Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

νέος βηματοδότης

Βηματοδότης χωρίς μπαταρία! Ένας νέος βηματοδότης χωρίς μπαταρία, ο οποίος βασίζεται στο μηχανισμό ενός αυτόματου ρολογιού χειρός και αντλεί ενέργεια από τους χτύπους της ίδιας της καρδιάς παρουσιάστηκε χθες, κλέβοντας την παράσταση, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη και έχει θέμα την «Καινοτομία στην Καρδιολογία».
Δημιουργός του νέου βηματοδότη είναι ο Ελβετός Adrian Zurbuchen, ο οποίος κάνει το διδακτορικό του στην ομάδα Cardiovascular Engineering Group στο πανεπιστήμιο της Βέρνης. Ο βηματοδότης βασίστηκε σε μία ιδέα, που παρουσίασε πριν από 4 χρόνια, ο καθηγητής Rolf Vogel από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Το πρωτότυπο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και στις καρδιές πειραματόζωων. Ο νέος βηματοδότης δείχνει να ξεπερνά τα δύο βασικά μειονεκτήματα των σημερινών βηματοδοτών: Πρώτον, δεν έχει ανάγκη να εισαχθούν ηλεκτρόδια στον καρδιακό μυ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή – έστω και ελάχιστους- και δεύτερον, δεν χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία!
«Η περίπτωση αυτή είναι ένα μικρό μόνο δείγμα για το πώς η καινοτομία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Καινοτομία δεν σημαίνει μόνο νέες ιατρικές συσκευές ή φάρμακα, αλλά έχουμε ανάγκη νέων ιδεών στην εκπαίδευση και στην καθημερινή κλινική πράξη», δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Πάνος Βάρδας.
iatronet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου