Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Πρόπτωση Μιτροειδούς Βαλβίδας


kolpiki marmarygi
Η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας αποτελεί μία αρκετά κοινή διαταραχή, που εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και αφορά στην ιδιομορφία της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία συνδέει το αριστερό άνω μέρος της καρδιάς με το αριστερό κάτω μέρος της. Η βαλβίδα αυτή αποτελείται από δύο “φύλλα” που λέγονται γλωχίνες και ανοιγοκλείνουν για να επιτρέπουν στο αίμα να διοχετεύεται από τον αριστερό κόλπο στην αριστερή κοιλία καρδιάς. Πρόπτωση της βαλβίδας έχουμε όταν, για κάποιο λόγο που δεν είναι πάντοτε σαφής, οι γλωχίνες έχουν πάχος μεγαλύτερο από το κανονικό. Αν αυτή η ιδιομορφία έχει ως αποτέλεσμα να μην κλείνουν σωστά και να επιτρέπουν την αναρροή του αίματος, τότε γίνεται λόγος για ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία απαιτεί αντιμετώπιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, η πρόπτωση δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα σε όσους την εμφανίζουν, ούτε επηρεάζει τον τρόπο ζωής τους.

ΑΙΤΙΑ

Τα αίτια δεν είναι πάντοτε σαφή, ωστόσο το φαινόμενο της πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας συνήθως αποδίδεται είτε στην κληρονομικότητα, είτε σε κάποιες συντρέχουσες συνθήκες ή ενυπάρχουσες ασθένειες και σύνδρομα που επηρεάζουν τον καρδιακό ιστό και την καρδιακή λειτουργία, όπως το σύνδρομο Marfan. Αν η πρόπτωση φτάνει σε σημείο να μην κλείνει καλά η βαλβίδα και να επιτρέπεται η ροή του αίματος προς τα πίσω, γίνεται λόγος για ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας. Όταν η ροή προς τα πίσω είναι μικρή, πάντως, συνήθως δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Στατιστικά, η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας επηρεάζει συχνά λεπτές γυναίκες που μπορεί να παρουσιάζουν ελαφριές παραμορφώσεις του θωρακικού τοιχώματος, όπως σκολίωση, ή άλλες διαταραχές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τις περισσότερες φορές η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας δεν προκαλεί συμπτώματα και διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια εξετάσεων. Οι περιπτώσεις που εκδηλώνουν κάποιο σύμπτωμα είναι συνήθως αυτές στις οποίες παρατηρείται όχι απλά πρόπτωση, αλλά ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, δηλαδή όταν αυτή δεν κλείνει εντελώς αλλά επιτρέπει στο αίμα να ρέει προς τα πίσω. Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν αυτή τη διαταραχή περιλαμβάνουν ζάλη και αδιαθεσία, κούραση, δύσπνοια ή δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση) ιδίως όταν ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση, αλλά και αρρυθμίες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις που μένουν χωρίς θεραπεία να υπάρξουν και επιπλοκές, όπως συχνές και επικίνδυνες αρρυθμίες ή μόλυνση της καρδιάς από κάποιο βακτήριο ή μικρόβιο, επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε χειρουργική επέμβαση ώστε να διορθωθεί η βαλβίδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, αναλόγως της σοβαρότητάς της και των συμπτωμάτων που προκαλεί, μπορεί να μην χρειαστεί καμία αντιμετώπιση, ή να φθάσει μέχρι τη χειρουργική επέμβαση. Ασθενείς που δεν έχουν συμπτώματα συνήθως δεν υποβάλλονται σε καμία θεραπεία, παρά μόνο ελέγχουν συχνά την κατάσταση της βαλβίδας με εξετάσεις, ώστε να εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα πιθανή χειροτέρευση της διαταραχής.
Η φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει φάρμακα διουρητικά, ρυθμιστικά των καρδιακών παλμών (για τις αρρυθμίες) ή άλλα, συνιστάται σε περιπτώσεις που η πρόπτωση δημιουργεί δυσάρεστα συμπτώματα, χωρίς ωστόσο να θεωρείται επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Όταν όμως κάτι τέτοιο είναι ορατό, για παράδειγμα όταν η ανεπάρκεια της βαλβίδας επηρεάσει τη γενικότερη καρδιακή λειτουργία, εξελισσόμενη σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, είναι αναπόφευκτη η χειρουργική επέμβαση, είτε ανοιχτής καρδιάς είτε λαπαροσκοπικά με μικροκάμερες, για τη διόρθωση ή ακόμη και την αντικατάσταση της βαλβίδας με μία τεχνητή ή μία βιολογική, προερχόμενη δηλαδή από ζωικό ιστό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου