Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η πρόληψη κάνει την καρδιά να...χτυπά

08 Ιουλίου 2013
Γράφει ο DrList

Το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί: αυτό είναι το συμπέρασμα Ελλήνων καρδιολόγων, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι...
καθώς διαπιστώνουν πως η καρδιά προδίδει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ακόμη και νεαρής ηλικίας.

Η πρόληψη για μία ακόμη φορά είναι το σημείο στο οποίο επιμένουν οι ειδικοί, αφού οι μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που συνθέτουν το παζλ μιας υγιεινότερης στάσης ζωής χαρίζουν χρόνια!

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η στεφανιαία νόσος που αποτελεί τη κορωνίδα των καρδιαγγειακών παθήσεων αποτελεί τη πιο συχνή αιτία θανάτων στις αναπτυγμένες χώρες. Εξ’ αυτών δύο στους τρεις θανάτους είναι αιφνίδιοι και συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου.

«Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα έχει μπει για τα καλά στη μάχη της εύρεσης νέων μεθόδων που θα είναι σε θέση να διαγιγνώσκουν το πρόβλημα, πριν εξελιχθεί σε έμφραγμα.

»Στο πεδίο αυτό η ανεύρεση αυξημένης υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (hs-CRP), που αποτελεί δείκτη υποκλινικής φλεγμονής φαίνεται ότι αποτελεί ένα ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη επερχόμενου καρδιαγγειακού επεισοδίου και επομένως είναι σημαντικό όπλο στα χέρια των καρδιολόγων», τόνισε ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Ελπις», δρ. Αθανάσιος Τρίκας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορφμή τη διοργάνωση διημερίδας με θέμα «Ετήσιες Πολυθεματικές Ιατρικές Ελπιδο(ς)φόρες Ημέρες» που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου 10–11 Απριλίου.

Παρόλο όμως, που οι πολίτες γνωρίζουν πως και η καρδιά τους χρειάζεται φροντίδα, οι περισσότεροι αρνούνται να «ακούσουν» τις ανάγκες της, λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης και κάνοντας διαγνωστικά τεστ. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που πάσχουν από στεφανιαία νόσο αλλά δεν το γνωρίζουν. Όμως, η συγκεκριμένη νόσος της καρδιάς εξασθενεί σιγά-σιγά το μυοκάρδιο με αποτέλεσμα να οδηγεί συχνά ακόμη και σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Στη χώρα μας υπολογίζεται πως περίπου 200.000 ασθενείς πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι στοιβάζονται στις λίστες αναμονής περιμένοντας μήνες (ακόμη και χρόνια) έως ότου να υποβληθούν στην πολυπόθητη μεταμόσχευση, εξ’ αιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων – δοτών.

«Τα καλά νέα είναι πως η υλοποίηση του στόχου παρασκευής τεχνητής καρδιάς στο εργαστήριο και η εφαρμογή της στη κλινική πράξη δεν είναι μακριά», συμπλήρωσε ο κ. Τρίκας.

Πηγή:tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου