Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

οφειλές ΕΟΠΥΥ

Στα 2,7 δισ. ευρώ οι οφειλές ΕΟΠΥΥ – νοσοκομείων

Εκτός των οφειλών προς τους παρόχους και τους προμηθευτές, το κράτος οφείλει 1,18 δισ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.

Δημοσίευση: 8 Ιουνίου 2016
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, με μεγάλο μέρος να βαρύνει τον τομέα της Υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανήλθαν στα τέλη Απριλίου στα 6,688 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις σε σχέση με το αντίστοιχο του περασμένου Μαρτίου, αλλά είναι κατά 1,86 δισ. ευρώ μεγαλύτερο συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2016.
Η αυξητική αυτή τάση οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση την αγορά, δεδομένου ότι οι οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν σε ένα χρόνο σε ποσοστό ίσο με το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αγγίζοντας την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (1,94 δισ. ευρώ).
Ο τομέας της Υγείας καταλαμβάνει το 40% των συνολικών οφειλών του κράτους ή ποσό 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά, το 1,6 δισεκατομμύριο αφορά οφειλές του ΕΟΠΥΥ και το 1,1 δισ. ευρώ οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.
Η παράθεση των συγκεκριμένων ποσών δεν είναι μία απλή λογιστική αποτύπωση. Αποτελούν το κύριο αίτιο για μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δημόσιος τομέας της Υγείας.

Επίσχεση

Δεν είναι τυχαίο πως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί βρίσκονται από τις 8 Ιουνίου σε επίσχεση. Ο Οργανισμός τους οφείλει ποσά που αφορούν ολόκληρο το 2016 και μόλις την Τρίτη άρχισε την εκκαθάριση και την ενταλματοποίησή τους.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, με την πρόσφατη περίπτωση του ΑΧΕΠΑ να είναι χαρακτηριστική: Οι ασθενείς καλούνταν να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος των χειρουργικών υλικών, προκειμένου να επισπευσθεί η επέμβασή τους!
Ολόκληρη η αγορά της Υγείας (και όχι μόνον), όπως φαρμακευτικές επιχειρήσεις, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια έχει “στεγνώσει” από ρευστότητα, καθώς νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ πληρώνουν με σημαντικές καθυστερήσεις.

ΦΠΑ

Εκτός αυτού, το κράτος καθυστερεί να επιστρέψει ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, με το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται στο 1,18 δισεκατομμύριο έως τον Απρίλιο.
Η κατάσταση αποβαίνει και σε βάρος των δημόσιων οικονομικών, δεδομένου ότι πολλοί προμηθευτές ενσωματώνουν στις τιμές προς τον δημόσιο τομέα το κόστος στην καθυστέρηση εξόφλησης.
Ο φαύλος κύκλος ταλαιπωρεί ολόκληρη την οικονομία. Χάνονται φόροι από τη μειωμένη κατανάλωση και η κυβέρνηση υποχρεώνεται να επινοεί όλο και νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία – σε μεγάλο βαθμό – δεν αποδίδουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου