν να καλύψουν ποικιλοτρόπως το πρόβλημα. Έτσι έδιναν μηχανήματα με leassing ή έδιναν δάνεια για τα τρέχοντα έξοδα με προοπτική ότι κάποια στιγμή θα πληρώσει το κράτος και θα μπορέσει έτσι να καλυφτεί το χρέος. Αλλά φευ.

Πέντε χρόνια χρωστούμενα είναι πολλά. Με αποτέλεσμα να φτάνει να χρωστάει ο κάθε γιατρός ποσά μεγάλα που δεν μπορεί να τα καλύψει.

Πίεση στην πίεση των Ιατρικών Συλλόγων φτάσαμε σε μια περίοδο υποσχέσεων. Έτσι άρχισαν οι υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν τα παλιά χρωστούμενα μέχρι το τέλος του 2012. Αναθάρρησαν οι γιατροί και περίμεναν όλοι ότι θα πληρωθούν αλλά μάταια.

Μετά δόθηκε μια καταληκτική ημερομηνία ότι θα πληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Αλλά και πάλι η ημερομηνία πέρασε χωρίς να γίνει το παραμικρό. Στην συνέχεια φτάσαμε να λέγεται ότι μέχρι τον Ιούνιο το πολύ θα έχει γίνει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων. Φυσικά πέρασε και αυτή έτσι.

Εκεί βρέθηκε κώλυμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα να περιμένει κανείς να βγουν αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ όσο περνά ο καιρός ο ΕΟΠΥΥ βυθίζεται στα χρέη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βουτά όλο και πιο πολύ στα χρωστούμενα και να βάζει χέρι, αφού έχει το μαχαίρι και την πίτα.

Έτσι στην αρχή αποφάσισε να κάνει κούρεμα. Το να κάνει κούρεμα σε οφειλές της περασμένης πενταετίας, που οι γιατροί έχουν πληρώσει φόρους, έχουν δανειστεί από τις τράπεζες και πληρώνουν τόκους για ποσά που ήξεραν ότι τους τα οφείλει το ……. κράτος.
Έτσι έρχονται οι τράπεζες που τους έχουν εκχωρηθεί τα ποσά και να λένε, ότι τα λεφτά μας τα θέλουμε στο ακέραιο και όχι κουρεμένα. Επίσης και το ίδιο το κράτος έχει το θράσος να ζητά τα χρωστούμενα του στο ακέραιο και μάλιστα βγάζει σπίτια στο σφυρί!.

Δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω αλλά υπάρχει και ο ενδιάμεσος εμπαιγμός. Δηλαδή;

1. Ο ΕΟΠΥΥ όπως προβλέπει ο κανονισμός του έπρεπε να πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του εντός 45 ημερών. Αυτή την στιγμή ο ΕΟΠΥΥ χρωστά τα ληξιπρόθεσμα αλλά και από τα τρέχοντα από το Νοέμβριο του 2012 (9 μήνες, με τον Ιούλιο).

2. Έχοντας όλοι υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει προς τους γιατρούς καμιά πηγή εσόδου (κάποιου άλλου ταμείου) για μια ανάσα παρά μόνο η συμμετοχή ασθενών, που όμως δεν έχουν και αδυνατούν.

3. Για να πληρωθούν  τα ληξιπρόθεσμα τον περασμένο Νοέμβριο ο ΕΟΠΥΥ, εκμεταλλευόμενο την αγωνία των γιατρών να πληρωθούν, τους υποχρέωσε να τρέχουν από ταμείο σε ταμείο για να συλλέξουν καταστάσεις οφειλών και στην συνέχεια να τις καταχωρούν μία μία απόδειξη στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ με προοπτική να πληρωθούν τον Δεκέμβριο. Κάτι που μπορούσε να κάνει αυτόματα ο ΕΟΠΥΥ.
Φυσικά όλη αυτή η δουλειά πήγε στον βρόντο με αποτέλεσμα τον Μάιο να υποχρεωθούν να ξαναπερνούν στο σύστημα εκ νέου άλλα στοιχεία πιστεύοντας ότι θα πληρωθούν τον Ιούνιο.

4. Έφτασαν, στο τραγικό να παίρνουν τηλέφωνο και να ζητούν από μεμονωμένα ταμεία  ασφαλιστικές και φορολογικές ενημεροτητες καθώς και αποδείξεις για τα λεφτά που κουρεύουν και να τρέχουν γιατροί να τα πάνε και να τους λένε στην συνέχεια ότι έκαναν λάθος και δεν θα προχωρήσει η διαδικασία και ότι θα πρέπει να περιμένουν νεώτερες οδηγίες. 

Για να βγάλουν τις ενημερότητες οι γιατροί πρέπει να πληρώνουν οφειλές στο ΙΚΑ και στο δημόσιο και στο τέλος το οφειλόμενα να μην εισπράττονται, οι ενημερότητες να λήγουν και να πρέπει να ξαναπληρωθούν οι νέες οφειλές για να εκδοθούν νέες!.

Έτσι φτάσαμε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να χρωστά όλο και πιο πολλά και τα λεφτά να μην υπάρχουν. Το αποτέλεσμα; Εύκολο. Για να πληρώσουν θα πρέπει οι γιατροί να δεχθούν μειώσεις. Επιστρατεύονται δε τα γνωστά σλόγκαν, όπου οι γιατροί, κάνουν σπατάλες και γράφουν περισσότερο από ότι πρέπει σε εξετάσεις, σε φάρμακα.

Ποτέ δεν είχα φανταστεί την κατάντια του γιατρού στην σημερινή Ελλάδα.

Με την τρόικα παρούσα και επιβάλλοντας τους κανόνες της, σε αυτόν τον τόπο τελικά η δουλειά πρέπει να διώκεται.

Η τρόικα ζητά και άλλο αίμα από την υγεία σε βάρος των γιατρών και φυσικά όλων των ασθενών. Η κατάσταση είναι εκρηκτική αφού πάρα πολλοί γιατροί κρατούν την λειτουργία τους σε μια κλωστή. Όσοι πάντως μπορούν μεταναστεύουν.

Τελικά είτε γιατρός είτε ασθενής είσαι στην σημερινή Ελλάδα........ Αμαρτία είναι!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου