Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013


Οι καπνιστές παρουσιάζουν καρδιακή δυσλειτουργία πολύ νωρίτερα απo ότι πιστεύουμε

Καρδιακή δυσλειτουργία σε φαινομενικά υγιείς καπνιστές ακόμη και από την ηλικία των 35 ετών διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση "Echocardiography".

H μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με επικεφαλής τον Δρ. Φαρσαλινό Κωνσταντίνο, συνέκρινε την καρδιακή λειτουργία μη-καπνιστών με υγιείς καπνιστές. Χρησιμοποίησαν μια νεότερη υπερηχογραφική τεχνική με την οποία μελετάται καρέ προς καρέ η κίνηση του καρδιακού τοιχώματος κατά την λειτουργία της καρδιάς (speckle tracking echocardiography). Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, φάνηκε πως οι καπνιστές παρουσίαζαν μικρότερης έντασης καρδιακή κινητικότητα κατά την διαστολή (κατά την φάση επιστροφής του αίματος στην καρδιά) σε σχέση με τους μη-καπνιστές, ακόμη και μετά από 10 ώρες αποχή από το κάπνισμα.
Επιπλέον, το κάπνισμα ακόμη και ενός τσιγάρου οδήγησε σε άμεση περαιτέρω επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας. "Δεν γνωρίζουμε αν τα ευρήματά μας είναι αποτέλεσμα μη-αναστρέψιμων διεργασιών ή αν με την διακοπή του καπνίσματος αποκαθίσταται η καρδιακή λειτουργία." τόνισε ο Δρ Φαρσαλινός Κωνσταντίνος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Και συνέχισε: "Τα ευρήματα της μελέτης μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καταδεικνύοντας ότι οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος κάνουν από πολύ νωρίς την εμφάνισή τους, γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποφασίζει όσο νωρίτερα γίνεται ο καπνιστής να απαλλαγεί από αυτή την κακή συνήθεια".
Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα συνεχίζει τις μελέτες για το κάπνισμα αλλά και για εναλλακτικές του καπνίσματος συνήθειες όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Μόναχο προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
πηγη http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου