Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Καρδιακό Φύσημα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Heart-Disease-Screening
Το καρδιακό φύσημα δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά σύμπτωμα κάποιας ενυπάρχουσας βλάβης ή διαταραχής της καρδιακής λειτουργίας. Η ονομασία του, φύσημα, προέρχεται από τον μη φυσιολογικό ήχο που προκαλεί η ροή του αίματος, όταν αυτό διατρέχει τις φλέβες ή όταν διαπερνά την καρδιά. Το φύσημα μπορεί να είναι συγγενές (εκ γενετής) ή επίκτητο, αλλά δεν υποδεικνύει σε κάθε περίπτωση την ύπαρξη κάποιας καρδιακής ασθένειας. Με τη διενέργεια διαφόρων εξετάσεων, όπως καρδιογραφήματος, ακτινογραφίας και αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, το φύσημα αξιολογείται ως προς την ένταση, τη θέση, τη διάρκεια, τη συχνότητα και τη συσχέτισή του πρωτίστως με την καρδιακή αλλά και με διάφορες άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η τακτική παρακολούθηση της διαταραχής, ώστε να εντοπιστεί τυχόν ύπαρξη κάποιας σοβαρής ασθένειας που χρήζει περαιτέρω θεραπείας.

Τα αίτια που προκαλούν το φύσημα ποικίλλουν, αναλόγως αν πρόκειται για ένα “αθώο” ή ένα σοβαρό φύσημα, ενδεικτικό κάποιας καρδιακής διαταραχής. Ο χαρακτηρισμός επέρχεται με τη διάγνωση και διενέργεια εξετάσεων. Η εγκυμοσύνη, ο υψηλός πυρετός, η εκ γενετής ή επίκτητη (π.χ. λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης) αλλαγή της δομής της καρδιάς, η αναιμία, ο υπερθυρεοειδισμός, ακόμη και η σωματική άσκηση, μπορούν να προκαλέσουν ένα ακίνδυνο φύσημα, παροδικό ή μόνιμο, που πάντως δεν πρόκειται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα υγείας.
Αντίθετα, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις φυσήματος, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, σχετίζονται συνήθως με κάποια συγγενή ή επίκτητη καρδιακή διαταραχή. Συχνά διαγιγνώσκονται και σε παιδιά των οποίων η διαμόρφωση και δομή της καρδιάς δεν είναι φυσιολογική. Δυσλειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς, στένωση αρτηριών, ενδοκαρδίτιδα, είναι μερικές μόνο περιπτώσεις παθήσεων της καρδιάς που μπορούν να προκαλέσουν φύσημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου