Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Οι θερμίδες των γιορτών


Οι θερμίδες των γιορτών: Mύθοι και αλήθειες

Πόσο παχαίνουν τα γλυκά των γιορτών; Πόσο αλκοόλ μπορώ να πιώ για να μην παχύνω; Μύθοι και αλήθειες για τις θερμίδες των γιορτών.


Οι θερμίδες των γιορτών: Mύθοι και αλήθειες Οι γιορτινές μέρες έφτασαν και όλοι μας ανυπομονούμε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Τα Χριστούγεννα όλοι μας τα έχουμε συνδέσει με όμορφες μυρωδιές και γεύσεις, από τότε που ήμασταν παιδιά. Για όσους αναρωτιούνται πώς μπορούν να διαχειριστούν μια τέτοια περίοδο διατροφικά, πάμε να δούμε μερικές αλήθειες αλλά και κάποιους μύθους σχετικά με ότι θα κυκλοφορήσει στα τραπέζια μας αυτές τις μέρες:

Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Μια καλά εδραιωμένη άποψη εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι τα γλυκά των γιορτών παχαίνουν πολύ. Μέσα σε αυτή κρύβεται ταυτόχρονα και μια δόση αλήθειας, αλλά και μύθου. Τα γλυκά λοιπόν που έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Όλοι στο γραφείο με ρωτάνε αν μπορούν να φάνε γλυκά και πώς γίνεται εμείς οι διαιτολόγοι να διατηρούμε το βάρος μας μπροστά σε τόσους πειρασμούς! Η αλήθεια είναι ότι κατά βάσει δεν στερούμαστε τίποτα. Δεν είμαστε της φιλοσοφίας "όλα ή τίποτα". Σημασία έχει η συχνότητα κατανάλωσης του γλυκού, καθώς και το μέγεθος της μερίδας. Όποια και αν είναι η συνταγή σας, κατά μέσο όρο ένα κλασικό κομμάτι κουραμπιέ θα σας αποδώσει περίπου 290-300 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα του μελομακάρονου περίπου 180-200 θερμίδες. Αυτό αυτόματα καθιστά το μελομακάρονο μια καλύτερη διατροφικά επιλογή, και είναι μια μεγάλη αλήθεια. Ο μύθος ωστόσο είναι ότι ο κουραμπιές είναι απαγορευμένος. Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται...αρκεί να παρασκευαστεί σε μικρότερα κομμάτια, τις κλασσικές "μπουκίτσες", ώστε να μην μας επιβαρύνει το ίδιο...με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μείνουμε σε λογικές ποσότητες.

Η βασιλόπιττα

Η βασιλόπιτα από πολλούς θεωρείται σχετικά ασφαλής επιλογή και αυτό το αντιλαμβάνομαι στο γραφείο όταν βλέπω την απορία και το ξάφνιασμά τους αυτές τις μέρες, όταν αναφέρουμε τις θερμίδες που κρύβει ένα κομμάτι. Ένα κομμάτι λοιπόν βασιλόπιτας μπορεί να μας δώσει 400-500θερμίδες κατά μέσο όρο όταν μιλάμε για κέικ! Συνεπώς, είναι μύθος ότι μπορεί να καταναλώνουμε ένα κομμάτι καθημερινά με τον καφέ ή το γάλα μας κάθε πρωί μέχρι να τελειώσει το ταψί. Εναλλακτική επιλογή είναι η βασιλόπιτα τσουρέκι η οποία παρασκευάζεται με λιγότερη ποσότητα λίπους και έτσι μπορεί ένα κομμάτι να έχει από 100-150 θερμίδες λιγότερες από το κέικ, συνεπώς είναι αλήθεια ότι αποτελεί σαφώς καλύτερα διατροφικά επιλογή.

Το κρέας

Το βασικό συστατικό του τραπεζιού είναι βέβαια το κρέας που θα μαγειρευτεί. Είναι αλήθεια ότι η γαλοπούλα αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή ανάμεσα στα υπόλοιπα κρέατα που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αφού σε 100 γρ. φιλέτου γαλοπούλας (στήθος) περιέχονται 9,2 γρ. κορεσμένο λίπος, 1,3 γρ. πολυακόρεστο λίπος και 101 γρ. χοληστερόλης. Η γαλοπούλα λοιπόν είναι αλήθεια ότι αποτελεί την πιο "στεγνή" επιλογή και μπορεί κανείς αν αφαιρέσει την πέτσα της να καταναλώσει άφοβα μεγάλη ποσότητα προκειμένου να αισθανθεί κορεσμό.

Η σαλάτα

Η σαλάτα, όπως όλοι γνωρίζουμε και είναι αλήθεια, αποτελεί μια ασφαλή επιλογή προκειμένου να "ελαφρύνουμε" το πιάτο μας από τα πολλά λιπαρά και να ενισχύσουμε την αίσθηση του κορεσμού. Ωστόσο είναι μύθος ότι όλες οι σαλάτες αποτελούν μια light επιλογή. Αυτό που κάποιοι ξεχνούν είναι το dressing στη σαλάτα. Αν αυτό στηρίζεται στη μαγιονέζα, όπως οι περισσότερες σάλτσες, τότε αποτελεί μια πηγή λιπαρών οξέων που ανεβάζουν αρκετά το θερμιδικό περιεχόμενο της κάθε σαλάτας και μπορεί μια καλή ποσότητα από αυτή να μας προσδώσει 400 θερμίδες επιπλέον στο πιάτο. Προτιμήστε σάλτσες και σαλάτες που περιέχουν λίγο ελαιόλαδο ή γιαούρτι αντί της μαγιονέζας. Δεν στερούνται γεύσης και μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε αρκετή ποσότητα σε κάθε σας γεύμα.

Το αλκοόλ και οι ξηροί καρποί

Τέλος μην ξεχνάμε το αλκοόλ και τους συνοδευτικούς ξηρούς καρπούς. Το αλκοόλ θα έχει την τιμητική του. Το κρασί ανά ποτήρι μας δίνει 70-90 θερμίδες και είναι αλήθεια ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ενώ τα πιο "σκληρά" ποτά όπως το ουίσκι μπορεί να μας δώσουν τις ίδιες θερμίδες στο μέγεθος που έχει ένα σφηνάκι. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς είναι μύθος ότι επειδή αποτελούν μια υγιεινή επιλογή μπορεί να καταναλώνονται άφοβα χωρίς μέτρο. Μια καλή χούφτα μπορεί να μας δώσει παραπάνω από 500 θερμίδες, καθώς κατά μέσο όρο τα 100 γρ τους αποδίδουν περίπου 700 θερμίδες! Για το λόγο αυτό...το αλκοόλ και οι ξηροί καρποί θέλουν προσοχή συνδυαστικά με το φαγητό, για όποιον θέλει να προσέξει αυτές τις μέρες και να μην αυξηθεί ιδιαίτερα το βάρος του.
iatronet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου