Την επίσπευση της διαδικασίας αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας ζήτησε εκ νέου την Παρασκευή πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος από τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό.
Ο κ. Βλασταράκος, πέραν του χρονοδιαγράμματος το οποίο ήδη ανακοινώθηκε, επέμεινε στην - με κάθε τρόπο - επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους γιατρούς.
Παράλληλα, επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη από τον οποίο ζήτησε την απασχόληση, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, των οπλιτών γιατρών στα μικρά νησιά, μέσω της αξιοποίησης της υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο).
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας για την υγειονομική κάλυψη των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών, κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, 'πέραν της περιοδικής μετάβασής τους στα μικρά νησιά, οι οπλίτες γιατροί πρέπει να απασχοληθούν στις περιοχές αυτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέσω της αξιοποίησης του θεσμού της υπηρεσίας υπαίθρου'.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτηρίζει την ενέργεια ως θετικό βήμα προς την κατεύθυνση προάσπισης της Υγείας των κατοίκων των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών: 'Είναι μια πρωτοβουλία,την οποία ο ΠΙΣ σθεναρά υποστηρίζει'.